Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indonéské palačinky vás dostanou chutí a vůní kokosu. Takhle jednoduše je připravíte
Zdroj: Wikimedia Commons, By Sitt Mulya - Own work, CC BY-SA 4.0

Máte rádi palačinky? Ty klasické s marmeládou nebo nutellou se vám ale už omrzely a láká vás něco nového? A co takhle zkusit palačinky indonéské? Jmenují se dadar gulung a vypadají jako malé rolky. Úžasně voní po kokosu a navíc mají neobvyklou zelenou barvu.

Palačinky jako oblíbený street food

Palačinky dadar gulung někdy označované jako kueh dadar gulung nebo jen kueh dadar jsou v Indonésii oblíbeným pouličním občerstvením. Prodávají se v místních venkovních restauracích, zvaných warungy, a Indonésané je mají ve velké oblibě. Výraz kueh/kuih přímo označuje svačinu nebo dezert o velikosti sousta, obvykle připravovaný z nějakého druhu rýže nebo lepkavé rýže. Může být sladký nebo slaný a konzumuje se kdykoli během dne.

Stejně jako v Indonésii jsou dadar gulung populární i v Malajsii, na Srí Lance nebo v Singapuru. Až do Asie za nimi ale jezdit nemusíte. Pokud jste někdy byli na nějakém food festivalu věnovaném asijské kuchyni, možná jste je u některého stánku viděli a ochutnali. A pokud jste tak učinili, určitě jste z nich byli nadšeni. Dadar gulung jsou totiž úplně jiné než naše palačinky. Jsou jemnější, vláčnější a i když jsou tlustší, jsou takové lehoučké. To vše v kombinaci s vynikající kokosovou náplní vytváří přímo úžasný exotický dezert.

Proč jsou dadar gulung zelené?

Kromě výjimečné chuti jsou dadar gulung specifické svou zelenou barvou. Za ni ale nemůže žádné potravinářské barvivo, ale rostlina pandán, která roste v tropických oblastech. Setkat se s ní ovšem můžete i u nás, neboť je oblíbenou pokojovkou. Do palačinek se ovšem používá většinou obvykle tekutý extrakt z této rostliny, který i u nás seženete ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami.

V asijských kuchyních je pandánový extrakt velmi oblíbený, neboť se jím dobarvují hlavně rýžové pokrmy, navíc jim dodává lehce ořechovou, ovocnou až květinovou vůni. Občas se mu říká vanilka Asie a používá se k dochucení nejen dezertů, ale i slaných jídel. V případě, že pandán neseženete, klidně udělejte palačinky bez něj. I bílé jsou totiž vynikající. Chuť pandánu můžete navíc nahradit vanilkovým extraktem.

Indonéské palačinky s vůní kokosu

Indonéské slovo dadar znamená palačinka, gulung zase rolovat, což přesně shrnuje podstatu dadar gulung. Palačinky jsou srolované do ruličky jako vietnamské rolky, přičemž uvnitř se ukrývá poměrně hodně náplně ze strouhaného kokosu a palmového cukru. Specifické je i těsto na palačinky.

To se totiž připravuje z kokosového mléka a rýžové mouky (může se ale použít i běžná hladká), což mu právě dodává jemnou konzistenci a příjemnou kokosovou chuť a vůni. Jinak se příprava indonéských palačinek od těch našich zas tak neliší, možná jen ještě tím, že se smaží pouze z jedné strany, aby bylo těsto na povrchu krásně hladké.

Recept na dadar gulung

Pokud vám tedy doma přebývá kokosové mléko, vřele doporučujeme palačinky dadar gulung vyzkoušet, třeba podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, špetku soli, 2 vejce, 400 ml kokosového mléka, 350 ml vody, 1-2 lžičky pandánového extraktu nebo pasty (můžete vynechat), 200 g strouhaného kokosu, 150 g palmového cukru (případně můžete použít i třtinový), 125 ml vody a špetku soli.

Postup: Do hrnce vložte všechny ingredience na náplň (kokos, cukr, vodu a sůl) a vařte je na mírném ohni, dokud se neodpaří všechna tekutina. Každou chvíli míchejte a dávejte pozor, aby se dno nepřipálilo. Náplň je hotová, když je suchá a neteče z ní žádná tekutina. Na těsto prošlehejte vejce, kokosové mléko a vodu. Do mísy prosejte mouku a sůl.

Poté udělejte uprostřed jamku a pomalu přilévejte vaječnou směs za opatrného míchání ručním šlehačem. Šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte hladké těsto. Poté přidejte 1-2 lžičky pandánového extraktu podle toho, jak zelenou barvu palačinek chcete mít. Pokračujte v míchání, dokud nezískáte hladké zelené těsto. Na pánvi rozehřejte olej, nalijte na něj palačinkové těsto a na středním ohni ho opečte jen z jedné strany. Na střed každé palačinky dejte pak dejte asi 1-2 lžičky kokosové náplně. Přeložte obě strany a zarolujte.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více