Marlenka, medový dort s krémem a ořechy: Víte, odkud pochází a jak se připravuje?
Marlenka je medovo-karamelový dort, který podle staroarménské receptury vyrábí od roku 2003 arménský podnikatel Gevorg Avetisjan, žijící ve Frýdku-Místku. Podobá se medovníku, ale její chuť je odlišná.
Marlenku a medovník si stále mnoho lidí plete. Rozdíl mezi nimi není velký, vyrábí se také stejně, ale v chuti se mírně odlišují. Těsto na Marlenku obsahuje květový med, spoustu vlašských ořechů a její tmavá verze také kakao.
Co obsahuje těsto na Marlenku
Recept pochází od Gevorge Avetisjana a stačí na 1 dort nebo 1 plech:
- 5 vajec
- 300 g cukru
- 200 g 82% másla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce jedlé sody
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce květového medu
Ingredience na těsto smícháme do řídké hmoty, kterou postupně namažeme na pečicí papír do kruhů nebo do obdélníků. Pečeme v troubě jen pár minut, těsto je rychle hotové.
Dokončení medového dortu
Upečené pláty ořežeme do přesných tvarů (například podle talíře), pokapeme vodou s cukrem a rumem, natřeme krémem z karamelového Salka a másla. Pomažeme jím celý povrch dortu a posypeme drcenými odřezky, smíchanými s mletými vlašskými ořechy.
V našem videu se můžete podívat na jednu z verzí medové Marlenky. V tomto případě je použitý jiný krém, to ale nevadí, pokud si dort připravujeme podle vlastní chuti:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 8 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 21 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak správně vyložit plech pečicím papírem? Poradíme vám jednoduchý postup
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Komentáře