Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dalším díle pořadu Buchty po ránu si Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou udělali malý kulinární výlet do Itálie. Nepustili se však do přípravy sladkých specialit, jak by člověk u cukráře očekával, ale do pečení italského slaného pečiva. Jeho špenátovou focacciu si tak nyní můžete udělat doma i vy. 

Slavné italské pečivo

Na italské gastronomii je úžasná, jak hned v úvodu zmínil Josef Maršálek, její jednoduchost, přímočarost, hravost, sezónní a čerstvé ingredience. A právě focaccia je krásným příkladem toho, jak z pár základních surovin vznikne něco neodolatelného.

Tato na první pohled obyčejná placka je nádherně nadýchaná, vláčná, voní olivovým olejem a vynikající je nejen jako příloha, ale i samotná, navíc, když ji rovnou vylepšíte dalšími dobrotami, jako to udělal Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu. Díky tomu vám vznikne naprosto úžasný slaný koláč. 

Těsto může kynout i dva dny

Focaccia se připravuje z kynutého těsta podobného tomu na pizzu, rozdíl je v tom, že je oproti pizze těsto silnější a víc nakynuté. Díky tomu je možné je rovněž prokrojit a použít na sendviče. To umožňuje i tvar, neboť se focaccia obvykle peče v obdélníkové formě.

Stejně jako v případě pizzy i tomuto těstu prospěje dlouhé kynutí, ideálně je dejte přes noc v lednici. „To pomalé kynutí ta italská těsta, a je jedno, zda jsou slaná nebo sladká, zkrátka milují,“ říká Josef Maršálek. V lednici je můžete klidně nechat prokvasit i den či dva. 

Dlouhé hnětení je nutné

Těsto podle slavného cukráře je výjimečné tím, že do něj přidává špenát (čerstvý či mražený). Místo něj ale klidně můžete, jak radí sám Josef Maršálek, použít i třeba drcená rajčata nebo najemno nastrouhanou či rozmixovanou mrkev.

Zelený špenát navíc doplňuje ještě bazalka, která, jak neopomněl Josef Maršálek připomenout „do italské kuchyně, a do slaného pečení obzvlášť, rozhodně patří“

Díky špenátu jde o vysoce hydratované těsto, které vyžaduje dlouhé hnětení. Josef Maršálek proto doporučuje si vzít na pomoc výkonného a silného robota. Těsto je nutné hníst hákem opravdu dlouho (klidně až 15-20 minut), na konci by se hlavně nemělo lepit, i tak ale počítejte, že bude stále trochu tekutější.

„Těsto, když je hotové, tak se odlepí od mísy a nabalí se na ten hák,“ vysvětluje Maršálek. 

Focaccia podle Josefa Maršálka

Na rozdíl od pizzy nebývá focaccia tak bohatě obložená, nejčastěji se na ni dávají olivy, hrubozrnná sůl a rozmarýn a sušená nebo cherry rajčátka, ale jsou i další možnosti, třeba kombinace gorgonzoly, artyčoků a vlašských ořechů, kterou zvolil Josef Maršálek. A jak tedy focacciu podle slavného cukráře uděláte?

Budete potřebovat: 450 g hladké mouky na pizzu, 250 g špenátového pyré, 10 g droždí, 13 g soli, 50 g olivového oleje, 200 g vody a 10 g bazalky. Dále: 200 g gorgonzoly (případně můžete použít i nivu), 200 g zavařených artyčoků, 100 g vlašských ořechů, maldonskou sůl a olivový olej. 

  1. Mouku odvažte do mísy, přidejte rozdrobené droždí, vodu, špenátové pyré a natrhané listy bazalky. Vše prohněťte asi 1-2 minuty v robotu. Teprve pak vmíchejte sůl a olej. Těsto opět důkladně (15-20 minut) prohněťte v robotu, dokud se přestane lepit na mísu. 
  2. Vypracované těsto přendejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout minimálně 2-3 hodiny, raději ale přes noc nebo klidně 2 dny v chladu. 
  3. Hotové těsto vyklopte na plech vytřený olejem a vyložený pečicím papírem a prsty namočenými v oleji trochu zmáčkněte a roztáhněte do stran, aby vznikla obdélníková placka. Tu posypejte kousky slitých artyčoků, rozdrobenou gorgonzolou a nalámanými ořechy. Ruce si namočte do oleje a opět vmáčkněte ingredience do těsta. 
  4. Plech vložte do trouby předehřáté na 250 °C. Ihned po vložení stáhněte na 220 °C a pečte asi 15-20 minut. Focaccia nesmí být vysušená. Po upečení ještě potřete olivovým oleje a posypejte solí. 

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránuzjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - slaná Itálie

Ukázat 11 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Doma zvládnete připravit i pravou italskou pizzu. Stačí jen postupovat podle našeho video receptu

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.

Recepty k tomuto článku