Maléry v kuchyni aneb Nepovedení velikonoční beránci: Co kus, to originál, připomínající spíš koně, lachtana či larvu
1. 4. 2025 Historie a zajímavosti
Taky se vám při pečení občas něco nepovede? Nezoufejte, nejste v tom sami! Jak uvidíte v naší obsáhlé galerii, i mistr tesař či pekař se někdy utne a místo beránka pak na stole přistane velbloud, čert, larva, kůň nebo jiné zvláštní tvary. A jelikož nic tak nepobaví jako cizí kuchařské průšvihy, mrkněte se na to, jak to vypadá, když se nedaří jiným.
Kráska a zvíře
Na sociálních sítích se každoročně objevuje přehlídka fotografií dokonalých nadýchaných beránků, každý se totiž chce pochlubit svým pekařským uměním, někdy i receptem, který podle něj stojí za zveřejnění.
Ruku v ruce s perfektními beránky se ale občas stane, že nás "vypeče" trouba, vlastní netrpělivost nebo zkrátka jen souhra okolností a z formy pak vyklopíme příšeru, která se velikonočnímu symbolu podobá jen vzdáleně.
Online supermarket Košík.cz své zákazníky opakovaně před Velikonocemi vybízel k tomu, aby se pochlubili krásnými beránky. Někteří zákazníci se smyslem pro humor ovšem pojali soutěž kreativně a posílali i své nezdary.
Posléze tak odstartovala soutěž o nejvíc zpackaného beránka. Šanci na výhru mělo pět nejvíc nepovedených velikonočních beránků, ale kandidátů bylo tolik, že, jak se můžete přesvědčit ve fotogalerii na konci článku, určit nejvíc nejhoršího nebylo snadné. Pokazit se při pečení totiž může ledacos.
Mohlo by vás zajímat
Když beránek připomíná cokoliv jiného
Mezi nejčastější nezdary patří exempláře, které po vyklopení z formy připomínají mnoho různých věcí a zvířat, jen ne vytouženého beránka. Někdo třeba zapomněl formu pořádně vymazat máslem a tak z beránka zůstala jen torzo.
Jinému se zase nepovedl natolik, že místo berana měl na stole neidentifikovatelný objekt, možná z jiné planety. Jak se můžete přesvědčit v naší fotogalerii, beránci často připomínají úplně jiná zvířata, která s Velikonoci nemají až tak moc dočinění. Uvidíte koně, psa, velblouda, několik mimozemšťanů i strašidlo.
Beránka bolí hlava
Častým problémem je i to, že beránkovi upadne hlava při vyklápění. Někteří domácí pekaři se to snaží řešit kreativně, nejčastěji tak, že pomocí špejle hlavu připevní zpět k „osamocenému“ tělu. Výsledný efekt však může být ještě děsivější. Dalším řešením je mašle, která spolu se špejlí dokáže hlavu, pokud není zcela oddělena, přidržet do doby, než začnete beránka porcovat. Jiní si s tím nelámou hlavu a servírují torzo.
Pohled, který (ne)děsí
Zvláštní kapitolou jsou beránčí oči. Pokud nechcete, aby váš velikonoční pečený výtvor vypadal děsivě, vyhněte se použití celých ořechů, syrového ovoce, které může pouštět šťávu a sušených švestek, jež připomínají propadlé oči.
Nevhodné jsou také kuličky pepře, které jsou příliš tmavé a navíc nejedlé, stejný problém je i s hřebíčkem, ale na ten jsme si u beránků už tak nějak zvykli.
Příliš velké lentilky mohou vypadat nepřirozeně a vykuleně, zatímco červené nebo tmavé barvivo se může rozpít a vytvořit strašidelný efekt. Lepší volbou jsou světlé lentilky, kousky mandlí nebo kousky čokolády.
Ale stejně je nejdůležitější, brát všechno s nadhledem. Žádný učený z nebe nespadl a nezdary při pečení se vždy jen učíme dělat to pro příště lépe. Vždyť i zkušeným hospodyňkám se někdy nevede a je to normální.
Náš tip: Pokud si připravíte velikonočního beránka podle našeho video receptu, rozhodně žádnou chybu neuděláte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více