Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky: Pro lehoučkou a nadýchanou dobrotu musí těsto vykynout do dvojnásobku objemu
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky – měkké, voňavé a plné léta. Připomeňte si chuť dětství a zjistěte, na co si dát při přípravě pozor, aby se tahle sladká vzpomínka vždy povedla.

Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté knedlíky z čerstvých borůvek jsou lahůdkou, na kterou se těšíme po celý rok. Když přijde sezóna tohoto ovoce, můžeme si je naplno vychutnat.

Jsou pokrmem, který v sobě nese vůni prázdnin, chuť dětství a nádech domácí pohody. Kynuté borůvkové knedlíky patří mezi tradiční české dobroty, které se na talíři objevují od začátku léta do pozdních prázdnin – tedy v době, kdy lesy vydávají nejbohatší úrodu borůvek. Často si je spojujeme s pobytem na chalupě, prázdninami u babičky, ale třeba i výlety.

Ačkoliv jsou borůvkové knedlíky známé napříč střední Evropou, právě na našich stolech mají zvláštní místo. Jejich základem je nadýchané kynuté těsto, plné fialového šťavnatého ovoce.

Na rozdíl od od jiných druhů těsta je pro knedlíky z kynutého těsta typická lehkost, měkkost a jemná struktura. Jejich příprava sice vyžaduje trochu trpělivosti při kynutí těsta, ale výsledek stojí za to. Povrch knedlíků můžeme na talíři přelít máslem, posypat cukrem, tvarohem, nebo podávat se lžící osvěžující zakysané smetany.

Na co si dát pozor při přípravě kynutých knedlíků

Abychom dosáhli toho, že kynuté knedlíky budou stejně výborné jako ty babiččiny, je třeba si pohlídat pár kroků.

  • Základem je správně nakynuté těsto, ke kterému potřebujeme ingredience pokojové teploty. Dobře propracované hladké, pružné a nelepivé těsto s kváskem z droždí potřebuje dostatek času a teplo na vykynutí. Kynutí může trvat i hodinu, podle teploty místnosti. Platí, že čím pomaleji kyne, tím lepší chuť.
  • Ovoce vzhledem k těstu dáváme tak akorát. Příliš mnoho náplně může vést k prasknutí. Knedlíky po naplnění necháme zhruba 15 minut na válu dokynout.
  • Knedlíky můžeme vařit ve velkém množství vroucí vody – ale pozor, jen mírně probublávající. Hrnec nesmí být přeplněný, jinak se knedlíky slepí nebo uvaří nerovnoměrně. Knedlíky můžeme připravovat i v páře
  • Po vyjmutí z vody je důležité každý knedlík propíchnout špejlí nebo vidličkou – uvolní se pára a knedlík nezvlhne ani se nesrazí.
  • Hned poté je lehce potřeme rozpuštěným máslem, aby se neslepily a zůstaly vláčné.

Lesní ovoce

Bývají roky, kdy se úroda lesních plodů jak v lese, tak na vaší zahradě opravdu zadaří. A tak se stane, že mlsání samotných syrových bobulí máte za chvíli už dost. Je proto třeba vymyslet, jak s…

Kynuté borůvkové knedlíky

Na čtyři porce potřebujete: 500 g polohrubé mouky (nebo hrubé), špetku soli, 20 g čerstvého droždí, špetku cukru, 1 vejce a 280-300 ml mléka (podle potřeby). Náplň: borůvky. Posyp: moučkový cukr, tvrdý strouhaný tvaroh a rozpuštěné máslo.

Jak na to? Mouku prosejte do mísy, smíchejte se špetkou soli. Doprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, posypte ho špetkou cukru a zalijte troškou vlahého mléka. Nechte pět minut vzejít. Pak přidejte zbytek mléka s rozšlehaným vajíčkem, propracujte těsto a nechte ho vykynout zhruba do dvojnásobku objemu.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na stejné díly. Z každého udělejte placičku, dejte na ni borůvky a zabalte je.

Knedlíky nechte chvilku kynout, a pak je vložte do vroucí vody. Vařte asi 8-10 minut. Hotové knedlíky hned po vyndání z hrnce propíchněte vidličkou. Na talíři
knedlíky posypte cukrem, tvarohem a polijte máslem. 

Náš tip: Připravte si vynikající kynuté borůvkové knedlíky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli