Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Domácí libečková sůl krásně voní a díky snadnému triku zůstane stále hezky zelená
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Libečková sezona je v plném proudu, tak proč si z této aromatické bylinky nepřipravit do zásoby třeba voňavou krásně zelenou sůl? Je to navíc tak snadné, že to zvládne každý.

Libeček - bylinka našich babiček

Libeček je kořením, které s oblibou v kuchyni využívaly už naše babičky. Neobešla se bez něj pořádná bramboračka, libeček dochucoval i vývar a býval důležitou ingrediencí mnoha dalších pokrmů. Libeček svou chutí trochu připomíná celer, ale je intenzivnější a zemitější. Jeho vůně je výrazná, bylinná, přirovnává se k polévkovému koření maggi. 

Právě proto se libeček hojně používal do polévek a říká se mu maggi bylinka. Libeček ale samozřejmě skvěle ochutí i mnohá jiná jídla. Perfektní jsou s ním míchaná vajíčka, pozdvihne chuť grilovaných mas, hodí se i na ryby, nebo do pomazánek. Jelikož je hodně aromatický, neupotřebíte ho ani tolik

Možností, jak si uchovat libeček na dlouho, je více. Psali jsme již dříve o libečkovém maggi, najdete u nás recept na libečkové pesto, ale ze všeho nejsnazší je bylinková libečková sůl. Stačí vám na ni jen dvě suroviny a mixér. 

Já si libečkovou sůl oblíbila pro její výrazné aroma a jasně zelenou barvu. Ta vydrží jen, když budete hotovou sůl uchovávat trošku jinak, než jste asi zvyklí. 

Libečková voňavá sůl 

Když jsem hledala recept na libečkovou sůl, nejvíce mě zaujal předpis na stránkách sítě restaurací Ambi, Jídlo a radost. Libečková sůl je ikonickým a oblíbeným dochucovadlem pražské restaurace Esca. A tak na tuhle specialitu předloni nabídli i na svých stránkách i recept. 

Já jsem se jím jen inspirovala, proto můžu přesně popsat, co mi fungovalo a co méně. Použila jsem méně bylinky i soli, než uvádějí v předpisu, jinak jsem vše dodržela přesně. 

Na domácí libečkovou sůl potřebujete jen: 200 g hrubozrnné soli, hrst čerstvých libečkových lístků (v Esce doporučují 100 g čerstvého libečku na 300 g soli). 

Jak na to? Sůl částečně rozmixujte, pak přidejte libečkové lístky a rozmixujte znova společně. Získáte svítivě zelenou bylinnou sůl. Abyste tuhle barvu udrželi, přendejte sůl do mrazicího sáčku a uchovejte v mrazáku. Pokud to neuděláte, bylinka zešedne. 

Moje zkušenosti: Libečku jsem neměla dost, proto jsem přidala k soli zkrátka hrst listů jen odhadem (nevážila jsem je). Výsledná sůl byla nádherně zelená, krásně voněla, ale po libečku nechutnala tak výrazně, jak bych očekávala. To může být plus i minus, podle toho, jak moc bylinku milujete. 

Libečková sůl je velmi dekorativní a třeba na topince se zastřeným vejcem vypadá nádherně. Stejně tak dozdobí i hotovou bramborou kaši. Doporučuji sůl používat až při podávání, tak nejlépe vynikne její výrazná zelená barva i její aroma.

Máte-li libečku dost a máte-li rádi tuhle bylinku, nebojte se listů přidat a klidně využijte ten poměr z předpisu restaurace Esca, anebo jen přidávejte a ochutnávejte, až to bude přesně podle vašeho gusta!

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Z jiné oblíbené bylinky si můžete připravit skvělé pesto: 

Témata

Recepty k tomuto článku