

Domácí pizza
Suroviny cca 4 (podle hladu strávníků - dá se i ve 2)
- TĚSTO
- 250-450 g hladké mouky
- 1/3 kostičky droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 sklenky teplého mléka
- 3-5 lžic oleje
- OMÁČKA
- kečup - dle chuti ostrý/jemný
- 3-5 stroužků česneku
- lžička oregana
- OBLOHA
- 20 dkg šunky
- 20 dkg suchého salámu
- 25 dkg strouhaného sýra
- rajče
Postup přípravy receptu
Do velké mísy si dáme mouku, kde vytvoříme buď důlek nebo mouku přihrneme na stranu a do volného místa si rozdrobíme droždí, které pocukrujeme a zalijeme asi 2 lžícemi teplého mléka. Vyčkáme na kvásek. (2 - 5 minut)
Když máme kvásek, můžeme zadělat těsto, které po zpracování dáme na teplé místo, aby lépe a rychleji vykynulo. (Např.: do hrnce umístíme na spodek trochu horké vody a mísu s těstem položíme na hrnec a zakryjeme utěrkou). (40 min - 1 h)Mezitím si připravíme omáčku a oblohu. Do menší mističky dáme kečup, rozmačkáme česnek a přidáme oregano. Tuto směs dobře promícháme.
Nakrájíme si nadrobno šunku a suchý salám, rajčata nejlépe na kolečka. Nastrouháme sýr.Po vykynutí těsta, si potřeme plech olejem (je dobré to dělat přímo rukama), mastnýma rukama vezmeme těsto a rozprostřeme ho po plechu. Na něj rozetřeme omáčku, poklademe salám, šunku, rajče a nakonec vše zasypeme sýrem.
Vložíme do trouby a pečeme na 180°C cca 15 min.
Všem přeji DOBROU CHUŤ.
Poznámka od kuchařky
Jako oblohu můžeme použít např. jen rajčata a papriky a máme verzi pro vegerariány.
Trochu exotiky vnese i kombinace šunka a ananas.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí pizza
-
výborná je i s nivou a ananasem!!!mňám
-
teprve mě čeká první zkouška tak snad se mi povede dávám palec radu -hrnec pára a kvásek rovnou do mouky snad to vyjde .. :D
-
marenka.j: super
smrtelníku..
-
Renátka: Mléko je v receptu z důvodu vykynutí kvásku. Někdo dělá kvásek z teplé vody, já v tomto případě z teplého mléka. Kvásek se zapracuje do těsta a zbylé mléko taktéž.
-
Marco: Čeho ci žádáš? Smrtelníku můžeš mne oslovovat jménem.
Na pizzu se dá samozřejmě také použít např.: rajský protlak nebo i rozmačkaná čerstvá rajčata. Tento postup jsem zvolila z důvodu, že je nejjednoduší. Myslím, že už si každý dokáže, dle své chuti, recept doupravit. Navíc znám osoby, které by rajče nepozřely. -
Marco: Nešlo by dát komentář bez druhého slova po vykřičníku?
, nadávkama jen každýho naser.... Zkus to jinak a inteligentněji
-
Pane Bože pizza s kečupem néééééé! Prasata!! Copak je tak těžký rozmačkat pár čerstých rajčat s bazalkou?? To snad není pravda.
-
mñammm,moc dobra
-
a kdyz se misto obycejneho oleje pouzije olivovy, tak to je hnedka v tom teste chutove znat..
-
tenhle recept znám asi patnáct let a to je mi 27,ale vždy jsme do toho přidali obyč žampiony z konzervy.A ta omáčka se dělala z protlaku a kečupu půl na půlhttp://www.toprecepty.cz/recept/5239-domaci-pizza/
-
na to je tam dobré to mlíko? V jiných receptech nebylo uvedeno.
-
Pizzu robím presne tak isto,aj omáčku,len do cesta ešte pridávam soľ,bez nej mi to pripadá trochu bez chuti.Inak je výborná,posielam bod
...a dala by som si
-
mna mnam...hlavně se nepřežrat...už se mi to stalo
-
miki, já minule koupila hodně moc vody jako rybí filé
A v těch restauracách se asi kupuje šunka ta nejlevnější, aby byl větší zisk.
-
Tak ta vysušená šunka je způsobena tím, že se použije ta levná. Totiž ty se vyrábějí tak, že pomocí chemických masírovacích a emulgačních přípravků, se do vepřového masa vmasíruje až 40,80 ale i 100% vody. To se potom nedivte, že se vám scvrkne po upečení na původní velikost. Snad jste se setkali s tím, že když přinesete nakrájenou šunku z "taky masného krámu" jak Vám krásně "pláče". no bodejť když ta voda kterou jste koupili jako šunku musela ven. Zkuste to raději s uzeným bůčkem a nebo angl. slaninou. pochutnáte si.