Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sytá zeleninová polévka s ovesnými vločkami:  Důležité je vločky předem opražit a přidat hodně česneku, vůni dodá majoránka
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte chuť na vydatnou, ale bezmasou polévku? Vyzkoušejte sytou zeleninovou s opraženými ovesnými vločkami. Je rychlá a jednoduchá, a přitom navíc i krásně barevná díky různé zelenině.

Proč si dát polévku s vločkami 

Říká se, že polévka je základ. Nemusí vždy jít o masovou polévku. Někdy si ji můžeme přichystat bez masa a zároveň se příjemně zasytit. Vločky, které ji zahustí, jsou plné vlákniny, a tedy dobré nejen pro naše střeva.

Jak zacházet s vločkami v polévce

Tato polévka je plná zeleniny a ovesných vloček. Těch se rozhodně nemusíte obávat. Když je vhodně přichystáte, polévce jen prospějí. Vločky je lepší před přípravou opražit nasucho, dokud se nerozvoní. Do polévky je můžeme dát až na posledních deset minut. Zcela se nerozvaří, ale polévku trochu zahustí.  

Co se hodí do zeleninové polévky s vločkami

Kromě vloček se do polévky hodí kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel). Barevnost a sladkost dodá hrášek. Můžeme ale využít i sezónní zeleninu, kterou máme na zahrádce nebo zeleninu z mrazáku. Vhodný je kadeřávek, skvělé jsou kapustičky, jarní cibulka i kousek cukety.

Částečné zahuštění polévka získá i díky rozšlehaným vajíčkům. Když je dáme na začátku ke smažené zelenině, budou jemněji rozmíchaná. Kdo má rád větší kusy, může s vejci počkat až ke konci vaření. Lepší chuť polévce dodá zeleninový vývar, ale můžeme polévku zalít i vodou.

Jak dochutit zeleninovou vločkovou polévku

Základem chuti v polévce je cibule a česnek. Právě česneku můžeme dát trochu více, aby byl v jídle výraznější. O zbytek chuti se postará kmín, sůl, pepř a majoránka. Domácí polévkové koření může být další s chuťových variant.

Vegetarianské

Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…

Jak na zeleninovou polévku s vločkami

Na zeleninovou vločkovou polévku budete potřebovat: 5 lžic ovesných vloček, 2 vejce, 6-7 stroužků česneku, 2 brambory, 2 mrkve, 1 cibuli, 1 petržel, kousek celeru, půl hrnku mraženého hrášku, olej, 2 l zeleninového vývaru, mletý kmín, mletý pepř, sůl a majoránku. Na ozdobení: petrželovou nať nebo jarní cibulku.

Jak na to? Česnek oloupejte. Polovinu nakrájejte na plátky, druhou polovinu utřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte ji na menší kostičky nebo nastrouhejte nahrubo. 

Na suché pánvičce orestujte vločky, dokud se nerozvoní. Připravte si polévkový hrnec, dejte do něj olej a rozehřejte ho. Přidejte cibulku a orestujte ji. Po chvíli přidejte kořenovou zeleninu, osolte, ochuťte pepřem, kmínem a přidejte plátky česneku. Krátce vše opečte. Pak do směsi rozklepněte vejce a nechte je srazit.

Zalijte většinou vývaru, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Chvilku vařte a přidejte vločky. Po dalších deseti minutách přidejte hrášek a utřený česnek. Nechte je prohřát. Polévku podle potřeby dosolte a na závěr ochuťte promnutou majoránkou. Pokud budete mít pocit, že je polévka příliš hustá, ještě přilijte vývar.

Nakrájejte petrželku nebo jarní cibulku a posypte jí polévku nalitou na talíř. 

Náš tip: Připravte si zeleninovou polévku s vločkami vonící česnekem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více