Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V rámci našeho seriálu TOP, nebo STOP, kde testujeme virální triky z oblasti gastronomie, jsme si tentokrát posvítili na něco opravdu netradičního. Na sociálních sítích se začaly objevovat videa slibující croissant bez těsta, bez kynutí, bez másla. Pouze z rýžového papíru. Rozhodli jsme se proto, že tento způsob přípravy oblíbeného pečiva otestujeme.

Z čeho je croissant

Croissant se tradičně připravuje z kynutého vrstveného těsta s máslem, které se opakovaně skládá a válečkem rozvaluje. Základ tvoří mouka, voda nebo mléko, droždí, cukr, sůl a samozřejmě velké množství másla, které se mezi vrstvy těsta zapracovává tak, aby vznikla typická listová struktura.

V moderní době ale vzniká řada alternativ, od bezlepkových verzí přes veganské (kde se máslo nahrazuje rostlinným tukem) až po experimenty s hotovým listovým těstem z obchodu. A pak je tu virální svět sociálních sítí, kde se z croissantu stává volný pojem, a tak vznikají croissanty třeba z rýžového papíru. Právě takový jsme se v rámci seriálu TOP, nebo STOP rozhodli otestovat.

Náš test

Trik spočívá v tom, že místo klasického těsta vezmete několik rýžových papírů, namočíte je ve směsi mléka a vejce, lehce je osolíte, rozstříháte na trojúhelníky a začnete vrstvit. Žádná náplň, žádné složité postupy. Jen papír, pár ingrediencí a trocha snahy.

Jak postupovat?

  • Do misky nalijte půl hrnku mléka, přidejte 2 vejce a trochu rozpuštěného másla a cukr. Vše metlou vyšlehejte a směs nalijte do nádoby, kam se vejde rýžový papír.
  • Postupně namočte z obou stran zhruba 4-5 rýžových papírů (lepší jsou ty bez tapioky), které budete potřebovat na jeden croissant.
  • Namočené papíry dejte na talíř a počkejte, až změknou. Poté je rozstříhejte nůžkami na trojúhelníky, které poskládáte přes sebe. Přesně tak, jak vidíte ve videu.
  • Vzniklé croissanty srolujte a pečte v horkovzdušné fritéze na pečícím papíru asi 20 minut při teplotě 175 stupňů.

Verdikt: Máslo nic nenahradí

Rýžový papír nikdy nebude máslové těsto, a jakkoliv se budete snažit ohnout ho do tvaru měsíčku, vrstvení, které dělá croissant croissantem, tu prostě chybí. Textura je spíš pružná než nadýchaná, výsledek sice křupe, ale vnitřek je hutný a lehce žvýkací.

Sice neurazí, ale ani nenadchne a rozhodně nepřipomíná pečivo z francouzské pekárny. Za nás tedy STOP a raději vyzkoušejte třeba tento recept na klasickou přípravu, nebo si zajděte do nejbližší pekárny, kde voňavý croissant mají.

Rýžový papír patří jinam

Rýžový papír se skvěle hodí k přípravě rychlých a chutných jídel. Nejklasičtějším využitím jsou čerstvé závitky plněné zeleninou, krevetami, tofu nebo nudlemi, které se často podávají s mnoha chutnými omáčkami. Rýžový papír ale výborně funguje i v teplé kuchyni, lze ho smažit, péct nebo opékat v pánvi, kde vytváří křupavou krustu třeba kolem sýra, zeleniny či masa. Dá se použít i jako „falešné“ těsto do štrúdlů či taštiček. Díky neutrální chuti se přizpůsobí sladkým i slaným variantám.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli