Vyzkoušené fígle a rady, jak na třené těsto, aby byl velikonoční beránek perfektní

28. 3. 2021 09:58

Tipy a triky Lucie Pilátová

Zdroj: Pixabay, Emilia Baczynska, Pixabay licence Zdroj: Pixabay, Emilia Baczynska, Pixabay licence
Velikonoční beránek jako tradiční symbol Velikonoc rozhodně nesmí chybět na žádném slavnostně prostřeném stole. Nejčastěji se peče z třeného těsta, které je při správném postupu jemné a nadýchané. Proto si na pečení beránka vyhraďte dostatečný čas, který budete potřebovat pro jednotlivé kroky.

Kvalita a pokojová teplota

Ačkoliv můžete objevit návody, které to radí, rozhodně nenahrazujte v receptu máslo margarínem a vejce lžící mléka. Na těstě byste neměli šetřit, protože jinak se může stát, že výsledek nedopadne podle očekávání, i když mu třeba věnujete spoustu práce. Než se pustíte do pečení, ingredience jako máslo, vejce a další přísady z chladničky nechte alespoň půl hodiny odpočinout v pokojové teplotě. Důvod je jednoduchý; rozdílné teploty totiž mohou snadno způsobit neplechu třeba v podobě sraženého másla, a s tím pak už nic neuděláte.

Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta

Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta

Umíte si představit život bez vanilky? Asi sotva. Minimálně už kvůli vanilkovým rohlíčkům anebo…

Sypké přísady

Mouku používejte zásadně polohrubou. Aby bylo těsto hebčí, lze ji zčásti nahradit škrobovou moučkou. I když se v některých receptech na třená těsta uvádí, že prášek do pečiva není třeba, v případě beránka tahle rada rozhodně neplatí. Beránek má být vysoký a na to, aby dostatečně vyběhl, potřebuje zkrátka nějakou „podporu“. Pozor na to, že prášek do pečiva by měl být rovnoměrně rozptýlený, proto ho nejdřív rovnoměrně prosyjte do mouky, kterou tak zároveň i krásně provzdušníte. Pokud jde o cukr, používejte jemný krupicový, který se při tření dobře rozpustí a krémový základ díky němu správně nadýchne.

Správné zpracování

Tuk můžete třít rukou, ale je otázka, zda to tu přibližnou půlhodinku vydržíte bez ztráty končetiny. Lepší proto bude využití kuchyňského robota se třecím nástavcem. Nejprve se tře máslo, k němu se přidává cukr a jakmile vznikne kompaktní hmota, je třeba přidat žloutky, jeden po druhém, a pečlivě zatřít. Jakmile máte hotovo, ušlehejte sníh. Potřebujete pevný a toho dosáhnete přidáním špetky soli k bílkům. Dalším krokem je přidání mléka a mouky. Aby se všechny ingredience dobře rozmíchaly, přidávejte je postupně po lžících a nikoliv vše najednou. Nakonec přijde sníh z bílků. Pracujte s ním opatrně, má za úkol těsto nadlehčit a ne se v něm utopit.

Hrst mandlí pro zdraví: Proč denně jíst plody, o kterých se píše i v Bibli svaté?

Hrst mandlí pro zdraví: Proč denně jíst plody, o kterých se píše i v Bibli svaté?

Mandle jsou nenápadnou zásobárnou zdraví. Skvěle zahánějí hlad a uspokojují chuť na něco dobrého.…

Pečení

Hmotu do dobře vymazané a vysypané formy nelijte z výšky, ale raději ji dovnitř vkládejte po lžících. Jde o to, že tímto způsobem zůstane v těstě zachovaný vzduch, který jste do něj vpravili při tření. Těsto má dosahovat pouze do dvou třetin formy, protože při pečení nabude, tak aby vám nelezlo z ven. Péct byste měli beránka pozvolna. Před koncem pečení nezapomeňte odkrýt zadní část formy a špejlí zkontrolovat, kolik času těstu ještě zbývá.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 28 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Pečte nejen lahodně, ale i krásně: Jak zvládnout krásně barevný duhový dort?

Pečte nejen lahodně, ale i krásně: Jak zvládnout krásně barevný duhový dort?

Stejně jako je tomu i v jiných oborech, také cukrařina a dekorování dortů a zákusků, a to i v…
Je libo pizzu? Inspirujte se recepty na kynuté i nekynuté těsto

Je libo pizzu? Inspirujte se recepty na kynuté i nekynuté těsto

Bez nadsázky můžeme říct, že pizza se stala nejoblíbenějším pokrmem v mnoha koutech světa. Každý má…
Minimalistická kuchyně není jen o designu,prim udávají i nenápadné spotřebiče

Minimalistická kuchyně není jen o designu,prim udávají i nenápadné spotřebiče

V jednoduchosti je krása a v kuchyni to platí dvojnásob, shodují se designéři interiérů, kteří se v…
Velký svačinový manuál na víkendový výlet: Co si připravit a jak to zabalit?

Velký svačinový manuál na víkendový výlet: Co si připravit a jak to zabalit?

Slunečné počasí láká k procházkám do přírody i k menším či větším výletům. Ovšem aby nám cestou…
Došla vám paprika uprostřed vaření? Vsaďte na zaručené rady, jak to zachránit

Došla vám paprika uprostřed vaření? Vsaďte na zaručené rady, jak to zachránit

Paprika je jako koření v mnoha receptech nepostradatelná. Jídlu dodává šmak i barvu a třeba guláš…
Jarní očista: Superpotraviny a doplňky stravy

Jarní očista: Superpotraviny a doplňky stravy

Jaro je tu a s ním i ideální čas pro očistu našeho těla. Po proválené zimě je to více než třeba.…
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

Buchty, koláče, šátečky a jiné pečivo z kynutého těsta zkrátka potřebují náplň. Právě spojení…
Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!

Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!

Zákusky dokážou každému setkání dodat slavnostní punc elegance. Myslíte si, že vyrobit krásné…