Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patříte-li k milovníkům asijské kuchyně, Vietnamce Šona určitě znáte. Na svém YouTube kanálu Šonoviny a ve facebookové skupině představuje pravidelně zajímavé recepty asijské kuchyně, v nichž sází hlavně na jednoduchost. A takový je i jeho návod na jeřába z mrkve. 

Jak na ozdoby ze zeleniny

Ne nadarmo se říká, že jíme i očima. Pokud se tedy chystáte připravit pohoštění na večírek či oslavu, vyplatí se dbát nejen na jeho chuť, ale i na vzhled. Velmi efektní bývají různé ozdoby ze zeleniny – a kupodivu není tak složité je vyrobit, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Důkazem je návod na výrobu překrásného malého ptáčka – jeřába z mrkve, který pro nás připravil oblíbený influencer Šon

Oblíbený kuchař a influencer

Vietnamec a amatérský kuchař Šon Chung žije v Jindřichově Hradci se svou českou manželkou a synem Oliverem. Jeho rodiče v malebném jihočeském městě provozují vietnamskou restauraci a sám Šon si zde už před lety otevřel obchod s asijskými potravinami, který postupem času rozšířil v eshop Sonjh.cz.

Nejvíc je však známý díky svému YouTube kanálu Šonoviny a facebookové skupině o vaření  Asijská kuchyně - recepty CZ & SK. Jeho skupina má nyní přes 106 tisíc členů a jeho videa na YouTube mají 93 tisíc odběratelů.

Šon si získal sledující nejen díky svým autentickým vietnamským a dalším asijským receptům, ale i svým svérázným humorem. Nejen díky němu, ale samozřejmě i díky svým kuchařským schopnostem, zaujal i v pořadu Prostřeno, v němž před časem zvítězil ve skupině rybářů – Šon sám je totiž vášnivým rybářem.

Kromě toho je i autorem rovněž úspěšné knihy Asijská kuchařka od Šona (k dostání za 300-350 Kč).

Nejen vietnamská kuchyně podle Šona

Šona jsme potkali na Prima Fresh Festivalu – akci, na níž se mohou lidé seznámit se slavnými osobnostmi české gastronomie a ochutnat menu legendárních restaurací.

Festival se koná na třech místech (v Plzni a v Brně již proběhl), o tomto víkendu (tedy 21.-22.6.) zamíří ještě do Pardubic. Součástí akce je letos i Asijská zóna WOK & SPICE, kde právě vařil i Šon. Přímo pro Toprecepty pak oblíbený kuchař připravil návod, jak si udělat zajímavou dekoraci z mrkve, která krásně dozdobí jakékoliv jídlo

Jak na jeřába z mrkve?

Příprava takové zeleninové dekorace není překvapivě moc těžká. Potřebujete na ni větší mrkev, z níž si odkrojíte kousek o velikosti 6-8 cm. Odkrojte okraj tak, aby vám zůstala rovná nejširší plocha. Z ní odkrojte co nejtenčí plátek, neodkrajujte jej ale úplně celý, dole nechte malý kousek nedokrojený. Hned vedle něj odřízněte další plátek, ten ale již odřízněte celý. Vznikne vám tenký mrkvový obdélníček rozdělený na dva tenčí plátky (vše krásně uvidíte na videu v úvodu článku).

Ostrým nožem pak vyřežte do mrkve tvar ptáčka, tak, jak je to ukázáno ve videu výše – nejprve zobáček, hlavičku, krk, křídlo, peříčka. Pak ptáčka oddělte od zbytku mrkve a plát rozevřete, aby vypadal jako ptáček. Nakonec jej napíchněte na párátko a zapíchněte jako ozdobu do jakéhokoliv pokrmu

Recepty k tomuto článku