Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Namazaná veka pomazánkou, pokrytá šunkou či sýrem a dozdobená doslova tím, co v lednici najdeme, od vajíčka až po okurky, tak to je chlebíček. Stal se nejoblíbenější českou stálicí na slavnostním stole jako pohoštění pro rodinu i přátele.

Základem chlebíčků jsou plátky pečiva, nejčastěji volíme veku, kterou si můžeme snadno také doma upéct. Chlebíčky mažeme máslem či oblíbenou pomazánkou nebo také bramborovým či vlašským salátem. Svou barvou jsou velmi atraktivní pomazánky z avokáda a červené řepy.

Šunkové a salámové chlebíčky

Chlebíčky obvykle zdobíme šunkou nebo také suchým salámem. Z koleček suchého salámu můžeme vytvořit efektní růžičkyŠunku naopak stačí lehce navlnit a uložit na chlebíček, vzhledově pak vypadají chlebíčky bohatší.

Sýrové chlebíčky

Na zdobení sýrových chlebíčků zvolíme nejčastěji plátky tvrdého eidamu, který poskládáme do vějířku. Použitím drobného vykrajovátka můžeme vykrojit efektní tvary či kytičky, jak v plátku tvrdého sýru, tak i například v mozzarelle.

Rybí chlebíčky

Velmi luxusně mohou vypadat chlebíčky, které dozdobíme plátkem uzeného lososa nebo také kaviárem. Velmi často připravujeme základ pomazánky z makrely, sleďů či kraba.

Ostatní suroviny k dozdobení

Lákavě chlebíčky dozdobíme těmito surovinami:

  • Různě nařezané sterilované okurky, také zelené nebo černé olivy
  • Vařená vajíčka na tvrdo, krájená na plátky nebo na čtvrtiny i poloviny
  • Využít můžeme i čerstvou zeleninu jako papriku, avokádo, rajčata. Z ředkviček můžeme vyřezat nožíkem krásné obrazce.
  • Nezapomeneme také na bylinky, vždy na chlebíček přidáme kousek zeleného kontrastu, například petržel, listy bazalky, nasekanou pažitku či celé její snítky.
  • Pomocí cukrářské zdobičky lze přidat ozdobně na chlebíček kapku pomazánky. Často se k dochucení přelívá chlebíček majonézou.

Jak připravit dokonalé chlebíčky na pohoštění pro rodinu či přátele vám napoví náš videorecept. Jaké chlebíčky nejčastěji doma připravujete? Napište nám do komentáře.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více