Nikola Tesla: První ekologický aktivista sice držel přerušovaný půst, ale byl přesvědčený, že alkohol je elixírem života
24. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Jeho jméno nese planetka a kráter na Měsíci, jednotka magnetické indukce, americká automobilka i česká firma. Vynálezce a fyzik Nikola Tesla jako většina geniálních lidí byl trochu výstřední. U něj se to projevovalo posedlostí zdravou stravou, tedy podle jeho kritérií.
Nikola Tesla byl podivín
Vskutku kosmopolitní vědec byl velký podivín. Narodil se srbským rodičům v Chorvatsku, které tehdy patřilo do rakousko-uherské monarchie. Studoval v rakouském Štýrském Hradci i na pražské Karlovo-Ferdinandově univerzitě. Nikola Tesla (1856-1943) studium však nedokončil a inženýrský titul nezískal.
Chvíli žil v Budapešti a pak v Paříži. V polovině 80. let 19. století přesídlil do USA.
Muž, který hovořil osmi jazyky včetně češtiny, se nikdy neoženil, ačkoli o pohledného vědce měly ženy zájem. On se jich však celý život bál. Navíc byl přesvědčený, že rodinný život by ho odváděl od práce a že své vášně a choutky musí ovládat. Údajně zemřel jako panic.
Mohlo by vás zajímat
Místo masa nejprve ryby, pak se stal vegetariánem
Většinu svého aktivního pracovního života se Nikola Tesla tím, co má na talíři, moc nezabýval. Dopřával si podle možností maso, během dne popíjel litry kávy a byl silný kuřák.
V průběhu let se začal výhýbat masu a nahradil ho rybami. Rybu musel mít pokaždé jen vařenou. Později vyloučil ze své stravy i ryby a stal se vegetariánem. Důvodem této volby byla i ochrana životního prostředí. Můžeme ho tedy označit jako jednoho z prvních ekologických aktivistů.
„Na obecných principech je chov dobytka jako prostředek obstarávání potravy nevhodný,“ napsal Tesla v červnu 1900. „Určitě je lepší pěstovat zeleninu, a proto si myslím, že vegetariánství je chvályhodným odklonem od zavedeného barbarského zvyku.“
Mohlo by vás zajímat
Přerušovaný půst
Tesla spal velmi málo, stačily mu pouhé čtyři hodiny, v jídle byl střídmý a vyžadoval jen dvě jídla (snídaně a večeře). Z dnešního pohledu šlo o právě teď tak populární přerušovaný půst. Vyhýbal mnoha potravinám. Po mase a rybách ze stravy vyloučil všechny luštěniny s vysvětlením, že obsahují kyselinu močovou a další toxiny.
„Proč přetěžovat těla, která nám slouží? Jím jen dvě jídla denně a vyhýbám se všem potravinám produkujícím kyseliny. Kyselost je zdaleka nejhorším nepřítelem, proti kterému je třeba ve stáří bojovat,“ uvedl pro časopis Time v roce 1931.
Mohlo by vás zajímat
Káva a čaj podle něj nebudou v módě
O čtyři roky později v dalším rozhovoru pro Time přiznal: „Sám se vyhýbám všem stimulantům. Také se prakticky zdržuji masa. Jsem přesvědčen, že za sto let již káva, čaj a tabák nebudou v módě. Alkohol se však bude stále používat. Není to stimulant, ale skutečný elixír života.“
V poslední dekádě svého života se Nikola Tesla živil se pouze chlebem, který zapíjel teplým mlékem, a občas snědl trochu zeleniny nebo vypil zeleninovou šťávu. Na druhou stranu byl přesvědčený, že alkohol proslužuje život. S chutí si dal sklenku červeného vína, jeho favoritem byla whiskey, kterou po večeři popíjel zřejmě ve velkém. Každý večer proto skončil podnapilý.
Tesla zemřel v roce 1943 ve věku šestaosmdesáti let. Jestli na jeho relativně dlouhý věk měl vliv jeho životní způsob nebo genetická dispozice, nemůžeme vědět.
Náš tip: Zavděčit se slavnému vynálezci jídlem nebylo nijak jednoduché. Možná by mu chutnaly zeleninové placky podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
kniha Richard Gunderman, Tesla, Universum 2020
teslawave.org: Dieting Rules: Nikola Tesla
bigthink.com: How to diet and exercise like the genius inventor Nikola Tesla
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více