Velikonoční nádivka podle Pavla Berkyho: Voní kopřivami i česnekem, navíc je nadýchaná a vláčná
4. 4. 2025 Vaření
Nádivka je tradiční pokrm, který neodmyslitelně patří k oslavám Velikonoc. Už při samotné zmínce o ní se mnohým vybaví vůně čerstvých bylinek, uzeného masa a jemného pečiva, které spolu tvoří dokonalou chuť. Jak ukázal Pavel Berky, semifinalista MasterChef Česko 2020, když přidáte i kopřivy a pivo, získáte dokonalé jídlo.
Jiný kraj, jiná chuť
Tento pokrm, známý také pod názvem hlavička, má hluboké historické kořeny a jeho příprava se za dlouhá léta stala tradicí, která se v rodinách předává z generace na generaci. Co je na velikonoční nádivce ale nejzajímavější, je to, že neexistuje jen jedna „správná“ verze.
V každém kraji, možná dokonce v každé rodině, se připravuje trochu jinak. Regionální variace jí dodávají jedinečný charakter a ukazují, jak se tradice dokáže přizpůsobit místním zvyklostem, dostupným surovinám a chutím.
Mohlo by vás zajímat
Čechy a Morava
Základní ingredience pro nádivku jsou sice všude podobné, vejce, starší pečivo, mléko či smetana, uzené maso a bylinky, ale to, co ji odlišuje, jsou detaily, které se liší od regionu k regionu. Například v Čechách je zvykem používat uzené vepřové maso, které je někdy doplněno kořením, jako je muškátový oříšek nebo muškátový květ. Tyto ingredience dodávají nádivce jemnou, lehce nasládlou vůni, která skvěle doplňuje chuť masa. V některých oblastech je zase populární majoránka.
Na Moravě je nádivka často bohatší a výraznější. Místní recepty zahrnují nejen uzené maso, ale také další druhy masa, jako je vařené hovězí nebo drůbeží. Na jihu Moravy se navíc někdy přidává i slanina, která pokrm obohacuje o charakteristickou slanou chuť a šťavnatost.
Bylinky jsou nutnost
Bylinky hrají v nádivce klíčovou roli, ať už se jedná o jakýkoliv region. Nejčastěji se používají mladé kopřivy, které jsou považovány za symbol jara. Kopřivy nejenže dodávají nádivce svěží chuť, ale také mají řadu zdravotních benefitů, například jsou bohaté na vitamíny a minerály. V některých oblastech se však do nádivky přidávají i jiné bylinky, jako je petrželka, pažitka nebo libeček.
Zlatavý mok pomáhá
Zvláštní zmínku si zaslouží ingredience, která se objevuje v některých lokálních receptech. Například v části středních Čech je známou variantou nádivka s přídavkem piva. Tato netradiční ingredience má hned několik výhod. Pivo dodává jemnou hořkost, která dokonale vyvažuje ostatní chutě, a zároveň zajišťuje, že nádivka bude krásně nadýchaná.
Pivo do své nádivky přidává i Pavel Berky, semifinalista soutěže MasterChef Česko z roku 2020. Recept na svou specialitu, ve které najdete i medvědí česnek nebo kopřivy, nabídl kuchař, původem ze Slovenska, na Instagramu.
Nádivka s pivem
Na přípravu lahodné nádivky budete potřebovat: 400 g bílého toustového chleba, 400 g uzeného masa (žebra, krkovice), 150 ml piva, 100 ml smetany ke šlehání, 150 g másla, 7 vajec + 1 žloutek, 50 g mladých kopřiv, 50 g medvědího česneku a 50 g pažitky.
Jak na to?
- Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a nechte je při pokojové teplotě vyschnout do druhého dne. Pokud spěcháte, můžete si pomoci troubou. Rozehřejte ji na 90 °C a kousky chleba v ní nechte schnout zhruba 40 minut.
- Uschlé kousky chleba rozdělte na dvě části 300 g a 100 g. Větší část dejte do mísy a nechte zatím stranou.
- V menším rendlíku přiveďte vodu k varu. Do vroucí vody ponořte medvědí česnek a nechte ho 30 vteřin povařit. Poté ho vyberte a zchlaďte v misce s ledovou vodou. To samé udělejte i s kopřivami. Bylinky tím zbavíte nahořklé chuti a získají také krásně tmavozelenou barvu. Po ochlazení (asi 30 vteřin) je z vody vyjměte a dobře vyždímejte.
- Do mixéru se sekacím nástavcem nasypte menší část krutonů (100 g), přidejte vyždímaný medvědí česnek, 100 ml piva, žloutek, sůl a pepř. Pulzováním vše rozmixujte do husté jemné kaše. Z ní pak uválejte váleček, pevně ho zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice.
- Vyždímané kopřivy zbavte stonků a lístky společně s pažitkou nasekejte nadrobno. Bylinky dejte do mísy se zbylými krutony. Přidejte sůl, pepř a zalijte smetanou a zbylým pivem.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky.
- Do mísy kuchyňského robotu dejte změklé máslo a větší špetku soli. Za stálého šlehání do másla postupně zapracujte všechny žloutky.
- Z bílků a trochy soli ušlehejte tuhý sníh.
- Uzené maso nakrájejte na kostičky a přidejte ho k namočeným krutonům. Zapracujte do nich i našlehané máslo se žloutky a opatrně i sníh z bílků.
- Formu na pečení vystelte pečícím papírem. Dejte do ní polovinu těsta. Z lednice vytáhněte váleček z krutonů a medvědího česneku. Stáhněte z něj fólii a položte ho do středu formy. Přidejte zbylou část nádivky, lehce uhlaďte a pečte 50 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C.
Do soukromí Pavla Berkyho můžete nahlédnout v naší fotogalerii:
Náš tip: Výbornou velikonoční nádivku si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více