

Škvarkové pagáčky
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g škvarků
- 1/8 l kysané smetany
- 1 vejce
- 20 g droždí
- sůl
- lžička cukru
- 1,5 dl mléka na kvásek
- 1 vejce na potření.
Postup přípravy receptu
Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Přilejeme ho k prosáté mouce, přidáme vše ostatní mimo škvarků a zaděláme těsto.
Necháme vykynout, pak vykynuté těsto rozválíme, posypeme pokrájenými škvarky, přehneme, znovu rozválíme a to opakujeme 2x. Pak vyválíme, vykrájíme kolečka a necháme na plechu asi 15 min ještě kynout. Nakynutá kolečka ještě můžeme přizdobit tím, že na ně obtiskneme kolečko, které používáme na bramborový salát, nebo trochu rozplácneme čtverečkovanou stranou paličky na masou. Protože ale pagáčky ještě nakynou, ve výsledném efektu to není moc vidět. Pak pomažeme vejcem, můžeme posypat pekařskou (hrubou) solí a kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Pozor na sůl. Někdo solí sádlo již při škvaření.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Škvarkové pagáčky
-
Jak to dopadlo?
-
magdalenka: Ja to robím podľa teba, veľmi sa mi to pri kysnutom ceste osvedčilo!
-
Marija5: nevadí, upečené cesto bude mäkšie. A určite budú pagáče dobré. Ja obyčajne na každé kysnuté cesto (buchty, pagáče, koláče) miešam polohrubú múku s hladkou.
-
Marija5:Ja bych nechala dele kynout, a zakryla folii aby neoschly. Prelozit zakryt, prelozit. zakryt a vykrajet a zakryt folii a nechat poradne nakynot. Mohlo by to fungovat!
-
Pomoooc...ted jsem zadelala....jsme a já zjistila,že tam.mam hladkou mouku...vadí to moc!???
-
Moc dobré!
s těstem se skvěle pracovalo, vůbec se nelepilo, dávám bodík
-
tak to jsou vážně boží placky!!! Právě jsem je dopekla. Zadělávala jsem je v ruce a musela jsem přidat trochu víc mléka a smetany, ale jinak fakt super. Dávám bodíka a ukládám
díky
-
dnes jsem dělal poprvé a snad se povedly díky za recept
-
Pagáčiky si pamatuji z dětství, tak jsem je konečně upekla z domácích škvarků, jsou výborné
Beru je zítra sebou na Silvestra, jen nevím, jestli vydrží
-
Dnes 15.3 jsem pekla pagáče na oslavu mého otce Lea který slaví své 66 narozeniny.Protože můj manžel pochází ze Slovenska a můj otec je má strašně rád tak jsem je pekla podle tohoto receptu a povedl se mi tak vám chci poděkovat protože to mému otci to moc chutnalo. Tak vám moc děkuju
-
To se mi líbí. Hned jdu na to.
A zítra maji hoste pečivo na snidani.
švehlíkova chatawww.sum.cz -
Tady je recept na smažené
http://www.apetitonline.cz/recepty/5382-skvarkove-placky.html -
já je sice dělávám z mletých škvarků, někdo přidává celé škvarky, ale pagáče na jakýkoliv způsob chutnají stejně, tento recept super,...
-
Pagáče jsou pořád pagáče i když je více receptů,já jich vyzkoušel několik a nějaký velký rozdíl v nich není,základ jsou škvarky a to je to podstatné.Hlavně,aby se povedly,když se rodina do nich pustí a nic nenechají,tak byly dobré a tak to má být a já jsem spokojený.
-
Pamatuji si,že tyto pagáče dělal můj děda,pocházel ze Slovenska
,pak už je nikdo v rodině nedělal,mohla bych je zkusit udělat já!!!
+1