Jedlé květy libečku jako netradiční surovina: Jak chutnají, s čím je kombinovat a proč stojí za vyzkoušení
20. 6. 2025 Zahrada
Libeček je bylinka, která má v české kuchyni nezastupitelné místo. Jeho intenzivní aroma připomínající maggi totiž dokáže vylepšit každý vývar. Co však dělat, když na jaře nebo v létě začne kvést? Poradíme vám, jak se zachovat a zda se dá tato situace využít v kuchyni.
Varovný signál
Květ libečku není nijak vzácný, objevuje se zpravidla v průběhu června až července, kdy rostlina nasadí vysoký stvol zakončený drobnými žlutými květy. Pro běžného bylinkáře to může být varovný signál. Jakmile libeček začne kvést, rostlina soustředí energii do květů a semen, což může vést k tomu, že listy zhořknou, ztvrdnou a ztratí svou kvalitu, kterou tolik potřebujeme k vaření.
Mohlo by vás zajímat
Odstraňovat nebo nechat
Pokud pěstujete libeček především kvůli listům a jejich kuchyňské úpravě, doporučuje se květenství odstraňovat co nejdříve. Ideálně hned v počátku tvorby květního stvolu, jednoduše ho odřízněte ostrým nožem nebo nůžkami. Tím rostlinu „přemluvíte“, aby zůstala v listové fázi a dál produkovala čerstvé aromatické listy.
Tento postup je podobný jako u bazalky nebo koriandru, i tam květ znamená konec chutných listů. Naopak pokud si chcete nechat semena, například pro výsev, můžete květy ponechat a nechat rostlinu dokončit svůj cyklus.
Květy v kuchyni
I když využití květů libečku není příliš běžné a v kuchařkách po babičce je asi nenajdete, své místo na talíři mají. Především v moderní nebo experimentální kuchyni. Mají jemnější chuť než listy, ale přesto jsou v jídle zřetelné.
Použít je můžete jako dekoraci na studené pokrmy, do bylinkových másel, do octů nebo solí. Nasbírané květy lze také usušit a rozdrtit, vznikne tak voňavé koření vhodné do polévek nebo na maso. A pokud máte rádi bylinkové sirupy nebo domácí limonády, můžete zkusit připravit květový macerát. Podobně jako u květů bezu, i libeček se dá nechat vyluhovat ve vodě s citronem a cukrem.
Co se semeny
Po odkvětu květy vytvoří semena, drobná a velmi aromatická. Sušená se v některých kuchyních používají podobně jako semena celeru, tedy do marinád, k dochucení pečených mas nebo jako součást nakládacích směsí. Chuťově jsou intenzivní, ostřejší než listy, lehce nahořklá.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělé polévkové koření z libečku.
Zdroje informací:
foragerchef.com - How to cook with lovage: A delicious forgotten herb
ruralsprout.com - How To Grow & Use Lovage: The Forgotten Herb That Everyone Should Grow
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více