Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Isabela Kastilská: Španělská královna měla na talíři námořnickou slepici a mohla mít i grilovanou kočku podle speciálního receptu
Zdroj: Wikimedia Commons, anonymous, Public Domain

Možná vám její jméno nic neříká, ale španělská královna Isabela Kastilská má de facto na svědomí objevení Ameriky. Právě ona poslala mořeplavce Kryštofa Kolumba hledat nové námořní cesty do Indie.

Emancipovaná Isabela Kastilská

Isabela Kastilská, dcera kastilského královského páru Jana II. a Isabely Portugalské, přišla na svět 22. dubna 1451 v Madrigal de las Altas Torres. Na svou dobu emancipovaná princezna si sama vybrala ženicha, následníka argonského trůnu, o rok mladšího Ferdinanda. Jejich sňatek v roce 1469 spojil obě království a sjednotil Španělsko.

Manželé Ferdinand II. a Isabela I. Kastilská financovali plavbu janovského mořeplavce Kryštofa Kolumba, který při hledání nové cesty do Indie v roce 1492 tak trochu omylem objevil Ameriku.

Rozmanitost v jídle

Historie Španělska 15. století je ve znamení znovu sjednocení Španělska, jeho ekonomického rozmachu a položení základů španělského impéria. Šlo o zlatý věk Španělska, které dominovalo Evropě i světu.

Pojďme se ale podívat do tehdejší kuchyně. Ve srovnání se zbytkem Evropy se španělská území vyznačovala neobvyklou rozmanitostí jídla. Pyrenejský poloostrov omývaný převážně Středozemním mořem a z části Atlantikem se mohl pyšnit kombinací středomořské stravy s dostatkem ryb, zeleniny, ovoce a oliv a kulinárními vlivy početné muslimské komunity.

Osm století okupace jihu Španělska Maury přineslo do jídelníčku rýži, lilky, ale také citrony a pomeranče, kapary, madle či koriandr, šafrán, cukrovou třtinu, mátu a skořici.

A co jedla španělská královna?

O tom si můžeme udělat obrázek na základě jedné z nejstarších španělských kuchařek Llibre del Coch od Roberta de Noly z konce 15. století. Šlechta si pochutnávala na tzv. námořnické slepici. Ta se napůl upekla, posypala slaninou a dopekla v těstíčku z vajec a mouky.

Pokud si chtěla Isabela zamlsat, přišel vhod krém z pečených jablek a mandlí sypaný cukrem a skořicí.

Kočka na grilu?

Na královském dvoře nebyla nouze o různé druhy masa. Šlo samozřejmě hodně o hovězí maso, o drůbež, na jídelníčku královské rodiny byly pochopitelně i mořské plody.

Již zmíněný Robert de Nola, šéfkuchař vyšší šlechty, běžně připravoval strávníkům kočku na grilu. Jeho recept, který nese název „Kočka, jak ji máte rádi“, označuje toto zvíře za úžasnou pochoutku a popisuje do podrobností její přípravu. Jen upozorňuje, aby se nekonzumovala hlava ani mozek, protože hrozí „ztráta rozumu a úsudku“.

Isabela chtěla vzácné koření

Žádané nejen na královském dvoře bylo koření, které do Evropy přivezli křižáci po návratu z Blízkého východu. Obchodní pozemní cesty ovládali italští obchodníci, námořní zase Portugalci.

Proto Isabela uvěřila janovskému mořeplavci Kryštofu Kolumbovi. Ten naplánoval cestu do Indie s tím, že popluje směrem na západ, tedy opačným směrem, než se do Indie plavili Portugalci, protože na základě poznatků o kulatosti Země usoudil, že se tam dostane z druhé strany.

Jak to dopadlo, všichni víme, v roce 1492 se Kolumbus vylodil u amerických břehů.

O rajčata královna nestála

Z Ameriky místo koření přivezl rajčata, údajně jeden z keříků osobně daroval Isabele. Rajčata byla, stejně jako červené papriky, nejprve pěstována jako okrasné rostliny. Lidé se domnívali, že rajčata jsou jedovatá a sytě červená barva plodů je děsila.

S nadšením se nesetkaly ani kakaové boby nebo kukuřice. Všechny zmíněné plodiny potřebovaly čas, aby je nedůvěřiví Evropané přijali a zařadili do svých jídelníčků.

Isabela a její manžel Ferdinand se kromě sjednocení Španělska do historie zapsali i jako prozíraví a velkorysí sponzoři zámořských objevitelských cest. Isabela Kastilská zemřela 26. listopadu 1504 ve věku 53 let. Její manžel Ferdinand ji přežil o 12 let a ještě se stačil podruhé oženit. 

Zdroje informací:

stephaniedray.com: Dining With A Castillian Knight: Recipes from 15th Century Spain

natachasanzcaballero.com: History of Spanish Cuisine

acis.com: Queen Isabella I of Spain: 5 Interesting Facts You May Not Know

sutori.com: Queen Isabella

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli