Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Redakce webu Toprecepty.cz ve svém seriálu TOP, nebo STOP pravidelně testuje virální kuchyňské triky z internetu, aby zjistila, jestli opravdu fungují, nebo si z nás tvůrci videí jenom dělají legraci. Tentokrát jsme si posvítili na zdánlivě jednoduchý, ale v praxi často nesplnitelný úkol - otevřít zatvrzelou zavařovačku, která se odmítá poddat.

Boj o okurky

Zavařovací sklenice jsou často naším velkým „nepřítelem“. Vypadají neškodně, ale když přijde na jejich otevření, dokážou pěkně potrápit. Ať už chcete otevřít marmeládu od babičky, domácí okurky nebo pečené maso ve vlastní šťávě, narazíte občas na víčko, které drží jako přibité. Co s tím? Vyzkoušeli jsme, jak funguje „zaručený trik“ z internetu i další, které známe.

Virální trik

Sociálními sítěmi se šíří zaručený recept, jak zavařovačku otevřít, aniž byste u toho museli trávit dlouhé chvíle, plné rozčilování se. Údajně stačí proplést prsty obou rukou a dlaněmi tlačit směrem vzhůru. Jakmile uslyšíte cvaknutí, máte vyhráno.

Při našem prvním pokusu se nám skutečně podařilo uspět, ale další sklenice se tímto trikem nenechala obelstít. Vyzkoušeli jsme proto i další známé fígle, jak se do sklenice s okurkami, džemem nebo dalšími dobrotami, dostat. 

Lžička proti vakuu

Víčko často nedrží kvůli síle, ale kvůli podtlaku. Tento problém snadno vyřeší obyčejná lžička nebo nožík. Opatrně ho zasuňte pod okraj víčka a lehce zatlačte směrem od sklenice. Ozve se tiché „lup“ a podtlak je pryč. Pak už víčko povolí bez boje. Dejte si však pozor, abyste nepoškodili sklenici nebo víčko. Pokud ovšem využijete celý obsah sklenice, tak moc by to vadit nemuselo. 

Nůž můžete použít i druhým způsobem. Stranou, kterou ho držíte při jídle, poklepejte na víčko, to by také mělo zaručit snadné otevření sklenice. Když ani to nezafunguje, zkuste poklepat víčkem o hranu stolu, a pak už si jen bez problémů užít obsah sklenice.

Teplo a guma

Další osvědčený trik využívá fyzikální zákony. Když kovové víčko zahřejete, roztáhne se, a tím povolí svůj stisk. Stačí pustit na víčko horkou vodu z kohoutku, nebo sklenici ponořit na chvíli dnem vzhůru do misky s horkou vodou. Po pár sekundách zkuste otvírání zavařovačky znovu, většinou už se zadaří.

Při boji proti nepoddajným víčkům mohou pomoci i předměty z gumy. Podložka pod hrnec, kuchyňská rukavice nebo i obyčejný rozstřižený balónek pomohou vytvořit protiskluzový povrch. Umožní vám pořádně se do víčka opřít, aniž by ruce klouzaly. 

Verdikt: Jen to zkuste

Pokud bychom tedy měli hodnotit internetovou radu s použitím propletených prstů, patrně bychom v našem testu TOP, nebo STOP, zvolili první variantu, tedy palec nahoru a „TOP“. I když není použití vždy stoprocentní, o úplný propadák se rozhodně nejedná. Navíc k ní nepotřebujeme žádná „udělátka“ nebo jakékoliv kuchyňské předměty, ale vystačíte si s vlastním tělem.

Recepty k tomuto článku