Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkovička se zelím: Šťavnaté a jemně okořeněné vepřové maso skvěle dochutí zelí po staročesku s vyškvařenou slaninkou
Zdroj: Toprecepty, mika59

Krkovička se zelím je vynikajícím jídlem, když se chceme pořádně najíst. Vydatný pokrm doplníme o knedlík. Máme pro vás recept, jak na staročeské zelí a chutnou podobu krkovičky.

Krkovička se zelím

Vepřo-knedlo-zelo“ považujeme za náš národní kulinární poklad. Knedlíky a maso připravuje většina hospodyněk podobně, ale pokud se někde v receptech opravdu lišíme, je to právě v přípravě zelí. Každý kraj i rodina mívají svůj osvědčený způsob, jak dosáhnout té správné chuti – někdo přidává víc cukru, jiný sází na ocet nebo pořádnou dávku špeku.

Zelí je v tomhle jídle to hlavní. Vyvažuje hutnost masa a knedlíků, dodává svěžest i šmrnc. Může být sladší, kyselejší, víc kořeněné nebo s příměsí jiných chutí, ale vždy by mělo ladit s masem a doplnit ho, ne přebít.

A co maso? Výbornou volbou je šťavnatá vepřová krkovička, která se při správné přípravě krásně rozpadá. Knedlo vepřo zelo můžeme přichystat i z plece nebo pečeného bůčku. Krkovičku můžeme provonět česnekem a kořením (můžeme zvolit třeba grilovací koření) třeba jako v níže uvedeném receptu a v kombinaci se zelím tvoří dokonalou souhru chutí.

Jak orestovat maso

Restování je tepelná úprava na malém množství tuku. Než budeme maso upravovat, vyplatí se ho zhruba půl hodiny předtím vyndat z ledničky, aby se přizpůsobilo pokojové teplotě. Jinak by zbytečně ochlazovalo rozpálenou pánev.

  • Připravíme si dostatečně velkou pánev, kápneme do ní trochu tuku a rozpálíme ji na vyšší plamen. Dostatečně rozehřátá pánev vydává silný žár, když nad ni dáme rozevřenou dlaň.
  • Pak můžeme na pánev maso rozložit tak, aby se nepřekrývalo a minimálně minutu s ním nehýbeme. 
  • S masem pohneme, až když se samo odpojí od pánve. Neodtrháváme ho. Narušila by se totiž tím vlákna a maso by zbytečně pustilo šťávu.
  • Postupně pohazujeme masem tak, aby se rovnoměrně opeklo ze všech stran. 

Restování

Je rychlé, praktické a když se umí, podaří se opravdu dobrá jídla. Restování navíc může v mnoha případech nahradit smažení, které pro větší množství oleje více zatěžuje trávení. Pro restování stačí…

Krkovička se staročeským zelím

Na čtyři porce budete potřebovat: Staročeské zelí: 1 hlávku bílého zelí (malá), 100 g slaniny, 1 cibuli, mletý pepř, sůl, drcený kmín, 1 lžíci octa, 1 lžíci cukru a 1 lžíci hladké mouky (na zahuštění). Maso: 500 g vepřové krkovičky, 1 cibuli, sůl, mletý pepř, 5 stroužků česneku (podle chuti) a grilovací koření (nebo jakékoliv, které máte na vepřovém rádi).

Jak na to? Nakrájejte slaninu na kostičky, vyškvařte a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Zelí pokrájejte, osolte, opepřete, okmínujte, promíchejte s cibulí a špekem.

Zalijte malým množstvím vody (asi 1 dl). Duste asi půl hodiny. Hlídejte, aby se voda úplně nevypařila, ale moc jí nepřilévejte.

Když je zelí měkké, zaprašte ho asi jednou lžící hladké mouky a provařte, dochuťte octem a cukrem, jak jste zvyklí, někdo má raději sladší, někdo kyselejší.

Maso osolte, opepřete a v pekáči orestujte, aby se zatáhlo. Přidejte pokrájenou cibuli a česnek, případně koření. Pak podlijte vodou a klasicky upečte doměkka. Podávejte se zelím a houskovým knedlíkem.

Náš tip: Přichystat si můžete i knedlo vepřo zelo podle následujícího video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli