Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Hrníčková maková bábovka s povidly voní kořením a je neskutečně vláčná
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Vůně čerstvě upečené bábovky nás dokáže během chvilky přenést do časů, kdy jsme s dětskou nedočkavostí čekali, až se otevřou dvířka trouby. Maková bábovka s povidly v sobě spojuje tradiční suroviny a snadnost přípravy - vždyť hrníčkové moučníky zvládne každý!

Z hrníčku do formy

Hrníčkové moučníky mají v české kuchyni výsostné postavení. Nejen proto, že jsou rychlé na přípravu, nenáročné na přesné odměřování, ale i proto, že takto, tedy od oka, pekly už naše babičky. Stačily jim totiž letité zkušenosti. 

Naše babičky i maminky věděly přesně, jak má vypadat lité těsto i jak kynuté, a tak se snadno obešly i bez váhy. Moderní cukrařina sice odměřuje i špetku soli, ale to u hrníčkových moučníků, obvykle z litých těst, není potřeba. Samozřejmě počítáme s tím, že za klasický hrníček bereme ten o objemu zhruba 250 ml. 

Těsto na bábovku pak můžeme dát jak do klasické bábovkové formy, tak do hlubšího plechu (a pak je po upečení nakrájet na řezy). Hrníčkových bábovek je mnoho a já sama jich mám v repertoáru několik a i ve svém seriálu Holka u plotny jsem vám jich už pár představila. 

Dnes to tedy bude bábovka, vonící mákem a kořením, zjemněná povidly, které jí dodají na vláčnosti. 

Mák náš vezdejší 

Český mák není jen obyčejná surovina – je to symbol domova, tradice a poctivého pečení. Nesmí chybět v klasických kynutých koláčích, dodá chuť bramborovým šiškám, perfektní je v závinu nebo jen na obyčejných vařených nudlích.

V bábovce jde o méně tradiční ingredienci, ale patříte-li mezi milovníky máku, tenhle recept vás nadchne. Maková semínka obsahují až 40–50 % rostlinného oleje, což z nich dělá ideální surovinu do těst, kterým má dodat vláčnost. Právě tahle vysoká olejnatost a lehce oříšková chuť jsou hlavními důvody, proč jsou moučníky s mákem tak oblíbené. 

Alespoň tedy u nás doma. I tahle bábovka se u nás ostatně moc neohřála. Ze stolu mizela skoro rychlostí světla. Ostatně, zkuste to sami. 

Recept na makovou bábovku  

Na hrníčkovou bábovku s mákem budete potřebovat: 3 hrnky polohrubé mouky (naplněno asi 1 cm pod okraj), 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, mletý badyán, mletou skořici, 1,5 hrknu mletého máku, 1 vejce, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje (vše naplněno asi 1 cm pod okraj), 2 lžíce povidel a citronovou kůru. 

Jak na to? Smíchejte všechny suché suroviny a poté postupně vmíchávejte všechny tekuté. Řádně promíchejte, aby v těstě nebyly hrudky. Pečte při 170-180 stupních asi hodinu. To, zda je bábovka upečená, zjistíte zapíchnutím špejlí. Když po vytažení ven vyjde suchá, je hotovo.

Upečenou bábovku vyndejte z trouby, nechte ještě asi 10-15 minut chladnout ve formě a až pak vyklopte a nechte zcela vychladnout. Pocukrujte a podávejte. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Podle našeho videoreceptu si můžete upéct i bábovku Margot: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli