Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňová bublanina bude nadýchaná a šťavnatá, pokud použijeme nepřezrálé třešně i s peckou, těsto zvláční tvaroh
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Bublanina je typickým moučníkem vonícím létem a pohodou. Klasikou je rozhodně ta s čerstvými třešněmi, která patří k prvním týdnům léta, k začátku prázdnin a nezapomenutelným dovoleným u babičky.

Jaké jsou varianty bublaniny

Už proto, že je bublanina oblíbená, existuje ve spoustě variant. Těsto by mělo být nadýchané, ať už jde o jakoukoliv verzi. Nejčastěji se bublanina peče z třeného nebo piškotového těsta. Variantou je ale i kynuté. Teď v létě si můžeme bublaninu přichystat s čerstvými třešněmi. Výjimečně se navrch dokonce dává drobenka.

Jak vypadala původní bublanina

Kde se asi vzal název tohoto jídla? Ano, od slova bublat. Těsto vyběhne a jsou na něm boule. Jenže dříve to bylo mnohem více vidět. Bublanina vypadala spíše jako omeleta s třešněmi. Těsto bylo zvlněné, s boulemi.

Základem receptu jsou vejce, mléko, cukr a mouka. Poměry se ale liší. Dříve těsto v troubě bublalo, ale nebylo našlehané a bylo bez kypřidla, po vyndání z trouby proto splasklo. Dnešní nadýchanost, pro kterou tento dezert tak milujeme, tam nebyla. Pokud bychom ještě chtěli zavítat do minulosti, dozvěděli bychom se, že místo drahé mouky se používala strouhanka a mleté oříšky.

Které ovoce se hodí do bublaniny

Do bublaniny se hodí prakticky jakékoliv ovoce, ale s třešněmi je to klasika. A šťavnatým ovocem by se v tomto dezertu nemělo šetřit.

Jak mají vypadat třešně do bublaniny

Třešně na bublaninu by neměly být přezrálé, jinak by byly rozmočené. Je třeba, aby bylo umyté ovoce dobře osušené, pomůže třeba papírová utěrka. Dobrým trikem je také obalení třešní v hrubé mouce tak, jak to známe v případě kompotovaného ovoce. Tím se totiž nasákne část tekutiny.

V případě třešní pak hraje roli, jestli je vypeckovat, nebo ne. Někdo miluje počítání pecek v zákusku, jiný to má raději bez starostí. Kromě toho v případě celé třešně nepřijdeme o cennou šťávu. Pokud se rozhodneme pro vypeckování, nejspíš budeme potřebovat odpeckovač, díky kterému je práce snazší.

Třešně

Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…

Co je potřeba na nejlepší třešňovou bublaninu

Která bublanina je nejlepší, je velmi individuální. Roli může hrát doba přípravy, ale také těsto, ze kterého moučník připravujeme. Obecně by měla mít bublanina vyšší, nadýchané a zároveň vláčné těsto.

Piškotové těsto je vzdušné a lehoučké, ale může se z něj stát suchá buchta. Třené těsto je jemné, kypré a zároveň hutnější a ovoce nepropadá na dno, jak se to může stát u piškotového. Tento problém vyřeší trocha rostlinného oleje, případně másla.

V třeném těstu zase bývá nejen olej nebo máslo, ale i tvaroh, případně kefír nebo šlehačka, jako je to v našem rychlém receptu. A tato kombinace se krásně projeví na výsledku, který je kouzelně vláčný. Ať už vybereme jakékoliv těsto, je vhodné přidat i trochu vanilky. Dokonalému těstu prospěje špetka soli ke zvýraznění chutí. 

Bublanina se obvykle nepřipravuje s drobenkou, ale proč si tento dezert nevychutnat i trochu jinak?

Zapomenout nemůžeme ani na kynutou variantu, která je také velmi chutná, jen je časově náročnější.

Jak péct třešňovou bublaninu

Bublaninu je třeba dávat do vyhřáté trouby. Peče se při mírné teplotě, asi 170-180 °C. Pokud to není nutné, troubu neotevíráme. Propečenost opět kontrolujeme špejlí. Když je po vytažení suchá, je těsto upečené. Pokud na dezertu není drobenka, můžeme ho po vystydnutí a před podáváním poprášit moučkovým cukrem. Nezvlhne a nebude mazlavý.

Náš tip: Vyzkoušejte třeba francouzskou bublaninu clafoutis podle tohoto videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více