Nejlepší utopenci: Zásadní „ingrediencí“ je trpělivost. Už prababičky sázely na pořádné ochucení, proležení a propojení chutí
13. 5. 2025 Vaření
Utopenci patří do každé klasické hospody. Můžeme si je ale přichystat i doma. Utopenci podle prababiček byly příjemně aromatické. Základem ale vždy byla kvalitní uzenina a dostatek cibule.
Utopenci podle prababičky
Utopenci pro řadu lidí nejsou jen nakládané buřty v láku – jsou to vzpomínky. Vzpomínky na dětství, kdy jsme nakukovali do spižírny a čekali, až „už to bude“. Na dobu, kdy doma voněl ocet, cibule a koření a prababička s klidem a rutinou skládala vrstvy do velké sklenice. Nepotřebovala recept, všechno dělala „od oka“ – ale chutnalo to pokaždé stejně dobře. Možná proto, že v tom byla zkušenost, trpělivost a kousek péče, která by se z kuchyně neměla vytratit.
Dnes je snadné sáhnout po utopencích v obchodě, ale málokdy chutnají tak, jak si je pamatujeme. Pokud se do nich pustíme, můžeme využít třeba právě níže uvedený recept, ale také si ho přizpůsobit podle následujících nápadů.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do utopenců
Základem utopenců je samozřejmě kvalitní uzenina, ideálně špekáčky. Nakrajují se, aby lépe nasákly lákem. Další nezbytnou ingrediencí je bílá cibule, nakrájená na tenké půlměsíčky. Nešetříme s ní, protože tvoří základ chuti a proležením krásně zkřehne.
Pro ty, kteří měli rádi říznější verzi, jsou potřeba feferonky nebo chilli papričky. Jednu na sklenici, ale klidně i víc. Někdo nedá dopustit na křen. Dále patří do utopenců několik stroužků česneku, nakrájených nahrubo nebo jen rozmáčknutých. Naložit spolu s uzeninou můžeme i kyselé okurky, papriky, mrkev, houby nebo také kysané zelí.
Jako lák využíváme směs octa, vody, soli, cukru a koření. Musí vždy být převařený a zchladlý.
Jaké koření nesmí chybět:
- Klasikou pro ostrost je pár kuliček celého černého pepře.
- Každou vrstvu provoníme několika kuličkami nového koření a čerstvým nebo sušeným nepolámaným bobkovým listem, který ve sklenici udělá i parádu.
- Hořčičné semínko pomáhá vyvážit chuť a zvýraznit aroma. Někteří labužníci zase hořčicí potírají rozřízlou uzeninu.
- Někdo přidává i jalovec.
- Důležitými ingrediencemi na vyrovnání kyselé a sladké rovnováhy je cukr a sůl. Ne moc, ale dost na to, aby lák nebyl ostrý.
Jak dlouho zrají utopenci
Během zrání utopenců je klíčem trpělivost. Utopence nejíme druhý den (to bychom je museli nařezat na kolečka, pak získají skvělou chuť mnohem dříve), necháváme je odležet minimálně 3 dny – pokud nás honí mlsná a chceme si pochoutku vychutnat.
Nejlépe chutnají utopenci za 5-7 dnů, tehdy jsou opravdu nejlepší. Chutě se propojí, cibule zkřehne a špekáčky natáhnou lák.
Pokud necháme dozrát utopence až 10 dnů, budeme si vychutnávat delikatesu. Všechno je krásně uleželé, jemně nakyslé a voňavé.
Svou úrodu nakládá a zavařuje snad každý zahradník a zahrádkář. A to ne jen proto, aby ji uchoval na horší časy. Nakládání má totiž velké množství různých variací, které nakládanou potravinu doplní…

Jak připravit utopence
Na 10 porcí potřebujete: 8-10 špekáčků a cibuli. Na lák: 750 ml vody, 500 ml octa, 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček nového koření, 1 lžíce cukru a 2 feferonky (nebo dle chuti).
Jak na to? Špekáčky oloupejte a rozřízněte, cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka. Jedním plátkem cibule vyplňte špekáček, položte do nakládací nádoby („okurkáče“), prokládejte cibulí, vrstvěte. Poslední vrstva je vždy cibule.
Připravte lák ze všech surovin. Krátce ho svařte a nechte vystydnout. Vychladlým lákem zalijte utopence a nechte je v lednici odležet.
Jak skladovat utopence
- Utopence skladujte v zavíčkované zavařovací sklenici v chladné místnosti, popřípadě v lednici. Čas od času sklenici otočte dnem vzhůru, aby se nálev mohl dostat ke všem surovinám.
- Po otevření vydrží utopenci v lednici dva až tři týdny.
Náš tip: Připravte si nejlepší utopence podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více