Jak na vynikající kynuté skořicové šneky podle pekařky Ludmily. S jemnou krémovou polevou chutnají fantasticky
13. 6. 2025 Vaření
Skořicové šneky nebo také rolky jsou v poslední době trendy pečivem. Nabízejí je snad v každé modernější kavárně a pečou v každé řemeslné pekárně, a často i v dalších příchutích. Pokud byste je chtěli vyzkoušet doma, určitě uspějete s receptem, který nám poskytla majitelka pražské pekárny Joy Bakery Ludmila.
Slavné skořicové rolky ze Švédska
Svými skořicovými šneky je pražské pekařství Joy Bakery proslavené. Kromě skořicových mají i třešňové, které sama majitelka pekařství Ludmila Krakhmalova považuje za své nejoblíbenější. A i pozitivní recenze od zákazníků jsou důkazem, že místní šneky stojí za to ochutnat.
Skořicové šneky se nyní doslova vyhřívají na výsluní popularity a narazíte na ně snad všude. Tahle voňavá klasika, která vznikla ve Skandinávii, si získala srdce pekařů i milovníků sladkého po celém světě. Ve Švédsku jsou šneky nebo také rolky známé jako „kanelbullar“ a dalo by se říct, že jsou zřejmě nejslavnějším severským pečivem a běžnou součástí tradice zvané fika – sladké pauzy na kávu s pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Jak na skořicové šneky.z Joy Bakery
Skořicové rolky si kromě severských zemí získaly velkou popularitu i v Americe. Americké cinnemon rolls se ale od těch švédských odlišují, jsou o trochu nadýchanější, vydatnější, a hlavně bývají zdobené speciální polevou z krémového sýra, tzv. cream cheese, která činí pečivo ještě vláčnější.
Přesně takové jsou i rolky z Joy Bakery. A protože nám na ně sama majitelka pekařství poskytla recept, můžete si je nyní upéct i doma. Jak na to?
Budete potřebovat na rozkvas: 10 g čerstvého droždí, 125 g vody, 175 g hladké bílé mouky. Dále na těsto: 225 g vajec, 150 g mléka, 700 g hladké bílé mouky, 150 g cukru, 125 g másla pokojové teploty. Na skořicový hnědý cukr: 500 g hnědého cukru Muscovado, 35 g mleté skořice. Na smetanovou polevu: 250 g smetanového sýra Philadelphia, 350 gr moučkového cukru, 125 g másla (pokojové teploty, velmi měkkého), 3 g soli a pár kapek vanilkové esence, případně skořicový cukr na ozdobu.
- Připravte startér neboli rozkvas. Do misky nalijte vodu pokojové teploty a rozpusťte v ní droždí. Přidejte mouku a dobře promíchejte. Směs zakryjte plastovou fólií (nožem v ní udělejte na malý otvor) a vložte do lednice do druhého dne.
- Startér a všechny zbylé ingredience vložte do mísy a pomocí nástavce na hnětení těsta těsto propracujte asi 10 minut, dokud nebude lesklé, hladké a pružné. Hotové těsto přendejte do plastové nádoby vymazané olejem, zakryjte a uložte do druhého dne do lednice.
- Těsto vyndejte z lednice a trochu promačkejte, aby se dalo lépe rozválet, pak je rozválejte na tloušťku 5 mm. Těsto potřete tenkou vrstvou másla pokojové teploty a posypejte skořicovým hnědým cukrem vytvoořený smícháním skořice a cukru (množství cukru můžete upravit podle chuti).
- Těsto srolujte k sobě, vytvořte dlouhou roládu a nakrájejte ji na 15 dílů. Jednotlivé rolky pak vyskládejte vedle sebe na dva plechy (nechte mezi nimi prostor, aby měly možnost nakynout). Lehce je postříkejte vodou, opět zakryjte a nechte je 1-1,5 hodiny při pokojové teplotě kynout. Troubu předehřejte na 190 °C . Skořicové šneky pečte asi 12-15 minut.
- V mixéru promíchejte smetanový sýr, sůl a moučkový cukr do pěkné a husté konzistence. Přidejte změklé máslo a vanilkovou esenci a ještě vše důkladně promíchejte. Krém dejte vychladit do lednice, dokud ho nebudete potřebovat. Skořicové šneky nechte vychladnout a potřete je polevou. Nakonec je ještě můžete na ozdobu posypat skořicovým cukrem.
Další pečivo z pekařství Joy Bakery můžete ochutnat v sobotu 14. 6. 2025 na Apetit pikniku, který proběhne od 10 do 19 hodin v pražském parku Grébovka. Pekařka Ludmila bude kromě šneků nabízet i limitované dvoubarevné croissanty plněné lehkou jahodovou pěnou.
Náš tip: Máte-li rádi skořicové moučníky, můžete vyzkoušet i tento trhací chléb podle našeho video receptu.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více