

Začátečnický štrúdl s postupem
Suroviny 2 záviny
- 1 listové těsto(jsou tam 2 obdélníkové placky)
- 5 větších jablek (lepší jsou trochu nakyslé)
- 1 skořicový cukr
- 1 lžíce skořice
- hrst rozinek
- menší hrst mandlí
- drobný krystalový cukr (nebo práškový cukr)
- strouhanka (nebo rozdrcené piškoty)
- vejce nebo olej, nebo jen voda (na potření)
Postup přípravy receptu
Listová těsta rozválíme na 2 větší obdélníky, doprostřed po celé délce nasypeme strouhanku nebo piškoty, mohou být i drobečky z nějaké buchty.
Do mísy si dáme okrájená a vyčištěná jablka, nejprve na 4 díly a z nich pak plátky. Přidáme skořici, skořicový cukr, hrozinky, cukr, a na menší kousky nakrájené mandle. Vše smícháme, rozdělíme na poloviny a každou rozprostřeme na strouhanku, kterou máme na těstě a opět posypeme strouhankou.
Přes jablka zabalíme boky těsta(viz foto), trochu zmáčkneme a navrch potřeme vajíčkem nebo nějakou surovinou z postupu a posypeme trochou krystalového cukru, pečeme ve vyhřáté troubě tak na 200°C a hlídáme, upečeno máme tak za 15-20 minut ale raději hlídáme.
Upečený štrůdl posypeme cukrem.
Poznámka od kuchařky
Kdo nemá rád mandle, může dát ořechy a nebo vynechat. Potřít se může jen vodou a když se nepomaže ničím, taky to na dobrotě nic nezmění.
Takhle já dělám štrůdl léta letoucí a naučila jsem se ho sama, je to vděčná a chutnající sladkost s ovocnou chutí, která nikdy nezklame a zavděčíme se všem!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Začátečnický štrúdl s postupem
-
rebeka: koukej a uvidíš
-
olina16:
joo a kde
-
Čím více stejných receptů, tím lépe
Naprosto stejný závin z listového těsta i s postupem už tady je.
-
Dělám stejně
Přenáším na plech vcelku, nestáčím ho
U ná srolované nikdo nechce, že prý těsto pak je moc vlhké, chtějí ho jen přeložit, dávám bodík
-
Teploty pro různá těsta jsou tu: Které teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva
100 °C (sušení)
nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou
130 − 150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení)
sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, makaronky
160 − 170 °C (pečení při nižší střední teplotě)
šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě
170 − 190 °C (pečení při střední teplotě)
pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě
190 − 210 °C (pečení při vyšší střední teplotě)
drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky
210 − 225 °C (pečení při vyšší teplotě)
piškotové rolády, pečivo z lístkového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku
225 − 250 °C (pečení při vyšší teplotě)
lístkové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny
250 − 300 °C (vysoká teplota)
rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod. -
Štrúdle, záviny - šev dávam zásadne dolu - z estetických dôvodov. Nerolujem, prenášam celý závin, plech priložím úplne blízko, takže v pohode.
-
Já závin roluji
,u nás se to jinak v rodině nedělalo
,ale co jsem nevěděla byla teplota pečení pro listové těsto,stále to nebylo ono,dokud jsem si tu jednou nepřečetla jaké teploty na jaká těsta a přesně jak píše Žížala,začala jsem dávat na 220°C a byla jsem překvapena jak je to úplně jiný štrůdl
Nemůžu už ty teploty najít na diskuzi,ale bylo to poučné
Jinak štrůdlík super +1 -
Myslím, že asi většina z nás dává švem dolů
Já peču listové těsto při vyšší teplotě, na lístkové těsto musí být totiž hodně rozpálená trouba asi na 220-250°C, jinak z něj uteče tuk a špatně lístkuje. Po zapečení se může ztlumit na 180°C a dopéct do barvy. A strouhanka je chutnější, když se opeče na kousku másla, je pak skoro jako oříšky.
-
Taky dávám švem dolů
-
Já dělám taky stejně, jen ho nestáčím / jak se znám, určitě by se mi potrhal
/, ale přenesu na plech přímo a co ale hlavně dělám jinak - dávám ho vždy švem dolů
-
Andy: Andy, už momentálně doma žádné nemám, abych se koukla, ale vím, že není kupované v marketech, ale myslím v Coopu, tak to vám moc nepomůžu
-
To těsto máte jaké, myslím od jaké firmy, zda se mohu zeptat
-
Bibinko já ho jinak nedělám.