Pražský Kulaťák ožije v sobotu akcí, která nemá obdoby. Na festivalu ambasád bude vařit 56 zemí, ochutnat můžete stovky jídel
5. 6. 2025 Rozhovory a reportáže
Milujete na dovolené ochutnávání cizokrajných jídel? A co takhle mít možnost podívat se prostřednictvím kuchyně do 56 zemí v jednom dni? To přesně nabízí největší mezinárodní street food festival, Festival ambasád, který se letos již poosmé koná 7.6. 2025 v Praze.
Doma, přesto za hranicemi
Festival ambasád Food & Culture je v mnohém unikátní. Jde o největší mezinárodní street food festival, kdy se v jednom dni na jednom místě podávají typické speciality z desítek zemí celého světa. K účasti se letos přihlásilo neuvěřitelných 56 zemí, které budou v Praze na Kulaťáku prezentovat nejen svoji gastronomii, ale i kulturu.
V sobotu 7. června 2025 od 8 do 20 hodin v Praze 6 na Vítězném náměstí tak budete mít možnost u stánků otestovat tradiční pokrmy, které jsou charakteristické pro jednotlivé země, a připravují se často buď z méně obvyklých surovin, nebo se dochucují pro nás méně známým kořením.
Zajímavostí je, že nejde o přehlídku světoznámých šéfkuchařů, do vaření se totiž zapojují i pracovníci ambasád a nezřídka i sami velvyslanci a velvyslankyně a jejich rodiny, nebo příslušníci, jednotlivých zemí, kteří v Praze trvale žijí. Jde tak vskutku o domácí stravu připravenou těmi nejlepšími z oboru - totiž přímo domorodci.
Pořadateli Festivalu ambasád jsou Městská část Praha 6 a zapsaný spolek Farmářské Trhy, který od roku 2010 organizuje oblíbené Trhy na Kulaťáku a další zajímavé akce.
Mohlo by vás zajímat
Co na místě ochutnáte?
Co se bude podávat letos, to zjistíte sami, my jsme se ale zúčastnili loňského ročníku a tak můžeme s klidem říct, že vybírat bylo z čeho! V nabídce byly třeba originální turecký salát kisir, indonéská pandanová palačinka s kokosem, smažená indonéská placka bala bala (velmi křupavá a chutná, ta nás zaujala hodně!), tuniské slané palačinky mlewi, bulharský fazolový salát, nebo perfektní slovenské halušky.
K mání byly loni, a nejinak tomu bude i letos, rozličné nápoje, zmrzliny, sladkosti a dezerty, ale i drobné upomínkové a originální umělecké předměty. Některé pochutiny, jako třeba sušené banány nebo různé koření a omáčky, si můžete zakoupit domů.
Bohatý program letos opět organizátoři naplánovali až do 20 hodin. Mimo jiné si můžete užít kulturní vystoupení sedmnácti ambasád a dvě mezinárodní kapely. Mezi vystupujícími najdete mexickou tradiční hudbu se zpěvem Mariachi Azteca, nebo filipínskou hudební a taneční skupinu Igorots in the Czech Republic hrající na tradiční filipínské gongy.
Zajímavá bude i prezentace nigerijské kultury s přehlídkou tradičních oděvů různých kmenů za doprovodu tradiční hudby. A tím výčet nekončí. Na místě třeba zjistíte, jak funguje systém DROZD, ochutnat můžete i guláš z největší polní kuchyně, případně si zasoutěžit o letenky do atraktivních destinací.
Zkrátka, nudit se určitě nebudete a věřte, že jeden den vám bude připadat málo.
Něco navíc: Jak to na akci vypadalo loni i jaké byly ceny, na to se mrkněte v naší galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více