Jak dlouho vařit ovocné knedlíky? S tímto praktickým manuálem podle jednotlivých druhů těst budou vždy dokonalé
3. 7. 2025 Vaření
Jak dlouho se vaří ovocné knedlíky kynuté, tvarohové i jiné? Když chceme vynikající nadýchané a nerozvařené knedlíky, potřebujeme dobrý recept. Záleží i na jejich velikosti a na druhu těsta.
Ovocné knedlíky
Ovocné knedlíky patří mezi oblíbené letní pochoutky, které voní prázdninami a domácí kuchyní. Můžeme si je vychutnávat plněné jahodami, borůvkami, rybízem, meruňkami či jiným sezónním ovocem, roli ale také hraje výběr těsta.
Ať už dáváme přednost vláčnému kynutému těstu, jemnému tvarohovému nebo odpalovanému těstu, vždy je důležité mj. vědět, jak dlouho se který typ vaří. Doba varu má důležitý zásadní vliv na výslednou konzistenci – převařený knedlík je rozměklý, nedovařený zase tužší a může zůstat uvnitř syrový.
Mohlo by vás zajímat
Kynuté ovocné knedlíky
Kynuté těsto je hutnější, a proto si vyžaduje delší dobu varu. Knedlíky obvykle vaříme v osolené vodě 8–10 minut, podle velikosti. Po vhození do vroucí vody se nejdřív potopí ke dnu, ale po chvíli vyplavou. Pokud si nejsme jisti, jestli jsou hotové, můžeme jeden kynutý knedlík vyndat a opatrně rozkrojit – uvnitř nesmí být mazlavé těsto.
Náš tip: Připravte si výborné kynuté knedlíky s ovocem.
Tvarohové ovocné knedlíky
Tvarohové těsto bývá jemnější a lehčí, proto potřebuje kratší var. Většinou postačí 5–7 minut, opět podle velikosti. Tvarohové knedlíky vaříme opatrně, nesmějí být příliš natěsno v hrnci, jinak hrozí jejich deformace nebo slepení. Při vaření by měly jemně proplouvat na hladině.
Na lahodné tvarohové knedlíky podle rychlého a jednoduchého receptu budete potřebovat (cca. 2 porce): 500 g tvarohu, 1 vejce, 200 ml dětské krupice, špetku soli a libovolné ovoce.
Jak na to? Ze všech surovin zpracujte v míse těsto. Kousky těsta odebírejte a obalujte jím ovoce (švestky, meruňky). Těsto je tvárné, velmi dobře se s ním pracuje.
Do hrnce dejte vařit vodu a knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody na 3-5 minut. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.
Bramborové ovocné knedlíky
Ovocné knedlíky z bramborového těsta vaříme déle, zhruba 8-15 minut, opět podle velikosti. Stejně jako při vaření knedlíků z ostatních druhů těst by měla voda mírně vřít, ne klokotat – prudký var by mohl knedlíky potrhat.
Náš tip: Připravte si výborné bramborové ovocné knedlíky.
Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
Odpalované těsto je pro řadu domácích kuchtíků tak trochu výzvou. Příprava je trochu náročnější a spočívá v tom, že do horké tekutiny s tukem vmícháme mouku a vznikne tuhá koule. Necháme ho úplně vychladnout, a pak zředíme vejci. Ve výsledku se můžeme těšit na lehké těsto s delikátní chutí.
Knedlíky z odpalovaného těsta jsou velmi specifické – často je nevaříme ve vodě, ale jen napařujeme, a to zhruba 15–20 minut.
Náš tip: Připravte si ovocné knedlíky z odpalovaného těsta vaříme zhruba 3-4 minut .
Záleží na velikosti a náplni
Doba varu se samozřejmě liší i podle velikosti knedlíků a typu ovoce. Malé jahodové knedlíky budou hotové dřív než velké švestkové. Tvrdší ovoce jako meruňky nebo švestky může lehce zpomalit prohřátí středu. Obecně ale platí: knedlík by měl být pevný, ale ne tvrdý, a uvnitř vláčný, bez syrového těsta.
Náš tip: Připravte si kynuté ovocné knedlíky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více