Jak péct bublaninu s drobenkou? Aby byla vláčná a jemná uvnitř, křupavá a zlatavá na povrchu, potřebuje správnou teplotu trouby
18. 6. 2025 Vaření
Možná znáte hlavně bublaninu z třeného těsta, ale co takhle vyzkoušet jinou variantu. Jak dlouho péct bublaninu s drobenkou? Odpovíme nejen na to, ale můžete si tento moučník i přichystat podle osvědčeného receptu.
Bublanina s drobenkou
Léto bez bublaniny? Pro řadu lidí téměř nepředstavitelné. Voňavý, obvykle třešňový či višňový moučník k ovocné sezóně zkrátka patří. Každá rodina má svůj osvědčený recept, který se dědí z generace na generaci. Někdo využívá třenou, jiný piškotovou a pro někoho dalšího je zase vítězem kynutá bublanina. Variantou je také bublanina s drobenkou.
Klíčem k dokonalé bublanině není jen správné množství surovin, ale i cit pro to, jak dlouho ji péct a kdy poznat, že je akorát.
Jak dlouho by měla být bublanina v troubě? Kdy ji začít kontrolovat? A co dělat, když je drobenka hotová, ale těsto ještě ne?
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho péct bublaninu s drobenkou?
Správně upečená bublanina s drobenkou je krásně voňavá, nádherně vláčná a hezky křupavá navrchu.
Délka pečení bublaniny s drobenkou závisí na několika faktorech. Jedním z nich je výška těsta v pekáči. Nižší těsto (např. na klasickém plechu) se propeče rychleji než vyšší vrstva v hlubším pekáčku. Důležitý je také druh používaného ovoce. Vypeckované třešně, rybíz, rozpůlené švestky nebo meruňky pustí při pečení šťávu, což může prodloužit dobu pečení. Pokud používáme mražené ovoce, tak v tomto případě je třeba počítat s tím, že zchladí těsto.
Pokud nemáme konkrétní osvědčený recept, můžeme se orientovat podle těsta a ovoce a následujících obecných pravidel. Bublaninu s drobenkou obvykle pečeme na 170–180 °C v případě klasické trouby, nebo v případě horkovzdušné trouby zhruba na 160 °C.
Doba pečení nízkého koláče trvá zhruba 30–40 minut a 45–50 minut v případě vyššího těsta. A kdy nejdříve můžeme začít kontrolovat koláč? Zhruba po 25–30 minutách, zejména pokud pečeme v nižším plechu. Pokud máme u ruky recept, je potřeba se řídit údaji, které jsou v něm uvedené.
Jak poznat do pečenou bublaninu
Nejlepší pomocník na kontrolu upečení je obyčejná dřevěná špejle. Zapíchneme ji do středu bublaniny tam, kde není ovoce. Pokud vyjde suchá, bez zbytků syrového těsta, můžeme koláč vytáhnout. Pokud je na ní těsto, ještě chvíli necháme moučník dopéct.
Sledujeme také barvu drobenky, která by měla být světle zlatá, ne hnědá. Pokud začne hnědnout dřív, než je těsto hotové, můžeme snížit teplotu a dopékat pomaleji. Ke konci pečení se z bublaniny také line krásná vůně a kraje těsta se začnou lehce odchlipovat od plechu.
Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Jak připravit hrnkovou bublaninu s ovocem a drobenkou
Na bublaninu na plech o velikosti 35 x 25 cm budete potřebovat: Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, vanilkový cukr, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce a 1 kypřicí prášek do pečiva. Drobenka: 200 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru a 100 g másla. Dále: ovoce podle chuti, olej na vymazání, hrubá mouka na vysypání a moučkový cukr na posypání.
Jak na to? Větší pekáček vymažte olejem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu včas předehřejte na 180 °C.
Do mísy dejte polohrubou mouku, moučkový cukr a máslo. Vše důkladně promněte v prstech a vypracujte drobenku. Vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte do pěny. Přilijte olej, mléko a na závěr přimíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem.
Těsto nalijte do pekáče, na to navršte ovoce dle chuti a posypte drobenkou.
Pekáček vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Správné propečení zkontrolujte špejlí.
Bublaninu nechte vychladnout a nakrájejte na úhledné řezy. Před podáváním můžete pocukrovat.
Náš tip: Upečte si lahodnou bublaninu s drobenkou podle Josefa Maršálka. Můžete se nechat vést následujícím video receptem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více