Začátečnický štrúdl s postupem

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 30 -40 minut 2 záviny Pro začátečníky 13 názorů

Suroviny

1 listové těsto(jsou tam 2 obdélníkové placky)
5 větších jablek (lepší jsou trochu nakyslé)
1 skořicový cukr
1 lžíce skořice
hrst rozinek
menší hrst mandlí
drobný krystalový cukr (nebo práškový cukr)
strouhanka (nebo rozdrcené piškoty)
vejce nebo olej, nebo jen voda (na potření)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Listová těsta rozválíme na 2 větší obdélníky, doprostřed po celé délce nasypeme strouhanku nebo piškoty, mohou být i drobečky z nějaké buchty.

  2. Do mísy si dáme okrájená a vyčištěná jablka, nejprve na 4 díly a z nich pak plátky. Přidáme skořici, skořicový cukr, hrozinky, cukr, a na menší kousky nakrájené mandle. Vše smícháme, rozdělíme na poloviny a každou rozprostřeme na strouhanku, kterou máme na těstě a opět posypeme strouhankou.

  3. Přes jablka zabalíme boky těsta(viz foto), trochu zmáčkneme a navrch potřeme vajíčkem nebo nějakou surovinou z postupu a posypeme trochou krystalového cukru, pečeme ve vyhřáté troubě tak na 200°C a hlídáme, upečeno máme tak za 15-20 minut ale raději hlídáme.

  4. Upečený štrůdl posypeme cukrem.

Poznámka

Kdo nemá rád mandle, může dát ořechy a nebo vynechat. Potřít se může jen vodou a když se nepomaže ničím, taky to na dobrotě nic nezmění.

Takhle já dělám štrůdl léta letoucí a naučila jsem se ho sama, je to vděčná a chutnající sladkost s ovocnou chutí, která nikdy nezklame a zavděčíme se všem!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Začátečnický štrúdl s postupem

  • olina16 olina16

    rebeka: koukej a uvidíš ;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    olina16::-O:-O joo a kde:-?:-O

    Odpovědět

  • olina16 olina16

    Čím více stejných receptů, tím lépe ;-( Naprosto stejný závin z listového těsta i s postupem už tady je. :-S

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dělám stejně;-)Přenáším na plech vcelku, nestáčím ho;-)U ná srolované nikdo nechce, že prý těsto pak je moc vlhké, chtějí ho jen přeložit, dávám bodík:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Teploty pro různá těsta jsou tu: Které teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva

    100 °C (sušení)
    nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou

    130 − 150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení)
    sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, makaronky

    160 − 170 °C (pečení při nižší střední teplotě)
    šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě

    170 − 190 °C (pečení při střední teplotě)
    pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě

    190 − 210 °C (pečení při vyšší střední teplotě)
    drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky

    210 − 225 °C (pečení při vyšší teplotě)
    piškotové rolády, pečivo z lístkového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku

    225 − 250 °C (pečení při vyšší teplotě)
    lístkové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny

    250 − 300 °C (vysoká teplota)
    rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Štrúdle, záviny - šev dávam zásadne dolu - z estetických dôvodov. Nerolujem, prenášam celý závin, plech priložím úplne blízko, takže v pohode.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Já závin roluji;-),u nás se to jinak v rodině nedělalo;-),ale co jsem nevěděla byla teplota pečení pro listové těsto,stále to nebylo ono,dokud jsem si tu jednou nepřečetla jaké teploty na jaká těsta a přesně jak píše Žížala,začala jsem dávat na 220°C a byla jsem překvapena jak je to úplně jiný štrůdl;-)
    Nemůžu už ty teploty najít na diskuzi,ale bylo to poučné;-):-K
    Jinak štrůdlík super +1:-K:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Myslím, že asi většina z nás dává švem dolů ;-) Já peču listové těsto při vyšší teplotě, na lístkové těsto musí být totiž hodně rozpálená trouba asi na 220-250°C, jinak z něj uteče tuk a špatně lístkuje. Po zapečení se může ztlumit na 180°C a dopéct do barvy. A strouhanka je chutnější, když se opeče na kousku másla, je pak skoro jako oříšky.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Taky dávám švem dolů;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Já dělám taky stejně, jen ho nestáčím / jak se znám, určitě by se mi potrhal :-8:-))/, ale přenesu na plech přímo a co ale hlavně dělám jinak - dávám ho vždy švem dolů;-):-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Andy: Andy, už momentálně doma žádné nemám, abych se koukla, ale vím, že není kupované v marketech, ale myslím v Coopu, tak to vám moc nepomůžu;-)

    Odpovědět

  • Andy Andy(neregistrovaný)

    To těsto máte jaké, myslím od jaké firmy, zda se mohu zeptat:-?

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Bibinko já ho jinak nedělám.:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: cim potrit strudl jak dlouho péct štrůdl jak dlouho se peče štrůdl pečení štrúdlu doba peceni strudlu štrůdl doba pečení teplota peceni strudlu jak dlouho péct štrůdl z listového těsta delka peceni strudlu štrúdl teplota listové těsto teplota pečení strudl teplota peceni jak pect strudl při jaké teplotě péct listové těsto jak se pece strudl peceme strudl štrůdl s kypřicím práškem těsto na štrůdl s kypřícím práškem jak upéci štrůdl teplota při pečení štrůdlu

Zapomněl/a jsem heslo