Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí je součástí mnoha oblíbených pokrmů, a to jak českých, tak i zahraničních. V lednici se nejčastěji skladuje ve skleněných, uzavíratelných nádobách. Jak dlouho takto zelí vydrží, to se dozvíte v našem článku.

Kysané zelí se dá jednoduše koupit již hotové v každém větším obchodě s potravinami. Není však nad kysané zelí připravené doma, a to ať už z kupovaného, nebo čerstvého zelí. Kysané zelí lze připravit do sudu nebo do sklenic.

Jak dlouho vydrží kysané zelí v lednici?

Pro své pozitivní účinky na zdraví je konzumace kysaného zelí doporučována každý den. Pokud se touto radou držíte, kysané zelí vám v lednici vydrží, než ho sníte. Jestliže si zelí dopřáváte pouze občas, v lednici vám vydrží zhruba půl roku, avšak za dodržení několika pravidel.

  • Zelí ze sklenice odebírejte výhradně čistým příborem, případně řádně umytýma rukama.
  • Zbylé zelí pořádně napěchujte do sklenice, abyste vytlačili vzduch, který se k němu mohl během odebírání dostat a tím se zelí zkazilo. Povrch uhlaďte.
  • Přístupu vzduchu ke kysanému zelí zabráníte také tím, že jej budete udržovat neustále ponořené. V případě nutnosti sklenici dolijte vychladlou, převařenou vodou se solí.
  • Hladinu tekutiny nekontrolujte pouze během odebírání zelí, ale i v průběhu skladování, a to zhruba každý třetí týden.

Připravit si domácí kysané zelí není nic složitého. Kromě hlávkového zelí, soli a koření jej můžete doplnit cibulí, křenem nebo dokonce jablkem. Základním receptem na kysané zelí vás provede následující video:

Komentáře

Další tipy a triky