

Cuketové zelí dušené II.
Suroviny
- 1 větší přerostlejší cuketa
- 1 větší jablko
- 1 větší cibule
- 100 g slaniny -použila jsem gazdovskou
- 1 PL oleje
- 2 KL celého kmínu
- 2 PL nastrouhaného čerstvého zázvoru
- sůl
- cukr
- ocet
- trochu mletého pepře
Postup přípravy receptu
Cuketu, jablko, zázvor a cibuli oloupeme.
Zázvor nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Z cukety a jablka odstraníme jádra a nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Cibuli si nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky.
Do hlubšího hrnce na rozehřátý olej dáme kmín, cibuli společně se slaninou a necháme osmahnout do světležluté barvy.
Přidáme nevymačkanou cuketu s jablkem, osolíme, přidáme ocet, zázvor, promícháme a za občasného zamíchání necháme cca 6-10minut odpařit tekutinu.
Dle své chuti dochutíme cukrem, solí, octem, kdo má rád, může trochu opepřit, vypneme sporák a můžeme podávat.
Tato velice chutná příloha se hodí k různě upraveným masům, nebo plněným bramborovým knedlíkům.
Poznámka od kuchařky
Dušené cuketové zelí už zde je, já Vám přidávám svou variantu bez mouky, která nám také chutná a kterou, pokud není cuketa dělávám ze zelí hlávkového i kysaného.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Cuketové zelí dušené II.
-
dexulka: Děkuji za komentář
Moc mě potěšilo,že recept přišel vhod
-
Moc dobrý recept, který se zrovna hodil, když nestíhám zpracovávat mladé cuketky.Děkuji za inspiraci, určitě zase zopakují
-
Dahlia2: děkuji za milý komentář,který mě moc potěšil
-
Zkusila jsem cuketové zelíčko s plněnýma knedlíčkama, jen místo slaninky jsem použila domácí škvarečky v sádle a bylo skvělé. Rodinka si moc pochutnala.
-
janatka: Ivetko,to mě moc těší
děkuji
-
Anna Kocikova: Tak dnes opět cuketové zelíčko s uzeným a chlupačkami!!!!Rodinka si doslova to cuketové zelí přála!!!
-
Jitule-cibule:
janatka:Ivetko,děkuji i za bájo fotkuHlavně to vypečené kuřátko vypadá báječně
Ivetko,to jablko a zázvor je už u mě taková síla zvyku
Před hodně lety mě tahle kombinace napadla a manžel od té doby jablko a zázvor požaduje v každém zelí,ne jen z cukety
-
Nevím proč se tam dává jablko a zázvor,ale moc nám to chutnalo a nikdo z rodiny nepoznal,že je to z cukety.
-
Uděluji 12. bodík za tenhle super receptík
, už v neděli vyzkouším, mám naplánované chlupáče se zelím
a s hooodně velkým množstvím cibulky, tu můžeme a místo masa nic jiného nezbývá, my ho nemusíme
(Jablíčko vítám, mouku taky nemusím)
-
Děvčata,děkuji Vám za kladné ohlasy
Ti kulatí fešáci,co sedí v zelítak to je klasické domácí těsto na bramborové knedlíky a místo pracného plnění je přímo do těsta vmíchaná uzenina a bylinky
http://www.toprecepty.cz/recept/6242-sunkove-knedl...
-
+11
-
moc se mi líbí to tvé zelíčko
, dělávám taky, ale s moukou a bez jablka, takže příště udělám podle tebe
a jako Klarisce i mě se moooc líbí ti kulatí fešáci, co sedí na zelí -
Za zelí bez mouky, bodík
. Máš moc pěkné knedlíky, Anni.
-
1974andrea:Ano Andri,opravdu ty přerostlejší nejsou tak vodnaté a není zapotřebí ani ta mouka,nebo zásmažka na zahustění
-
Anna Kocikova:Aničko, já si dokonce troufnu tvrdit, že z těch přerostlých je to mnohem lepší, nepouští tolik vody, drží to strukturu a není z toho kaše.