Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Historie na talíři: Apačové si pochutnávali na kaktusech a placky pečené nad ohněm ochucovali chilli a divokou cibulí
Zdroj: Wikimedia Commons, Internet Archive Book Images, Public Domain

Proslavil je náčelník Vinnetou, který ve skutečnosti nikdy neexistoval a zrodil se v fantazii německého spisovatele Karla Maye. Život Apačů měl po staletí neměnná pravidla, která narušili evropští dobyvatelé. Jaký byl tradiční jídelníček indiánského kmene Apačů?

Apačové byli lovci a sběrači

Kdybychom chtěli být přesní, Apačové je společný název pro několik kulturně spřízněných indiánských národností, které z oblasti kanady postupně migrovaly na jih. Během příchodu Evropanů žili například na území dnešního Mexika, v Texasu či Arizony.

Apačové byli především lovci a sběrači – lovili zvěř a maso doplňovali lesními plody a divoce rostoucí zeleninou či bylinkami. Zemědělství v našem slova smyslu, tedy cílené pěstování plodin dlouho neznali. Teprve poté, co byli Apačové donuceni jít do rezervací, začali někteří pěstovat kukuřici.

Lov buvolů a dalších zvířat

Maso bylo důležitou složkou jejich stravy. Muži byli velice rychlí a dobří lovci, přitom měli jen jednoduché zbraně, většinou oštěpy, luk a šípy nebo praky. Zabíjeli je to, co potřebovali pro okamžité použití.

Z lovu Apačové přinášeli jeleny, divoké krocany, králíky, kojoty, lišky, bobry i velké americké pumy. Nejdůležitějším zvířetem byl pro ně buvol. Lov buvolů se konal dvakrát do roka. Maso z něj se konzumovalo čerstvé – tedy vařené a pečené, ale tabu nebylo jíst maso syrové. Pokud maso zbylo, tak se usušilo.

Není maso jako maso

Apačové byli hodně ovlivněni svým náboženstvím a mytologií, které zasahovaly i do skladby jídelníčku. Některá zvířata proto považovali za „nečistá“ a ta by nejedli ani náhodou. Nepřekvapí, že sem patřili divocí psi, hadi, hmyz a další plazi a obojživelníci. Za nečisté byly dokonce považovány i ryby, takže ani ty se nelovily.

Tuk k životu nepotřebovali

Zajímavé je, že Apačové (a spolu s nimi i další indiánské kmeny, například Aztékové) nepoužívali žádný živočišný tuk. A přestože v jejich blízkosti rostly plodiny, které obsahovaly olej (mj. avokádo), ani ten nenašel v jejich kuchyni využití. Maso se nejčastěji opékalo na otevřeném ohni nebo vařilo v hrnci nad ohněm. 

Placky s medem nebo s chilli

Z plodin byla pro ně nejdůležitější kukuřice, kterou drtili na mouku stejně jako různá semena a ořechy, z nich nejčastěji pekan. Z mouky připravovaly apačské ženy placky. Ty se pekly nasucho na kulatém placatém roštu zavěšeném nad ohněm. Ochucovaly se horským chilli a divokou cibulí nebo se sladily medem. Apačské ženy také podávaly jídlo z kaktusu mezcal nebo z agáve, konzumovaly se i plody opuncie.

Pečený lotos

Ovoce se smíchalo se slunečnicovými semínky, travními semeny a různými bylinkami a z toho se také vyráběly placky. Místní ženy se dobře vyznaly v různých bobulích a plodech, které doplňovaly jinak jednotvárný jídelníček. Dětem a mužům nosily domů divoké hrozny, maliny či angrešt. Vyhledávanou pochoutkou byl americký lotos, jehož škrobovité hlízy podobné sladkým bramborům se pekly.

A možná vám právě teď přijdou k chuti brambory pečené s cibulí a žampiony podle našeho videoreceptu.

Brambory pečené s cibulí a žampiony

Zdroje informací:

cals.arizona.edu: What Did the Apache Indians Eat?

ehow.com: Traditional Foods of the Apache People

mescaleroapachetribe.com: Our Culture

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více