Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nakládané ředkvičky: Sladkokyselý nálev jim dodá super svěží chuť a zmírní jejich pikantnost
Zdroj: Toprecepty

Nemůžete se v létě dočkat, až se pustíte do zavařování různých druhů zeleniny? Nemusíte nutně čekat až na okurkovou sezonu. Stejným způsobem si můžete zavařit i ředkvičky – zeleninu, jejíž sezona právě vrcholí. Naložené v sladkokyselém nálevu zachutnají každému. 

Jak si vychutnat ředkvičky?

Ředkvičky jsou typickou jarní zeleninou, patří mezi první druhy zeleniny, které se objevují na záhoncích, a právě na jaře jsou úplně nejlepší – nejkřupavější, nejkřehčí i nejzdravější.

Ředkvičky si většinou vychutnáváme v salátech, samotné, v pomazánkách nebo nakrájené na tenké plátky na chlebu s máslem. Výborné jsou i tepelně upravené v různých masových pokrmech nebo v kombinaci s vajíčky. A stejně tak dobré jsou nakládané podobně jako kyselé okurky

Naložené jako chuťovka

Nakládané ředkvičky jsou ideální možností, jak si uchovat chuť vynikajících jarních ředkviček na zimní měsíce. Pokud se vám jich na zahrádce urodilo hodně nebo jste je sehnali v obchodě v akci, určitě stojí za to se pustit do zavařování a pár skleniček si na zimu připravit.

Získáte vynikající chuťovku, která se hodí nejen jako příloha k masu. Nakládané ředkvičky můžete klidně používat jako čerstvé, takže rovněž v salátech nebo třeba na topince potřené nějakou výraznější sýrovou pomazánkou nebo v sendviči. Tato dobrota zkrátka dodá každému jídlu jarní šmrnc v jakémkoliv ročním období. 

Krásně růžové  a méně pikantní ředkvičky

Ředkvičky získají naložením úplně jiný chuťový rozměr. Zůstanou křupavé, navíc jsou ale příjemně svěží, jemně kyselé, trochu nasládlé, lehce kořeněné a mírně pikantní. Kromě toho naložením ztrácejí svou typickou ostrost, což ocení hlavně ti, kterým syrové ředkvičky připadají až moc řízné. Zajímavě se promění i jejich barva, ředkvičky totiž v nálevu hezky zrůžoví, což zvýší jejich atraktivitu a jako ozdoba se na pokrmech ještě víc vyjímají. 

V sladkokyselém nálevu

Pokud se chystáte ředkvičky naložit, je důležité nakoupit hlavně čerstvé, svěží, pevné a neporušené ředkvičky, které nejsou scvrklé nebo popraskané. Ředkvičky lze udělat i fermentované, pokud ale kvašení úplně nefandíte, můžete je připravit v klasickém sladkokyselém nálevu jako okurky nakládačky.

Do něj kromě soli, octa, vody a cukru patří samozřejmě koření, které dodává láku typickou chuť. Obvykle se používá pepř, nové koření, bobkový list a hořčičné semínko. Někdo přidává i hřebíček, kopr, skořici, karí koření nebo chilli papričky. 

Jak naložit ředkvičky

Máte-li tedy velkou zásobu ředkviček a rádi byste se už pustili do zavařování, můžete si svěží jarní zeleninu naložit podle našeho receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g ředkviček. Na nálev si připravte: 500 ml vody, 200 ml vinného octa, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli, 1/4 lžičky tymiánu, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček celého pepře a 1 kousek křenu. 

  1. Čistě oprané ředkvičky povaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vodu slijeme a ředkvičky necháme v sítku okapat.
  2. Z uvedených surovin kromě křenu uvaříme nálev. Na dno sklenice dáme kolečko křenu, pak narovnáme ředkvičky a zalijeme vařícím nálevem.
  3. Zakryjeme víčky, nezavařujeme. Necháme vychladnout a uložíme na chladné místo. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.

Náš tip: Z čerstvých ředkviček si můžete připravit i tento salát podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku