Začátečnický štrúdl s postupem

Moučníky ŠtrúdlyZáviny, rolády Doba přípravy: 30 -40 minut 13 názorů

Moučníky ŠtrúdlyZáviny, rolády Doba přípravy: 30 -40 minut 13 názorů

Suroviny 2 záviny

1 listové těsto(jsou tam 2 obdélníkové placky)
5 větších jablek (lepší jsou trochu nakyslé)
1 skořicový cukr
1 lžíce skořice
hrst rozinek
menší hrst mandlí
drobný krystalový cukr (nebo práškový cukr)
strouhanka (nebo rozdrcené piškoty)
vejce nebo olej, nebo jen voda (na potření)

Postup přípravy receptu

  1. Listová těsta rozválíme na 2 větší obdélníky, doprostřed po celé délce nasypeme strouhanku nebo piškoty, mohou být i drobečky z nějaké buchty.

  2. Do mísy si dáme okrájená a vyčištěná jablka, nejprve na 4 díly a z nich pak plátky. Přidáme skořici, skořicový cukr, hrozinky, cukr, a na menší kousky nakrájené mandle. Vše smícháme, rozdělíme na poloviny a každou rozprostřeme na strouhanku, kterou máme na těstě a opět posypeme strouhankou.

  3. Přes jablka zabalíme boky těsta(viz foto), trochu zmáčkneme a navrch potřeme vajíčkem nebo nějakou surovinou z postupu a posypeme trochou krystalového cukru, pečeme ve vyhřáté troubě tak na 200°C a hlídáme, upečeno máme tak za 15-20 minut ale raději hlídáme.

  4. Upečený štrůdl posypeme cukrem.

Poznámka od kuchařky

Kdo nemá rád mandle, může dát ořechy a nebo vynechat. Potřít se může jen vodou a když se nepomaže ničím, taky to na dobrotě nic nezmění.

Takhle já dělám štrůdl léta letoucí a naučila jsem se ho sama, je to vděčná a chutnající sladkost s ovocnou chutí, která nikdy nezklame a zavděčíme se všem!

Komentáře k receptu Začátečnický štrúdl s postupem

  • olina16 olina16

    rebeka: koukej a uvidíš ;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    olina16::-O:-O joo a kde:-?:-O

    Odpovědět

  • olina16 olina16

    Čím více stejných receptů, tím lépe ;-( Naprosto stejný závin z listového těsta i s postupem už tady je. :-S

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dělám stejně;-)Přenáším na plech vcelku, nestáčím ho;-)U ná srolované nikdo nechce, že prý těsto pak je moc vlhké, chtějí ho jen přeložit, dávám bodík:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Teploty pro různá těsta jsou tu: Které teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva

    100 °C (sušení)
    nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou

    130 − 150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení)
    sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, makaronky

    160 − 170 °C (pečení při nižší střední teplotě)
    šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě

    170 − 190 °C (pečení při střední teplotě)
    pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě

    190 − 210 °C (pečení při vyšší střední teplotě)
    drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky

    210 − 225 °C (pečení při vyšší teplotě)
    piškotové rolády, pečivo z lístkového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku

    225 − 250 °C (pečení při vyšší teplotě)
    lístkové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny

    250 − 300 °C (vysoká teplota)
    rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Štrúdle, záviny - šev dávam zásadne dolu - z estetických dôvodov. Nerolujem, prenášam celý závin, plech priložím úplne blízko, takže v pohode.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Já závin roluji;-),u nás se to jinak v rodině nedělalo;-),ale co jsem nevěděla byla teplota pečení pro listové těsto,stále to nebylo ono,dokud jsem si tu jednou nepřečetla jaké teploty na jaká těsta a přesně jak píše Žížala,začala jsem dávat na 220°C a byla jsem překvapena jak je to úplně jiný štrůdl;-)
    Nemůžu už ty teploty najít na diskuzi,ale bylo to poučné;-):-K
    Jinak štrůdlík super +1:-K:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Myslím, že asi většina z nás dává švem dolů ;-) Já peču listové těsto při vyšší teplotě, na lístkové těsto musí být totiž hodně rozpálená trouba asi na 220-250°C, jinak z něj uteče tuk a špatně lístkuje. Po zapečení se může ztlumit na 180°C a dopéct do barvy. A strouhanka je chutnější, když se opeče na kousku másla, je pak skoro jako oříšky.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Taky dávám švem dolů;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Já dělám taky stejně, jen ho nestáčím / jak se znám, určitě by se mi potrhal :-8:-))/, ale přenesu na plech přímo a co ale hlavně dělám jinak - dávám ho vždy švem dolů;-):-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Andy: Andy, už momentálně doma žádné nemám, abych se koukla, ale vím, že není kupované v marketech, ale myslím v Coopu, tak to vám moc nepomůžu;-)

    Odpovědět

  • Andy Andy(neregistrovaný)

    To těsto máte jaké, myslím od jaké firmy, zda se mohu zeptat:-?

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Bibinko já ho jinak nedělám.:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jak dlouho péct štrůdl cim potrit strudl jak dlouho se peče štrůdl pečení štrúdlu doba peceni strudlu štrůdl doba pečení teplota peceni strudlu jak dlouho péct štrůdl z listového těsta strudl teplota peceni štrúdl teplota delka peceni strudlu listové těsto teplota pečení jak pect strudl jak se pece strudl při jaké teplotě péct listové těsto peceme strudl štrůdl s kypřicím práškem teplota při pečení štrůdlu těsto na štrůdl s kypřícím práškem pri jake teplote pect strudl