Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jana Vlková radí, kde sbírat kopřivy.
Zdroj: Se souhlasem Jany Vlkové a Toprecepty.cz, koláž Toprecepty

V posledních týdnech se v některých obchodech objevila nabídka kopřiv za cenu, která překvapila. Za kilogram “plevelu” si totiž část obchodníků účtovala kolem 700 korun. Podle expertky Jany Vlkové však existují varianty, jak si kopřivy opatřit i pokud bydlíte ve městě, a vyhnout se tak utrácení.

Pozor na psy

Jak upozorňuje odbornice na byliny a jejich používání, pokud nebydlíme v historickém centru města, neměl by být problém za pomoci městské dopravy navštívit místa, kde si kopřivy opatříme. Kopřiva dvoudomá, o kterou tu především jde, je nitrofilní rostlina – má ráda půdu bohatou na dusík. Možnosti sběru jsou však přeci jen v blízkosti města omezené,” říká pro Toprecepty.cz Jana Vlková, autorka "květinových kuchařek" a provozovatelka stránky Kytky k jídlu.

Zřetelně nevhodná jsou místa oblíbená pro venčení psů, i když někdy stačí odejít kousek od cesty a sbírat můžeme. Psi stejně jako další živočichové rádi vyměšují v pohodlí, takže stačí najít si svažitější terén, kam by se jim nechtělo, a tam si rostliny nasbírat,” upozorňuje.

Pole mohou znamenat riziko

Sbírat se podle Vlkové nedá v místech s hustým automobilovým provozem, protože rostliny jsou zaprášeny „toxickým prachem se zbytky výfukových plynů“.

Ne úplně zřetelná je těsná blízkost polí. Kopřivy tam bývají pěkně macaté od splachů hnojiv, jenomže také schytávají chemické postřiky,” varuje Jana Vlková. Zároveň ovšem připomíná, že kopřivy jsou v kuchyni běžně tepelně upravovány, což by proti většině jejich znečištění mělo postačit.

Na balkoně úrodu nečekejte

Pokud bychom chtěli kopřivy pěstovat doma, třeba v květináči, podle expertky bychom s největší pravděpodobností neuspěli. “Kopřiva má v zemi oddenek a velké množství kořenů a chce hodně místa. Má ráda zastíněnější místa, což balkony většinou nejsou,” vysvětluje Vlková.

Cena je férová, produkt směšný

Částka, za kterou některé řetězce a internetové obchody kopřivy prodávají je podle Vlkové fér. “Natrhat si kopřiv „co hrdlo ráčí“ je příjemné zpestření vycházky kousek za město a komu se do toho nechce, má možnost si býlí koupit,” říká odbornice s tím, že jí však kopřivy přijdou jako produkt směšné. “

Lze je nahradit listovým špenátem, který má teď svoji sezonu a dá se koupit za 180 korun za kilogram. "Líp se s ním pracuje a dobrý je stejně,” myslí si Vlková.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

TomaP

15. 4. 2023 20:27

Tato "expertka" je obycejna podvodnice, ktera mi v podstate ukradla zahradku a jeste se neumi chovat. Nerespektuje pravidla, chronicky obtezuje kourem, vyuziva zahradku na Praze-Suchdole (ZK Majova) k podnikatelskym ucelum, coz je zakazano, a vodi si skupiny lidi do kolonie, kam lide chodi za klidem a vyrizuje si hlasite hovory jako kdyby byla doma. Absolutne bez respektu. Rad kazdemu dolozim na pozadani. Sesnam@seznam.cz

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více