Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Markéta Babenberská: Manželka Přemysla Otakara II. zůstávala v ústraní, pro krále zajišťovala pečení až dvaceti druhů chleba
Zdroj: Wikimedia Commons, Hans Part, Public Domain

Markéta Babenberská byla důležitou figurkou na šachovnici Evropy 13. století. Do historie tahle žena vstoupila jako „profesionální“ nevěsta a především jako dědička rakouského a štýrského vévodství. To by důvod, proč si devatenáctiletý český král Přemysl Otakar II. vzal o třicet let starší Markétu za ženu.

Určena pro uzavírání důležitých sňatků

Její osud se podobal tehdejším dcerám mocných vladařů. Markéta Babenberská se narodila kolem roku 1204 do rodiny štýrského a rakouského vévody Leopolda VI. a jeho manželky Teodory. Otec ji už v dětství zasnoubil s anglickým králem Jindřichem III., o sňatek s Markétou projevil zájem i francouzský či uherský dvůr.

Nakonec byla roku 1225 provdána za římského krále Jindřicha VII. Štaufského. Ten zemřel v roce 1242 a dospělosti se nedožili ani dva společní synové.

A přestože po dalším manželství zjevně netoužila a odešla do kláštera, sehrála důležitou roli v boji o babenberské dědictví.

Přemysl Otakar II. na scéně

Boj o přízeň důležité vdovy nakonec vyhrál devatenáctiletý český král Přemysl Otakar II. Ne snad, že by se dvořil přímo o třicet let starší Markétě, šlo o výsledek diplomatických jednání rakouské šlechty.

Český panovník tak legálně získal významné území a k tomu tak trochu navíc stárnoucí Markétu. Nutno podotknout, že šlo o dámu velice tolerantní a s nadhledem. Takže zatímco si mladičký král užíval hojného počtu milenek a počal několik nemanželských dětí, Markéta dohlížela na chod královské domácnosti.

Oblíbená zvěřina a labutě

Středověká šlechta se v jídle neomezovala a stoly se musely prohýbat mísami s jídlem. Markéta Byla ze Štýrska zvyklá především na zvěřinu, která se servírovala i na dvoře českého krále. 

Mezi mnoha z podávaných chodů byla vždy drůbež, velice často labuť, protože dlouhý krk tohoto ptáka se přímo nabízel k plnění různými masovými, zeleninovými či chlebovými nádivkami.

Masové pečínky se ochucovaly medem, doplňovaly o cibuli, česnek nebo  křen, a voněly kořením. Šlo o o kmín, majoránku a dobromysl (oregano), na kuchyni panovníka nechyběl jalovec či koriandr.

Spousta druhů chleba

Přílohou k masu, ale také k rybám či sýrům byl samozřejmě chleba. Možná překvapí, že středověká kuchyně znala kolem dvaceti druhů. Klasický z bílé mouky, chleba žemlový nebo z jáhlové mouky, pekly se chleby i žaludové či pohankové. A to jen zlomek. Na dvoře krále Přemysla Otakara II. se o pečení chleba starala Markéta. Jde trochu o nadsázku, protože nikdo by neočekával královnu v zástěře u pece. 

Královna Markéta si najala speciálního sluhu, kterému se říkalo chlebarius. Ten dohlížel na výběr a nákup správné mouky na chleby a pečivo, na přípravu chlebového těsta i na pečení. 

Manželství Přemysla Otakara II. a Markéty netrvalo ani deset let. Král potřeboval potomky, které mu manželka nemohla dát. Papež nakonec manželství prohlásil za neplatné, záminkou byl Markétou nezrušený slib čistoty, který složila v klášteře po smrti prvního manžela.

Markéta s radostí opustila Prahu a roku 1260 se vrátila  do kláštera v Křemži, kde v říjnu 1266 zemřela. Přemysl se roku 1261 oženil s mladičkou vnučkou uherského krále Kunhutou. Ale to už je zase jiná královská pohádka...

Zdroje informací:

epochaplus.cz: Na přemyslovském dvoře se peklo dvacet druhů chleba

dotyk.cz: Jak jedli na středověkých hradech: Strašné obžerství končilo nechutným rituálem

dotyk.cz: Markéta Babenberská: Manželka Přemysla Otakara II. trpěla za svou ošklivost

stoplusjednicka.cz: Ať se stoly prohýbají: Troufli byste si na českou středověkou hostinu?

Naposledy jste si prohlédli