Test jídelen v Brně: Klasický smažák seženete za 129 Kč, polévku za 33 Kč a výborný dezert jen za 19 Kč
14. 5. 2025 Rozhovory a reportáže
Levné a chutné jídlo je velkým tématem, obzvlášť, když si ho chcete dát v restauraci či v jídelně. Spolupracovnice webu Toprecepty.cz Nela se proto vypravila vyzkoušet tři oblíbené „jídelny“ v Brně a porovnala, kde si skutečně pochutnáte a nebude vás to stát moc peněz.
Pátrání po levné kvalitě
Když nemáte čas si uvařit, nebo to ani moc neumíte, hledáte místo, kde si například na dobrém obědě pochutnáte za cenu, která nenabourá váš rodinný rozpočet.
Jak jsme zjistili, třeba v Brně to není ani tak velký problém. Navštívili jsme totiž tři provozovny, klasické jídelny bez obsluhy, kde si jídlo odnesete na tácku, a v nichž se hodně místních často stravuje. A co jsme zjistili?
Mohlo by vás zajímat
Nízká cena
Prvním místem, kam jsme zavítali, byla přes obědy hojně navštěvovaná restaurace v obchodním řetězci Globus v Hradecké ulici. Zdejší nabídka je dlouhodobě široká, takže si vyberete jak polévku, tak hlavní jídlo i dezert.
Nela se rozhodla pro klasiku, smažený sýr s bramborami a tatarkou, to celé za 129 Kč. Relativně nízká cena odpovídala kvalitě jídla. Náladu jí pokazil pouze jeden z kuchařů, který nebyl moc příjemný.
Víc než jen kuličky
Druhou zastávkou byla vyhlášená jídelna obchodního domu IKEA ve Skandinávské ulici. Masové koule s omáčkou jsou celosvětovým hitem, ale nás zajímalo, zda něco z nabídky může tento pokrm překonat. I tady bylo z čeho vybírat.
Nela sáhla po kuřecím řízku se sýrovými nugetkami a zeleninovými medailonky s kukuřicí za 169 Kč. Chuť naši spolupracovnici ničím nenadchla, ale náladu si spravila dvěma dezerty, každý za krásných 19 korun.
Dvojité překvapení
Jako třetí místo s levným jídlem jsme vybrali Gastrostudio JIP v Pražákově ulici. Tentokrát se naše spolupracovnice rozhodla, že vyzkouší také polévku. Vybrala si hrachovou za 33 Kč. Zdejší velkou výhodou je, že si velikost porce, jak u polévky, tak u příloh volíte sami, protože si jídlo berete z připravených gastro nádob. Dalším překvapením byl pestrý výběr salátů.
Jako hlavní pokrm si Nela vybrala čevapčiči za 79 Kč, které chuťově předčilo polévku. Protože jsme chtěli zkusit i další zdejší „výtvor“, objednali jsme si ještě karbanátek s vařeným bramborem za 119 Kč. Ten byl, stejně jako zelný salát za 39 korun, výtečný.
Jak to vypadá námi navštívených jídelnách, zjistíte v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více