Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nikola Tesla: První ekologický aktivista sice držel přerušovaný půst, ale byl přesvědčený, že alkohol je elixírem života
Zdroj: Wikimedia Commons, Unknown author - Downloaded from historyrat.wordpress.com/2013/01/13/lighting-the-1893-worlds-fair-the-race-to-light-the-world/, Public Domain

Jeho jméno nese planetka a kráter na Měsíci, jednotka magnetické indukce, americká automobilka i česká firma. Vynálezce a fyzik Nikola Tesla jako většina geniálních lidí byl trochu výstřední. U něj se to projevovalo posedlostí zdravou stravou, tedy podle jeho kritérií.

Nikola Tesla byl podivín

Vskutku kosmopolitní vědec byl velký podivín. Narodil se srbským rodičům v Chorvatsku, které tehdy patřilo do rakousko-uherské monarchie. Studoval v rakouském Štýrském Hradci i na pražské Karlovo-Ferdinandově univerzitě. Nikola Tesla (1856-1943) studium však nedokončil a inženýrský titul nezískal.

Chvíli žil v Budapešti a pak v Paříži. V polovině 80. let 19. století přesídlil do USA.

Muž, který hovořil osmi jazyky včetně češtiny, se nikdy neoženil, ačkoli o pohledného vědce měly ženy zájem. On se jich však celý život bál. Navíc byl přesvědčený, že rodinný život by ho odváděl od práce a že své vášně a choutky musí ovládat. Údajně zemřel jako panic. 

Místo masa nejprve ryby, pak se stal vegetariánem

Většinu svého aktivního pracovního života se Nikola Tesla tím, co má na talíři, moc nezabýval. Dopřával si podle možností maso, během dne popíjel litry kávy a byl silný kuřák.

V průběhu let se začal výhýbat masu a nahradil ho rybami. Rybu musel mít pokaždé jen vařenou. Později vyloučil ze své stravy i ryby a stal se vegetariánem. Důvodem této volby byla i ochrana životního prostředí. Můžeme ho tedy označit jako jednoho z prvních ekologických aktivistů.

 „Na obecných principech je chov dobytka jako prostředek obstarávání potravy nevhodný,“ napsal  Tesla v červnu 1900. „Určitě je lepší pěstovat zeleninu, a proto si myslím, že vegetariánství je chvályhodným odklonem od zavedeného barbarského zvyku.“

Přerušovaný půst

Tesla spal velmi málo, stačily mu pouhé čtyři hodiny, v jídle byl střídmý a vyžadoval jen dvě jídla (snídaně a večeře). Z dnešního pohledu šlo o právě teď tak populární přerušovaný půst. Vyhýbal mnoha potravinám. Po mase a rybách ze stravy vyloučil všechny luštěniny s vysvětlením, že obsahují kyselinu močovou a další toxiny.

„Proč přetěžovat těla, která nám slouží? Jím jen dvě jídla denně a vyhýbám se všem potravinám produkujícím kyseliny. Kyselost je zdaleka nejhorším nepřítelem, proti kterému je třeba ve stáří bojovat,“ uvedl pro časopis Time v roce 1931.

Káva a čaj podle něj nebudou v módě

O čtyři roky později v dalším rozhovoru pro Time přiznal: „Sám se vyhýbám všem stimulantům. Také se prakticky zdržuji masa. Jsem přesvědčen, že za sto let již káva, čaj a tabák nebudou v módě. Alkohol se však bude stále používat. Není to stimulant, ale skutečný elixír života.“

V poslední dekádě svého života se Nikola Tesla živil se pouze chlebem, který zapíjel teplým mlékem, a občas snědl trochu zeleniny nebo vypil zeleninovou šťávu. Na druhou stranu byl přesvědčený, že alkohol proslužuje život. S chutí si dal sklenku červeného vína, jeho favoritem byla whiskey, kterou po večeři popíjel zřejmě ve velkém. Každý večer proto skončil podnapilý.

Tesla zemřel v roce 1943 ve věku šestaosmdesáti let. Jestli na jeho relativně dlouhý věk měl vliv jeho životní způsob nebo genetická dispozice, nemůžeme vědět.

Náš tip: Zavděčit se slavnému vynálezci jídlem nebylo nijak jednoduché. Možná by mu chutnaly zeleninové placky podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 

kniha Richard Gunderman, Tesla, Universum 2020

teslawave.org: Dieting Rules: Nikola Tesla

bigthink.com: How to diet and exercise like the genius inventor Nikola Tesla

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více