Historie rajčat: V 18. století se jimi otrávilo několik aristokratů, v roce 1893 kvůli rajským jablkům dokonce zasedal Nejvyšší soud
4. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Rajčata dnes jsou jedním z nejvíce pěstovaných a konzumovaných druhů zeleniny na planetě. Přitom botanicky jde o ovoce, které kdysi zamotalo hlavu i Nejvyššímu soudu Spojených států amerických.
Botanicky ovoce, gastronomicky zelenina
Když koncem 19. století velkoobchodník na newyorském Manhattanu John Nix dostal vyměřenou daň za dodávku karibských rajčat, zpochybnil ji s odůvodněním, že rajčata botanicky přece nejsou zelenina (ovoce mělo daň příznivější).
Tento případ se roku 1893 dostal až k Nejvyššímu soudu. Soudce Horace Gray rozhodl šalamounsky: „Botanicky vzato jsou rajčata stejně jako okurky a tykve ovoce, ale zachází se s nimi jako se zeleninou.“
Odůvodnil to tím, že rajče je konzumováno spolu s hlavním jídlem, tedy polévkou, rybou nebo masem, což z něj činí součást jídla – zeleninu. Kdyby se jedlo jako dezert, šlo by o ovoce. A rajčata se tedy danila jako zelenina.
Mohlo by vás zajímat
Ovoce, které do ovocného salátu nepatří
Rajčaty se zabýval i Evropský parlament, který je zařadil také mezi ovoce. A komentář britského novináře Milese Kingtona k rajčatům je opravdu „bez komentáře“: „Vědomosti nás učí, že rajče je ovocem. Moudrost prokážeme, když ho nikdy nedáme do ovocného salátu.“
Mohlo by vás zajímat
Okrasné keře
Ačkoli rajčata z Ameriky do Evropy přicestovala už v 16. století, na talíře se dostala až o tři stovky let později.
V Jižní Americe rostly keře rajčat už před více než 50 miliony let. V zahradách aztéckého vládce Montezumy je objevil vůdce španělských dobyvatelů Hernán Cortés. Ten přivezl v roce 1521 jejich semínka a rajčata byla ve Španělsku vysazena původně pouze jako okrasná kuriozita.
Ta první, která do Evropy přicestovala, byla zřejmě žlutá, protože ve Španělsku i Itálii byla známá jako pomi d´oro, což v překladu znamená žlutá jablka. Postupně se sem dostala i rajčata červená.
Mohlo by vás zajímat
Otravy aristokratů a bohatých lidí
Tyto tehdy exotické rostliny měly špatnou pověst. Jejich červená barva údajně v lidech evokovala jedy. Říkalo se o nich, že jsou výplodem ďábla, protože způsobují smrtelné otravy. Pravdou je, že v 18. století byly zaznamenány případy prudkých otrav po konzumaci rajčat.
Zajímavé bylo, že šlo o aristokraty a bohaté lidi. Jak se později zjistilo, důvod byl jasný. Vyšší vrstvy společnosti stolovaly s cínovým nádobím. Po kontaktu rajčete, které má kyselé pH, se z nádobí začalo uvolňovat prudce jedovaté olovo. Chudí lidé používali dřevěné talíře, takže ti mohli rajčata jíst bez problémů.
Mohlo by vás zajímat
Cesta rajčat na gastronomické výsluní
Teprve v 19. století lidé vzali rajčata na milost. A to především v Itálii v 19. století, kde je farmáři začali pěstovat ve velkém. Trochu za to může pizza, na kterou byla potřeba rajčatová omáčka. Od té doby se rajčata vydala na vítězné tažení nejen Evropou. Italští přistěhovalci je během 19. století přivezli do USA.
Koncem 19. století pak americký polévkový magnát Joseph Campbell začal prodávat konzervovanou rajčatovou polévku, která je dodnes v Americe populární.
Mohlo by vás zajímat
Česká rajská omáčka má italský původ
V kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 rajskou omáčku ani žádné jiné pokrmy z rajčat nenajdete. Ostatně, omáčky z rajčat byly specialitou italské kuchyně, tak se můžeme domnívat, že se z Itálie přes Vídeň dostaly do české kuchyně.
Ještě v polovině minulého století se rajčata u nás konzumovala především tepelně upravená – v podobě již zmíněných omáček a polévek, ještě nedozrálá rajčata se nakládala do kyselého nálevu jako okurky.
Rajčata dnes rádi jíme především čerstvá – a to v salátech nebo samotná. Zpracováváme je také na rajčatové protlaky, sugo či passatu.
Náš tip: Z rajčat si můžete připravit pálivý „tatarák“ podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
alimentarium.org: Tomato
thespruceeats.com: The History of Tomatoes as Food
washingtonpost.com: The obscure Supreme Court case that decided tomatoes are vegetables
culinabotanica.cz: Zajímavosti ze světa zeleniny: rajčata
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vláčná a křupavá pizza jako z pizzerie: Připravit těsto je snadné i pro kuchařského začátečníka, při pečení je nejdůležitější správná teplota
Cuketu pěstovali už indiáni, v Evropě ji rozšířili Italové a k nám pak před lety „vtrhla“ jako náhrada okurek napadených plísní
Někdo to rád ostré: Putování pálivé papriky napříč kontinenty. Pěstovali ji už Aztékové, dnes vsaďte na tu maďarskou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Banana split
Přidáno před 7 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 20 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 21 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Prosluněné Toskánsko je rájem gurmánských zážitků. Tahle místní rajčatová polévka s bílým chlebem nemá chybu
Černají, šednou nebo hnědnou vám rajčata? Asi jim chybí vápník! Pomůže postřik z mléka nebo speciální prostředky
7 důležitých potravin, které dovezl Kolumbus z Ameriky do Evropy: Jsou mezi nimi brambory, rajčata i kakao