Medový karamelový dort s krémem a ořechy: Víte, odkud pochází a jak se připravuje?
Medovo-karamelový dort s krémem a ořechy podle staroarménské receptury vyrábí od roku 2003 arménský podnikatel, žijící ve Frýdku-Místku. Podobá se oblíbenému medovníku, ale její chuť je odlišná.
Medovník má několik podob, které si mnoho lidí stále plete. Rozdíl mezi nimi není velký, vyrábí se také stejně, ale v chuti se mírně odlišují. Těsto na medovník obsahuje květový med, spoustu vlašských ořechů a její tmavá verze také kakao.
Co obsahuje medové těsto
Recept stačí na 1 dort nebo 1 plech:
- 5 vajec
- 300 g cukru
- 200 g 82% másla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce jedlé sody
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce květového medu
Ingredience na těsto smícháme do řídké hmoty, kterou postupně namažeme na pečicí papír do kruhů nebo do obdélníků. Pečeme v troubě jen pár minut, těsto je rychle hotové.
Dokončení medového dortu
Upečené pláty ořežeme do přesných tvarů (například podle talíře), pokapeme vodou s cukrem a rumem, natřeme krémem z karamelového Salka a másla. Pomažeme jím celý povrch dortu a posypeme drcenými odřezky, smíchanými s mletými vlašskými ořechy.
V našem videu se můžete podívat na jednu z verzí medového skládaného dortu. V tomto případě je použitý jiný krém, to ale nevadí, pokud si dort připravujeme podle vlastní chuti:
Komentáře