Vepřová krkovice s gulášovou šťávou je měkká a šťavnatá, provoněná česnekem a majoránkou a hustá díky chlebové střídce
26. 6. 2025 Vaření
Máte chuť na pořádné jídlo? Vepřová krkovice s gulášovou šťávou je vynikající syté jídlo vonící majoránkou a česnekem. Vychutnat si ji můžete s chlebem, ale i houskovým knedlíkem.
Vepřová krkovice
Když se řekne vepřová krkovice, často si vybavíme poctivé české jídlo, které zasytí, pohladí na duši a připomene časy, kdy nedělní obědy voněly už od rána po celé chalupě. V kombinaci s gulášovou šťávou získá krkovice nový chuťový rozměr – pikantní, voňavý a dobře kořeněný.
Jak na nejlepší krkovičku
Základem je kvalitní vepřová krkovice bez kosti – maso, které má správný poměr tuku a libových částí, a proto zůstává po tepelné úpravě šťavnaté. Klíčem k dokonalému výsledku je marinování. Krkovici nejprve ochutíme solí, pepřem a hořčicí, pak ji necháme přes noc odpočívat v chladu, aby se chutě prolnuly. Hořčice dodá masu jemně pikantní tón a zároveň pomáhá maso zkřehčit.
Mohlo by vás zajímat
Jak na gulášovou šťávu
Stejně jako u přípravy guláše, je i tady základem dostatek cibule. Necháme ji zkaramelizovat, tedy pomalu restovat na tuku spolu s česnekem a kmínem. Cibule má změknout a zhnědnout. Nesmí být spálená. Zkaramelizovaná cibulka má tmavě hnědou barvu a je měkká.
Sladkou paprikou směs zasypeme těsně před tím, než vše zalijeme vývarem, aby nezhořkla. Ve šťávě maso pozvolna dusíme, dokud nezměkne.
Chuť doladíme po dovaření masa – přidáme čerstvý česnek, majoránku a případně sůl a pepř. Zahuštění chlebovou střídkou je osvědčený trik našich babiček: omáčka získá sytější chuť a krásnou konzistenci bez nutnosti mouky. Pokud je příliš hustá, můžeme ji jednoduše zředit trochou vody nebo vývaru.
Podáváme s houskovým knedlíkem, vařeným bramborem nebo čerstvým chlebem.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit vepřovou krkovici s gulášovou šťávou
Na čtyři porce potřebujete: 4 plátky vepřové krkovice bez kosti, plnotučnou hořčici (podle potřeby), sůl, mletý pepř a 2-3 lžíce oleje (podle potřeby). Gulášová šťáva: 3 střední cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 400 ml masového vývaru (nebo vody), 3 stroužky česneku (dle chuti), hrstku majoránky, kmín, chlebovou střídku na zahuštění (podle potřeby), 1 lžíci oleje (nebo podle potřeby), sůl a mletý pepř.
Jak na to? Plátky krkovice osolte, opepřete a potřete hořčicí. Lehce zakápněte olejem, uložte do uzavíratelné nádoby a nechte v lednici odležet nejlépe přes noc.
V pánvi rozehřejte olej a odleželé plátky krkovice na něm z obou stran zprudka opečte. Maso vyndejte z pánve, odložte bokem a udržujte teplé.
Do výpeku v pánvi přidejte lžíci oleje a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli, 2 stroužky česneku a kmín.
Přidejte sladkou papriku a krátce zpěňte. Maso vraťte zpět do pánve a vše ihned zalijte vývarem nebo vodou. Přiveďte k varu, vařte asi 40 minut, až je maso měkké. Hotové plátky masa vyndejte z omáčky a udržujte v teple.
Omáčku dochuťte zbylým prolisovaným stroužkem česneku, solí, pepřem a majoránkou. Podle potřeby zahustěte najemno nadrobenou chlebovou střídkou, nebo naopak zřeďte vodou na konzistenci hustší šťávy.
Plátky masa vraťte do omáčky a vše ještě alespoň 15 minut zvolna provařte.
Náš tip: Připravte si výbornou vepřovou krkovici s gulášovou šťávou podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více