Lahodné jidáše podle Romana Pauluse: Pečivo, vonící medem a máslem vylepší každou velikonoční tabuli
8. 4. 2025 V kuchyni s VIP
Velikonoce nejsou jen o barvení vajíček a pomlázce. S jarem a probouzející se přírodou se pojí i voňavé pečivo, které má v českých domácnostech své pevné místo – velikonoční jidáše. Tyto sladké uzlíky z kynutého těsta nejsou jen skvělou pochoutkou, ale také nositelem symboliky a tradic.
Historie jidášů
Podle legendy toto velikonoční pečivo tvarem připomíná provaz, na kterém se oběsil Jidáš Iškariotský, zrádce Ježíše Krista. V lidové víře však jidáše dostaly pozitivnější význam, symbolizují ochranu před zlem, zdraví a hojnost. Pečou se nejčastěji na Zelený čtvrtek, kdy se mají ještě za tmy potřít medem a sníst pro zdraví a sílu na celý rok.
Moderní domácnosti dnes ale tradici posouvají dál. Jidáše se pečou nejen podle klasických receptů s medem a máslem, ale i v nových variantách, třeba s ořechy, sušeným ovocem, nebo dokonce ve fitness verzích bez cukru. Vzniká tak spojení minulosti s přítomností, staré zvyky v novém kabátě.
Mohlo by vás zajímat
Jak se tradičně připravují
Základem pravých velikonočních jidášů je kynuté těsto, které se připravuje z mouky, mléka, másla, cukru, vajec a droždí. Důležitý je dostatek času na kynutí, aby těsto bylo nadýchané a jemné.
Po vykynutí se z těsta ručně tvarují různé tvary, nejčastěji spirálky, uzlíky, esíčka nebo malé provázky, které symbolizují právě onu legendární smyčku. Jidáše se pečou dozlatova a ještě horké se tradičně potírají medem, který jim dodá sladkost, lesk a zároveň má podle pověry ochraňovat před nemocemi a zlými silami.
Jak jidáše ozvláštnit
Pokud letos chcete tradici trochu oživit a překvapit rodinu nebo hosty něčím novým, vyzkoušejte moderní varianty. Jidáše totiž nemusí být jen sladké a medové. Fantazii se meze nekladou.
- Jidáše s ořechovým máslem a skořicí – místo medu je po upečení potřete ořechovým máslem a zasypte skořicí. Originální a voňavé!
- Tvarohové jidáše s citronovou kůrou – do těsta přidejte tučný tvaroh a citronovou kůru pro jemnější chuť a vláčnost.
- Fitness jidáše z celozrnné mouky – zdravější verze vhodná na snídani. Sladit můžete medem nebo čekankovým sirupem.
- Jidáše plněné sušeným ovocem – do těsta zabalte kousek sušené švestky nebo meruňky. Každé sousto tak překvapí.
- Slané jidáše s bylinkami a sýrem – pro milovníky slaného stačí vynechat v těstě cukr a přidat bylinky a parmazán. Skvělé k velikonoční polévce nebo vínu.
Ať už se letos pustíte do pečení klasických nebo moderních jidášů, jedno je jisté – tradice, která spojuje generace a provoní domov, nikdy nevyjde z módy.
„Michelinské“ jidáše
Své tipy na přípravu těchto velikonočních dobrot sdílel na svém Instagramu i populární český šéfkuchař Roman Paulus. První český držitel michelinské hvězdy má bohaté zkušenosti z prestižních podniků, přesto nezapomíná ani na tradiční české pokrmy, mezi něž patří i velikonoční pochoutka, která musí potěšit každého milovníka dobrého jídla.
Jidáše Romana Pauluse
Na zhruba 25 kousků vynikajících jidášů budete potřebovat: Na jidáše: 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 250 ml vlažného mléka, 40 g sádla, 80 g másla, 60 g cukru krystal, 2 žloutky, špetku soli a 1 vejce na potření. Na potření jidášů: 2 lžíce medu a 1 lžíci šťávy z citronu.
Jak na to?
- Z mléka, droždí, cukru a trochy mouky si připravte kvásek, který nechte hezky vzejít.
- Do mísy od robota si odvažte mouku a postupně přidávejte již vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a sádlo, cukr, žloutky a sůl. Vypracujte v hladké těsto a nechte kynout minimálně 40 minut na teplém místě pod utěrkou.
- Poté si z vykynutého těsta odvažte stejné kousky – cca 40 g, abyste měli přibližně 25 kusů jidášů. Vyválejte v dlouhé „provazy“ a vytvarujte požadované tvary.
- Nechte ještě jednou nakynout a pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů přibližně 10 minut.
- Během doby pečení si připravte šťávu z půlky citrónu a rozmíchejte ji s rozehřátým medem. Ještě horké jidáše potírejte touto připravenou směsí.
Náš tip: Podle našeho video receptu si také můžete připravit skvělé jidáše.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více