Blesková polévka s vaječnou jíškou dokonale zasytí. Přitom stačí jen pár ingrediencí a na stole je během pár minut
29. 5. 2025 Vaření
Dobrou polévku uvaříme z různých surovin. Blesková polévka s vaječnou jíškou je výborná, rychlá a sytá. Když nemáme čas, stačí využít zásoby předem připravených přísad a přichystat si pořádné jídlo.
Blesková polévka
Někdy se stane, že nemáme čas ani energii vařit složité pokrmy, ale přesto toužíme po teplém a sytém jídle, které zahřeje. Právě v takových chvílích přichází na řadu blesková polévka – jednoduchá, rychlá a přitom poctivá. Její příprava zabere jen pár minut, ale výsledek potěší celou rodinu.
Bleskové polévky jsou ideální nejen pro zaneprázdněné dny, ale i jako první chod k hlavnímu jídlu, nebo lehká večeře. A co je na nich nejlepší? Můžeme si je upravit podle toho, co máme zrovna po ruce – vývar z mrazáku, trochu zeleniny z lednice nebo z mrazáku, pár lžic krupičky a vejce. Hotovo je během čtvrt hodiny.
Skvělým příkladem je blesková polévka s vaječnou jíškou, která voní domovem a připomíná chutě dětství. Je jemná, sytá a přitom lehká. Níže najdete osvědčený recept, který funguje pokaždé a zvládne ho i začátečník.
Mohlo by vás zajímat
Jak urychlit přípravu polévky
Pokud někdy býváme v časové tísni, je dobré si některé kroky předpřipravit. Jedním z nich je vývar. Můžeme si ho uvařit předem, naporcovat a zamrazit, dnes už jdou i koupit hotové kvalitní vývary. Polévkovou zeleninu si přichystáme během pár minut. Můžeme ji ale mít pokrájenou a zamrazenou. I ta se prodává již zamrazená. V případě, že spěcháme tak ušetříme krájení i čas.
Polévkou se můžeme ještě více zasytit, když si k ní dáme krajíc čerstvého domácího chleba nebo topinku s česnekem.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit bleskovou polévku s vaječnou jíškou
Na přípravu 6 porcí bleskové polévky s vaječnou jíškou budete potřebovat: 25 g másla, 3 lžíce dětské krupičky, 1 vejce, 2 l drůbežího vývaru (nebo hovězího), 150-200 g čerstvé polévkové zeleniny (nebo mražené), sůl a petrželku.
Jak na to? Rozpusťte tuk, přidejte dětskou krupičku a opražte ji do světle nažloutlé barvy. Do opražené krupičky vklepněte jedno vejce a za stálého míchání ho nechte srazit.
Zalijte vývarem, přidejte trochu nakrájené čerstvé zeleniny nebo zeleninu mraženou. Osolte jen v případě, pokud je třeba a vývar není dostatečně slaný. Nechte chvíli povařit.
Dochuťte podle svých zvyklostí, nakonec přidejte nakrájenou petrželku a podávejte.
Náš tip: Připravte si bleskovou polévku s vaječnou jíškou podle následujícího video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více