Čardáš, guláš a fronta na fantastický langoš za 100 Kč: Na pražské náplavce se koná maďarský festival Náplavkőőő
31. 5. 2025 Rozhovory a reportáže
Milujete klobásy, papriku, zelí, tokajské víno, škvarkové pagáčky a samozřejmě langoš? My taky! Proto jsme už v pátek vyrazili na třídenní maďarský festival Náplavkőőő, abychom na místě prozkoumali, co se zde nabízí, jak to chutná i kolik za to zaplatíte.
Tanec, jídlo i Rubikova kostka
Festival Náplavkőőő začal už v pátek 30. května 2025 a bude pokračovat na pražské náplavce do 1. června 2025. Po celou dobu vás na místě, v příjemném prostředí u Vltavy, čeká takřka 40 stánků, kde se nabízejí teplé i studené delikatesy, koření, víno a další ukázky maďarské gastronomie a kultury v té nejautentičtější podobě.
Festivalu se zúčastní výhradně držitelé značky Hungarikum, která garantuje, že všechno, co zde ochutnáte nebo uvidíte, bude skutečně jako v Maďarsku. Vstupné na festival je zdarma, platí se pouze útrata u jednotlivých stánků.
A kromě výtečného jídla a pití si užijete taky zajímavý doprovodný program, nebo spíše prőőőgram. V pátek například na slavnostním zahájení festivalu zahrála kapela Huzavonó za doprovodu tanečního souboru Nyitnikék, v sobotu se uskuteční soutěž ve skládání Rubikovy kostky a poslechnout si můžete i jazz, funk či lidovou hudbu.
Ale hlavně se můžete parádně najíst, nebo si domů nakoupit originální maďarské lahůdky, které si pamatujete ze svých dovolených u Balatonu či v Budapešti. Co se nabízí, jak to chutná i kolik to stojí, to jsme prozkoumali na místě hned první den.
Mohlo by vás zajímat
Langoš, perníčky i kohoutí žlázy
Jestli jste očekávali, že na maďarském festivalu ochutnáte hlavně klobásy, zelí, gulášky nebo langoš... tak to jste čekali správně! Přesně tohle se zde nabízí v množství větším než malém.
Ale kromě toho zde máte unikátní příležitost ochutnat něco, co jste možná ještě nezkusili. Nás na místě zaujaly dvě jídla. Kohoutí žlázy, což je obdoba "našich" býčích žláz, jen se nepodávají smažené, ale dušené v omáčce. Ne každý ovšem asi bude mít na tuhle delikatesu odvahu.
Zato slaný pečený koláč, který se autenticky na peci přímo před vašima očima připravuje z kynutého těsta a plní se sýrem, šunkou, okurkou, vepřovým masem, zakysanou smetanou a červenou cibulí, to je delikatesa, kterou si nesmíte nechat ujít.
My jsme na místě ochutnali také různé maďarské sýry, výtečný byl třeba kozí s borůvkami nebo vyzrálý ovčí. Rovněž se zde pečou čerstvé křupavé škvarkové pagáčky, za jeden dáte 50 Kč, k ochutnání jsou také různé druhy maďarských klobás.
Domů si můžete odnést maďarskou papriku, různé druhy pálivých omáček, lanýže a výrobky z nich, originální maďarské těstoviny, perníčky, turecký med, nebo cukrovinku, která představuje spojení tureckého medu a čokolády (v galerii pod článkem).
Ceny se liší dle konkrétního výrobku. Ale třeba takový langoš v základní podobě, tedy bez ničeho, koupíte za 100 Kč, v různých ochucených variantách pak za 150 Kč. Nejklasičtější maďarská verze je samozřejmě se zakysanou smetanou, ale v nabídce mají i český langoš - hádejte, s čím? Ano, kečup, česnek a sýr je správně!
Každopádně u tohoto stánku byla v pátek suverénně nejdelší fronta a v čase navíc pořád rostla. Vystáli jsme si ji také a tak můžeme jednoznačně říct, že tenhle langoš určitě za to stojí. Cena je stejná jako na mnoha jiných festivalech u nás, ale chuť je v tomto případě dokonalá. Nadýchané těsto s křupavými okraji, na tom zakysanka a sýr, to zkrátka nemá chybu.
A malý tip pro spořivé a nedočkavé - pokud by vám stačil langoš v mini verzi a neochucený, tak u stánků s pagáčky jej mají za 50 Kč.
Jak to u Vltavy v pátek vypadalo, i co se nabízí a za kolik, to zjistíte i v naší galerii. tak Jó étvágyat! neboli Dobrou chuť!
A pokud jste dostali chuť na škvarkové pagáčky, připravte si je podle našeho videa:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více