Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká fotbalová reprezentace odehrála jeden z nedůležitějších zápasů kvalifikace mistrovství světa 2026 v Chorvatsku. Zápas sledovaly i špičky našeho fotbalu. Ty se do místa zápasu přesouvaly z Prahy vlakem, kde na ně čekalo perfektní občerstvení, které měl na starost známý šéfkuchař Lukáš Neckář.

Výlet za fotbalem

Zápasy českého nároďáku na domácích stadionech standardně sledují i významní funkcionáři a partneři Fotbalové asociace České republiky. Nejinak je tomu i v případě utkání, která se hrají na hřištích zahraničních soupeřů.

Proto se do Chorvatska, našeho papírově nejtěžšího soupeře ve skupině o účast na mistrovství světa ve fotbale 2026, které se bude konat v Mexiku, Kanadě a USA, vydali i fanoušci, o něž se fotbalový svaz stará na vyšší úrovni.

Vlak plný jídla

Místo letecké dopravy, kterou zvolili hráči a realizační tým, vybral FAČR vlak s devíti vagony, který však nechal pořádně „upgradovat“. Kromě klasických vagonů, v nichž se přepravují cestující, měl speciál i vagony, které jinde nenajdete.

„Šlo o jídelní vůz, tedy jeden vagon, ve kterém byly stoly se dvěma nebo čtyřmi místy, nechyběly ubrusy a další důležité propriety, nezbytné k dokonalému kulinářskému zážitku,“ popsal pro Toprecepty.cz Lukáš Neckář, šéfkuchař, který měl za cateringovou společnost Imrvére z gastronomického hlediska na starost hladký průběh cesty.

Jaké bylo menu

Na cestě z Prahy do Budapešti se podával například tatarský biftek s lanýžovým créme fraiché a topinkami, výběr z chorvatských tapas, rajčatová polévka s parmazánem, smetanu a pestem, maďarský hovězí guláš s kváskovým chlebem nebo chorvatské čevapčiči s ajvarem a restovaným bramborem.

Nechyběla ani klasika v podobě smažených kuřecích řízečků, chorvatský salát s balkánským sýrem, empanadas či pečená kuřecí roláda.

Z maďarského hlavního města se po krátké pauze hosté utkání v Chorvatsku přesouvali do Osijeku. Tentokrát na ně v jídelním voze čekala vietnamská polévka pho bo, dalmátský gyros s pečenými bramborami, istrijské lanýžové těstoviny nebo česnečka s vejcem, bramborem a krutony.

Na zpáteční cestě, která už probíhala rovnou po trase Osijek-Praha se kromě tapas baru mohli hosté občerstvit i smaženými závitky s vepřovým masem a sladkou chilli omáčkou, hovězím gulášem, telecími párečky s křenem, míchanými vejci nebo řeckým jogurtem s müsli, ovocem a medem.

Tanec mezi rautovými stoly

Dalším speciálním vozem byl „party vagon“. V něm měl své místo DJ, našli byste zde bufetové stoly a dokonce i prostor na tanec. I tady byl rautový stůl s tapas, sýry, chorvatskými specialitami a tatarským biftekem. „Jeho příprava je naším malým tajemstvím, ale můžu prozradit, že součástí je hrubozrnná hořčice, sriracha, kyselé  okurky kornišonky, sůl, pepř, červená cibule, kapary a dijonská hořčice. Výsledek zdobíme lanýžovou majonézou,“ prozradil Lukáš našemu webu.

Rozdělené kuchyně

Vše důležité z pohledu občerstvení se odehrávalo ve dvou vagonech, v nichž se nacházely kuchyně. V nich nechybělo nic podstatného, ale přeci jen se od těch klasických lišily. „Měli jsme k dispozici 800 litrů vody, se kterou jsme museli vyjít. Elektřina byla jištěna náhradními bateriemi, ale i tak jsme mohli použít maximálně dva kuchyňské přístroje na vagón,“ popsal Neckář.

„Museli jsme myslet i na tyhle věci, které kuchaři v restauraci nemusí vůbec řešit,“ dodal. Mezi oběma kuchyněmi probíhala čilá komunikace pomocí vysílaček, protože bylo nutné zajistit, aby všichni vzácní hosté měli stále k dispozici připravené občerstvení.

Příprava takovéto akce není jen tak. Jak našemu webu Lukáš popsal, vše začalo už v sobotu 7. června, kdy se celý den nakládalo vše potřebné do vlaku. Návrat je pak naplánoval na poledne v úterý 10. června. Na jeden fotbalový zápas, tedy 90 minut hry, připadnou téměř čtyři dny práce kuchařů, obsluhy a vše dalších členů cateringového týmu.

Jak to vypadlo ve vlaku do Chorvatska, plném špiček českého fotbalu, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Vlak na utkání české reprezentace v Chorvatsku

Ukázat 42 fotografií

Náš tip: K Chorvatsku neodmyslitelně patří i čevapčiči, připravte si ho podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku