Nikola Tesla: První ekologický aktivista sice držel přerušovaný půst, ale byl přesvědčený, že alkohol je elixírem života
24. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Jeho jméno nese planetka a kráter na Měsíci, jednotka magnetické indukce, americká automobilka i česká firma. Vynálezce a fyzik Nikola Tesla jako většina geniálních lidí byl trochu výstřední. U něj se to projevovalo posedlostí zdravou stravou, tedy podle jeho kritérií.
Nikola Tesla byl podivín
Vskutku kosmopolitní vědec byl velký podivín. Narodil se srbským rodičům v Chorvatsku, které tehdy patřilo do rakousko-uherské monarchie. Studoval v rakouském Štýrském Hradci i na pražské Karlovo-Ferdinandově univerzitě. Nikola Tesla (1856-1943) studium však nedokončil a inženýrský titul nezískal.
Chvíli žil v Budapešti a pak v Paříži. V polovině 80. let 19. století přesídlil do USA.
Muž, který hovořil osmi jazyky včetně češtiny, se nikdy neoženil, ačkoli o pohledného vědce měly ženy zájem. On se jich však celý život bál. Navíc byl přesvědčený, že rodinný život by ho odváděl od práce a že své vášně a choutky musí ovládat. Údajně zemřel jako panic.
Mohlo by vás zajímat
Místo masa nejprve ryby, pak se stal vegetariánem
Většinu svého aktivního pracovního života se Nikola Tesla tím, co má na talíři, moc nezabýval. Dopřával si podle možností maso, během dne popíjel litry kávy a byl silný kuřák.
V průběhu let se začal výhýbat masu a nahradil ho rybami. Rybu musel mít pokaždé jen vařenou. Později vyloučil ze své stravy i ryby a stal se vegetariánem. Důvodem této volby byla i ochrana životního prostředí. Můžeme ho tedy označit jako jednoho z prvních ekologických aktivistů.
„Na obecných principech je chov dobytka jako prostředek obstarávání potravy nevhodný,“ napsal Tesla v červnu 1900. „Určitě je lepší pěstovat zeleninu, a proto si myslím, že vegetariánství je chvályhodným odklonem od zavedeného barbarského zvyku.“
Mohlo by vás zajímat
Přerušovaný půst
Tesla spal velmi málo, stačily mu pouhé čtyři hodiny, v jídle byl střídmý a vyžadoval jen dvě jídla (snídaně a večeře). Z dnešního pohledu šlo o právě teď tak populární přerušovaný půst. Vyhýbal mnoha potravinám. Po mase a rybách ze stravy vyloučil všechny luštěniny s vysvětlením, že obsahují kyselinu močovou a další toxiny.
„Proč přetěžovat těla, která nám slouží? Jím jen dvě jídla denně a vyhýbám se všem potravinám produkujícím kyseliny. Kyselost je zdaleka nejhorším nepřítelem, proti kterému je třeba ve stáří bojovat,“ uvedl pro časopis Time v roce 1931.
Mohlo by vás zajímat
Káva a čaj podle něj nebudou v módě
O čtyři roky později v dalším rozhovoru pro Time přiznal: „Sám se vyhýbám všem stimulantům. Také se prakticky zdržuji masa. Jsem přesvědčen, že za sto let již káva, čaj a tabák nebudou v módě. Alkohol se však bude stále používat. Není to stimulant, ale skutečný elixír života.“
V poslední dekádě svého života se Nikola Tesla živil se pouze chlebem, který zapíjel teplým mlékem, a občas snědl trochu zeleniny nebo vypil zeleninovou šťávu. Na druhou stranu byl přesvědčený, že alkohol proslužuje život. S chutí si dal sklenku červeného vína, jeho favoritem byla whiskey, kterou po večeři popíjel zřejmě ve velkém. Každý večer proto skončil podnapilý.
Tesla zemřel v roce 1943 ve věku šestaosmdesáti let. Jestli na jeho relativně dlouhý věk měl vliv jeho životní způsob nebo genetická dispozice, nemůžeme vědět.
Náš tip: Zavděčit se slavnému vynálezci jídlem nebylo nijak jednoduché. Možná by mu chutnaly zeleninové placky podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
kniha Richard Gunderman, Tesla, Universum 2020
teslawave.org: Dieting Rules: Nikola Tesla
bigthink.com: How to diet and exercise like the genius inventor Nikola Tesla
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více