Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Soljanka je nejen vydatná, ale také skvělá a levná polévka.
Zdroj: timolina / freepik

Polévka soljanka, známá pro svou bohatou chuť a cenovou dostupnost, představuje ideální způsob, jak využít různé zbytky z lednice a připravit vydatné a lahodné jídlo. Tato polévka je dokonalou volbou pro chladné dny, kdy potřebujete zahřát tělo i žaludek sytým a chutným pokrmem.

Snadná a levná

Soljanka je tradiční východoevropská polévka, která pochází z Ukrajiny a Ruska, ale je oblíbená i v dalších zemích, jako jsou Polsko a bývalé země Sovětského svazu. Své fanoušky si našla i u nás. Je totiž snadná na přípravu a využijete v ní zbytky. V Německu, zejména jeho východní části, byla podle webu Folkways Today v minulosti často servírována jako levný a sytý pokrm v restauracích a jídelnách. Německá verze bývá podávána s plátkem citronu, smetanou nebo majonézou na povrchu.

Mnoho verzí

Historie této polévky sahá až do 17. století, kdy byla považována za jednoduchý venkovský pokrm. Původně se vařila z ryb, ale postupem času se vyvinulo mnoho jejích variant včetně masové a vegetariánské verze. Mnohdy je podávána jako hlavní chod zejména v chladnějším počasí kvůli své vydatnosti. Soljanka je známá svou silnou a bohatou chutí, která vzniká kombinací slaných, kyselých a pikantních ingrediencí. Je to vlastně univerzální pokrm, takže se složení může lišit v závislosti na regionálních zvyklostech a dostupnosti surovin. Základem soljanky jsou obvykle nakládané okurky, kapary, cibule, rajčatový protlak a různé druhy masa.

Přidejte uzeniny či citron

Obvykle v polévce najdete uzeniny, jako jsou klobásy, šunka nebo salám, a někdy i hovězí nebo vepřové maso. K masové verzi se často přidává i kyselé zelí. V různých zemích se do soljanky dává i rybí maso nebo mořské plody, v některých oblastech se do ní přidávají také černé olivy nebo citronová šťáva pro zvýraznění kyselé chuti. Zkuste si soljanku vytvořit třeba podle tohoto receptu.

Soljanka

Na přípravu polévky, kterou si zamilujete, budete potřebovat: 700 g masa (hovězí či vepřové), 1 kg různých druhů uzenin nebo ryb (vinná klobása, papriková klobása, šunka, párky či rybí maso), 150 g mrkve, 150 g cibule, 200 g nakládaných okurek, 5 lžic rajčatového protlaku, černý pepř, 4 bobkové listy, rostlinný olej, citronová šťáva či jablečný ocet a bylinky podle chuti, k servírování plátky citronu a olivy.

Jak na to?

  1. Hovězí nebo vepřové maso vařte v hrnci 1,5 hodiny (na mírném ohni, přikryté), vyjměte ho, nechte vychladnout a nakrájejte na malé kousky.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Nakládané okurky nakrájejte na kostičky nebo proužky. Uzeniny a případně i ryby nakrájejte na proužky nebo kostičky a lehce osmahněte na rostlinném oleji. V jiném hrnci si osmažte také cibuli a mrkev. Přisypte okurky a nechte je ve směsi 2-3 minuty podusit. Pak přidejte rajčatový protlak a na mírném ohni duste asi 5 minut. Pokud je rajčatová omáčka příliš hustá, nařeďte ji troškou vody.
  3. Vývar, který zbyl po uvaření masa, přiveďte k varu. Přidejte nakrájené uzeniny a rybí maso a vařte zhruba 6 minut. Do hrnce přisypte směs osmažené cibule, mrkve a okurek s rajčatovým protlakem. Přidejte půl hrnku okurkového nálevu nebo octa, případně citronové šťávy. Vařte dalších 10 minut. Poté přidejte bobkový list, pepř a oblíbené bylinky.
  4. V případě potřeby osolte. Nechte přikryté 15-20 minut stát, poté vyjměte bobkový list.
  5. Servírujte do polévkových misek, do každé dejte plátek citronu. Můžete dozdobit i černými olivami.

Náš tip: Máte chuť na vydatnou polévku? Vyzkušejte klasický boršč podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

folkways.today - Solyanka: A Sour, Russian, Meaty Soup

bridgetomoscow.com - Solyanka

themoscowtimes.com - How Russian Solyanka Was Born From Polish Bigos

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více