Vynálezce hromosvodu Prokop Diviš měl na talíři pečené knedlíky s dušenou kapustou, v době půstu pak i šneky a žáby
6. 10. 2024 Historie a zajímavosti
Je všeobecně známé, že Prokop Diviš se zapsal do historie především jako vynálezce hromosvodu. Ale co o tomto vzdělaném muži, knězi, doktoru teologie i filozofie, vlastně víme? Jaký byl jeho běžný denní život a co rád jedl?
Od Václava Divíška k Prokopu Divišovi
Když se Anně a Janu Divíškovým 26. března 1698 narodil syn Václav, rozhodně jim ani náhodou nepřišlo na mysl, že právě přišel na svět všestranně talentovaný člověk. Divíškovi byli drobní zemědělci ve východočeském Žamberku a doma už pobíhalo několik dětí. Otec brzy zemřel a hospodářství převzal nejstarší syn.
To už ale nadaný chlapec Václav studoval na jezuitském gymnáziu ve Znojmě. Po maturitě vstoupil do premonstrátského řádu v Louce u Znojma a po složení řeholního slibu přijal křestní jméno Prokop a příjmení si zkrátil na Diviš (někdy psáno německy Diwisch).
Prokop Diviš po vysvěcení na kněze (1726) dál studoval v Salcburku teologii a v Olomouci filozofii. Do Louky se vrátil roku 1733 jako podpřevor a o pár let později ho církev vyslala, aby vedl farnost v Příměticích u Znojma.
Mohlo by vás zajímat
Jak se žilo farářům
Venkovští faráři, jako byl Prokop Diviš, nebyli sice nijak bohatí, ale nouzí netrpěli. K faře patřilo menší hospodářství, tedy pole, zahrada i dvorek s chlívky pro chov hospodářských zvířat (většinou prase, kráva, slepice a další drůbež). K dispozici tak bylo maso, ale i vajíčka, zelenina, mléko a výrobky z něj.
O hospodářství se starali venkované, kteří měli vůči faráři robotní povinnost. A o domácnost včetně vaření a péče o zahrádku zase hospodyně.
Mohlo by vás zajímat
Co měl Prokop Diviš na talíři
V 18. století už se běžně jedlo třikrát denně. Nejdůležitějším jídlem dne byl na faře stejně jako v jiných domácnostech oběd. Jídelníček byl tehdy překvapivě pestrý, protože se vařilo z lokálních a sezónních zdrojů. Kaše z hrubě drceného obilí se mastily máslem, rozpuštěnými škvarky nebo slaninou. Výjimkou nebyly ani kaše, ve kterých bylo zamíchané maso.
V českých kuchyních se tehdy už také pomalu zabydlovaly brambory, jejichž největší boom přišel s vládou Marie Terezie po roce 1740.
Mohlo by vás zajímat
Knedlíky se zeleninou
17. století přineslo do jídelníčku také knedlíky. Šlo vlastně o slané buchty z mouky, vajec a kvasnic, které se ovšem nevařily, ale pekly. K nim se servírovala dušená zelenina, nejčastěji kapusta a zelí. Od jara do podzimu se také sbíraly na loukách kopřivy, šťovík, polníček a další zelené listy, které se také dusily a ochucovaly bylinkami. A podobné zeleninové směsi se podávaly i k bramborám.
Maso bývalo většinou jednou týdně, v případě domácnosti Prokopa Diviše tak většinou z vlastních zdrojů. Od farníků měl například přísun i zvěřiny. Běžná byla konzumace drobných ptáků, a tak se pekly sluky, tetřevi, holubi, vrány i kvíčaly.
Mohlo by vás zajímat
Postní jídla
Kdo jiný by měl dodržovat půst, než duchovní? Sice se v postní dny nesmělo jíst maso, zato byli povoleni vodní živočichové. Kromě ryb a říčních škeblí to byly i žáby nebo vodní ptáci, stále ještě byl populární i bobr. Z něj se obvykle připravoval ocas.
A kupodivu se mezi vodní živočichy počítal i hlemýžď, tedy obyčejný český šnek. Jejich příprava není pro slabé povahy, protože se hází do vroucí vody a pak se vybírá jejich maso z ulity, aby se dál upravilo.
Duchovní práce zřejmě Prokopa Diviše nevyčerpávala, protože vedle farářování se stihl věnovat i fyzikálním pokusům. Jejich výsledkem pak bylo sestrojení funkčního hromosvodu (1754). Prokop Diviš zemřel na své faře v Příměticích 21. prosince 1765. Bylo mu 67 let.
Zdroje informací:
wikipedia.org: Prokop Diviš
lidovky.cz: Kaše, kroupy a pečení vrabci. Co jedli naši předci?
cirkevnimapy.cz: Historie řeholního života v českých zemích
strahovskyklaster.cz: Život v klášteře
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více