Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohové knedlíky třikrát jinak: plněné meruňkami, s marcipánem nebo s ovocným přelivem
Zdroj: Toprecepty, mika59

Jsou lehké, svěží, jejich příprava vám nezabere moc času a stačí vám na ně pár surovin. Když si s nimi dáte trochu práce, budou i báječně nadýchané, skoro jako ty kynuté. A ještě se můžete rozhodnout, zda uválíte tvarohové knedlíky plněné nebo je jen přelijete ovocnou omáčkou.

Vláčné dlouhou dobu

Pokud potřebujete zpracovat ovoce a nemáte čas na dlouhé vyvařování a kynutí těsta, jsou knedlíky z tvarohového těsta ideálním řešením. Tohle těsto má totiž univerzální použití a zvládne je i ten, kdo se vaření a pečení dosud vyhýbal. Při vaření pak knedlíky ani nemají tendenci se tak trhat jako třeba ty kynuté. Další jeho předností je i to, že vydrží dlouhou dobu vláčné. Nesnědené a vychladlé knedlíky tak klidně můžete s čistým svědomím zamrazit. Když je pak vyndáte z mrazáku, budou stále dobré.

Chce to tvaroh z alobalu

Na přípravu těsta vám budou stačit jen tři základní ingredience – tvaroh, mouka a vajíčko. Sáhněte ale po tvarohu "v kostce", neboli baleném v alobalu. Ten ve vaničce je totiž měkčí a vlhčí a do těsta se proto moc nehodí, hůř se s ním pracuje a těsto je pak hodně lepivé a mazlavé. Co se týče poměru surovin, stačí se řídit jednoduchým pravidlem: na každé balení tvarohu potřebujete jedno vejce. Mouka se používá hrubá, ještě lepší je ale přidat dětskou krupičku, která v horké vodě lépe nabobtná. Pokud použijete mouku, můžete část nahradit i nastrouhanými piškoty nebo strouhankou. Ta do sebe nejlépe nasaje vlhkost z tvarohu. Mouku či krupičku přidávejte postupně. Zpočátku dejte jen 150 g mouky, pokud by ale těsto bylo příliš řídké, přisypejte trochu víc. Myslete ovšem na to, že čím víc bude mouky či krupičky, tím víc budou knedlíčky připomínat tvrdé golfové míčky. Těsto nehněťte dlouho. Případně je můžete trochu vylepšit přidáním strouhané citronové kůry. Knedlíky vkládejte do vroucí mírně osolené vody a vařte je asi 8 minut na mírném ohni. Zpočátku je ale rychleji přiveďte k varu, aby se nejprve na povrchu zatáhly. Pak stačí, když bude voda jen trochu probublávat. Pro vůni můžete do vody na vaření přidat kromě nezbytné soli i trochu vanilkového cukru.

Knedlíky s překvapením

Z tvarohové těsta můžete vytvořit placičky a pak do nich zabalit ovoce nebo z něj vytvarovat malé kulaté knedlíčky či klasické nočky. Do plněných knedlíků je možné zabalit téměř jakýkoliv druh ovoce. Chuťově se výborně snoubí s jahodami, ale k zabalení je nejlepší kulaté ovoce, v jehož středu byla původně pecka. Zkuste třeba rychlé tvarohové knedlíky s meruňkami. A pokud máte dost času, můžete místo pecky umístit do středu plodu kousek marcipánu, mandli nebo čokoládu, poloviny plodu opět spojit dohromady, zabalit do těsta a vznikne vám knedlík s překvapením. Při tvarování knedlíků je důležité uhladit povrch a zarovnat tak všechny spoje, aby se vám knedlíky nepotrhaly. Hotové knedlíky plněné ovocem vyjměte z hrnce děrovanou naběračkou nebo sítkem. Na talíři je propíchněte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakonec je přelijte máslem, posypejte cukrem a smaženou strouhankou, perníkem či mákem. Pokud by vám tvaroh v těstě nestačil, klidně je ještě ozdobte tvarohem strouhaným.

Na povrchu mazlavé…

Máte-li strach, že by se vám klasické knedlíky s ovocem uvnitř rozpadly, zvolte malé nočky či kulaté knedlíky, při jejichž koulení se zabaví i děti. Z těsta můžete vytvářet různé tvary – kuličky, válečky nebo klasické nočky. Poslední jmenované uděláte tak, že si z těsta uválíte váleček a ten nakrájíte na malé kousky – nočky. Můžete každý ještě trochu zmáčknout vidličkou. Chcete-li je trochu odlehčit, zvolte do těsta sýr ricotta, který je méně tučný. Knedlíky či nočky vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Podávejte je s ovocnou omáčkou připravenou z rozvařeného ovoce s cukrem, kterou můžete dochutit vanilkou, lístky máty či skořicí a zahustit případně trochou solamylu. Hotové kulaté knedlíčky lze obalit navíc ve strouhance či v máku smíchaném s cukrem. Dokonalosti dosáhnete, když vše dozdobíte kysanou smetanou.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více