Jak barvit vajíčka v cibulových slupkách: Jednoduchý vzor vytvoříte pomocí ozdobného lístku nebo květu
3. 4. 2025 Ostatní
Chcete krásná velikonoční vajíčka, která budou vypadat přirozeně? Podívejte se na videopostup, jak je barvit hezky postaru v cibulových slupkách a přichystejte si nádhernou dekoraci či odměnu pro koledníky.
Jak barvit vajíčka v cibulových slupkách
Barvení vajec v cibulových slupkách je tradiční a přírodní způsob, jak vytvořit krásná velikonoční vajíčka zabarvená do přirozených tónů. Tato metoda je jednoduchá, nenáročná na suroviny a přináší krásné odstíny od béžové až po tmavě hnědou. Barvit je můžeme mramorováním tak, že vejce jen do slupek položíme, ale také si přichystat velmi dekorativní kousky tak, jak to najdete v níže uvedeném postupu a videu.
Jak připravit vejce před barvením
Nejlépe se barví bílá vejce, protože lépe přijímají barvu. Vejce před barvením opatrně otřeme hadříkem namočeným v teplé vodě s trochou octa, abychom odstranili mastnotu a případnou špínu.
Mohlo by vás zajímat
Kolik je potřeba cibulových slupek na barvení vajíček
Množství cibulových slupek závisí na počtu vajec a požadované intenzitě barvy. Čím víc jich budeme mít, tím lepšího zabarvení můžeme dosáhnout. Záleží také na barvách slupek. Jestli máme jen žlutou cibuli, nebo jestli i tu červenou. Díky přidání červené slupky bude barva výraznější, což oceníme obzvlášť tehdy, když neseženeme bílá vajíčka.
Na 10 vajec budeme potřebovat pro střední zabarvení asi 3 velké hrsti slupek. Pro tmavý odstín je vhodné alespoň zhruba 5 velkých hrstí slupek.
Kromě spousty cibulových slupek a vajíček jsou na speciální vzory potřeba i staré silonky, gumičky nebo provázky na zavázání a ozdobné listy či květy.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak postupovat při barvení vajíček v cibulových slupkách
- Punčochy nastříhejte na čtverce, zhruba 10 x 10 cm.
- Vejce vezměte do dlaně, hladkou stranou na něj rozložte ozdobný list nebo květ.
- Punčochou obalte vejce s trávou tak, aby byla punčocha velmi těsně a upevněte ji provázkem.
- Cibulové slupky dejte do staršího hrnce s vodou. Přidejte lžičku soli a ocet, aby vajíčka nepopraskala a aby lépe chytala barva.
- Vodu přiveďte k varu a nechte ze slupek uvolnit barvu. Počítejte zhruba s 15-20 minutami. Vejce vkládejte po jednom velkou lžící do vroucí cibulové vody.
- Vařte asi 10 minut, aby se vejce uvařila natvrdo. Poté vejce lžící vyndejte a opatrně je dejte do misky se studenou vodou.
- Z vajíčka opatrně odstraňte provázky, punčochy a trávu.
- Nechte vajíčka uschnout a nakonec je opatrně vyleštěte plátkem špeku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od… Číst více
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským… Číst více
Co je třeba vědět při pečení beránka? Toto je deset odpovědí na nejčastější otázky
Proč se dělá velikonoční beránek Beránek ze sladkého těsta pečený ve formě vznikl jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní… Číst více
Aby měl beránek nejlepší formu. Podle čeho ji vybrat a kolik za ni zaplatíte?
Možná očekáváte, že na trhu jsou formy na… Číst více
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Připravuje se z těsta podobného tomu na palačinky… Číst více
Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Beránek je po mazanci hned druhým nejoblíbenějším… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Svátky jara jsou plné barev. Barví se vejce, pletou pomlázky, ale také se pečou jidáše, mazance a beránci. Beránek je velmi oblíbený u dětí, které… Číst více
Velikonoční beránek na různé způsoby: Jakou formu, druh těsta a zdobení použít?
O Velikonocích nesmí na stole kromě malovaných vajíček chybět sladké pečivo - kynutý věnec a vrkoče, boží milosti, mazanec a velikonoční beránek.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více