Krkovička se zelím: Šťavnaté a jemně okořeněné vepřové maso skvěle dochutí zelí po staročesku s vyškvařenou slaninkou
4. 6. 2025 Vaření
Krkovička se zelím je vynikajícím jídlem, když se chceme pořádně najíst. Vydatný pokrm doplníme o knedlík. Máme pro vás recept, jak na staročeské zelí a chutnou podobu krkovičky.
Krkovička se zelím
„Vepřo-knedlo-zelo“ považujeme za náš národní kulinární poklad. Knedlíky a maso připravuje většina hospodyněk podobně, ale pokud se někde v receptech opravdu lišíme, je to právě v přípravě zelí. Každý kraj i rodina mívají svůj osvědčený způsob, jak dosáhnout té správné chuti – někdo přidává víc cukru, jiný sází na ocet nebo pořádnou dávku špeku.
Zelí je v tomhle jídle to hlavní. Vyvažuje hutnost masa a knedlíků, dodává svěžest i šmrnc. Může být sladší, kyselejší, víc kořeněné nebo s příměsí jiných chutí, ale vždy by mělo ladit s masem a doplnit ho, ne přebít.
A co maso? Výbornou volbou je šťavnatá vepřová krkovička, která se při správné přípravě krásně rozpadá. Knedlo vepřo zelo můžeme přichystat i z plece nebo pečeného bůčku. Krkovičku můžeme provonět česnekem a kořením (můžeme zvolit třeba grilovací koření) třeba jako v níže uvedeném receptu a v kombinaci se zelím tvoří dokonalou souhru chutí.
Mohlo by vás zajímat
Jak orestovat maso
Restování je tepelná úprava na malém množství tuku. Než budeme maso upravovat, vyplatí se ho zhruba půl hodiny předtím vyndat z ledničky, aby se přizpůsobilo pokojové teplotě. Jinak by zbytečně ochlazovalo rozpálenou pánev.
- Připravíme si dostatečně velkou pánev, kápneme do ní trochu tuku a rozpálíme ji na vyšší plamen. Dostatečně rozehřátá pánev vydává silný žár, když nad ni dáme rozevřenou dlaň.
- Pak můžeme na pánev maso rozložit tak, aby se nepřekrývalo a minimálně minutu s ním nehýbeme.
- S masem pohneme, až když se samo odpojí od pánve. Neodtrháváme ho. Narušila by se totiž tím vlákna a maso by zbytečně pustilo šťávu.
- Postupně pohazujeme masem tak, aby se rovnoměrně opeklo ze všech stran.
Je rychlé, praktické a když se umí, podaří se opravdu dobrá jídla. Restování navíc může v mnoha případech nahradit smažení, které pro větší množství oleje více zatěžuje trávení. Pro restování stačí…

Krkovička se staročeským zelím
Na čtyři porce budete potřebovat: Staročeské zelí: 1 hlávku bílého zelí (malá), 100 g slaniny, 1 cibuli, mletý pepř, sůl, drcený kmín, 1 lžíci octa, 1 lžíci cukru a 1 lžíci hladké mouky (na zahuštění). Maso: 500 g vepřové krkovičky, 1 cibuli, sůl, mletý pepř, 5 stroužků česneku (podle chuti) a grilovací koření (nebo jakékoliv, které máte na vepřovém rádi).
Jak na to? Nakrájejte slaninu na kostičky, vyškvařte a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Zelí pokrájejte, osolte, opepřete, okmínujte, promíchejte s cibulí a špekem.
Zalijte malým množstvím vody (asi 1 dl). Duste asi půl hodiny. Hlídejte, aby se voda úplně nevypařila, ale moc jí nepřilévejte.
Když je zelí měkké, zaprašte ho asi jednou lžící hladké mouky a provařte, dochuťte octem a cukrem, jak jste zvyklí, někdo má raději sladší, někdo kyselejší.
Maso osolte, opepřete a v pekáči orestujte, aby se zatáhlo. Přidejte pokrájenou cibuli a česnek, případně koření. Pak podlijte vodou a klasicky upečte doměkka. Podávejte se zelím a houskovým knedlíkem.
Náš tip: Přichystat si můžete i knedlo vepřo zelo podle následujícího video receptu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více