Květák v bramborovo sýrovém těstíčku je krásně křupavý, voní majoránkou a skvěle chutná s česnekovým dipem
4. 7. 2025 Vaření
Nemusí to vždy být obyčejný smažený květák. Přichystejte si květák v bramborovo-sýrovém těstíčku. Křupavý na povrchu, vláčný uvnitř. Ideální oběd se salátem nebo lehká večeře plná chuti.
Smažený květák
V létě rádi saháme po jídlech, která jsou sytá a plná šťavnaté zeleniny. Smažený květák patří mezi klasiky, které si rádi připomínáme nejen z nostalgie, ale i pro jejich jednoduchost, chuť a univerzálnost. Je to jídlo, které skvěle ladí se sezónní zeleninou, hodí se jako lehčí oběd, ale i jako večeře, když máme chuť na něco teplého.
Variací smaženého květáku existuje celá řada – od klasického trojobalu až po modernější pojetí v těstíčku, do kterého se dají přidat bylinky, sýry nebo vařené brambory. Právě kombinace květáku s bramborovo-sýrovým těstem přináší novou vrstvu chutí a krásně drží tvar i křupavost. Hodí se nejen na talíř, ale klidně i do piknikového košíku.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit květák v bramborovo-sýrovém těstíčku
Na tři porce tohoto smaženého květáku potřebujete: 1/2 květáku, 3 střední brambory, 50-70 g tvrdého sýru (může být i uzený), 1 vejce, 50 ml mléka (podle potřeby), 2-3 stroužky česneku, 1-2 lžíce strouhanky, hladkou mouku (podle potřeby), mletý kmín, sůl, mletý pepř, a majoránku. Dále: olej na smažení (nebo sádlo).
Jak na to: Květák rozeberte na menší růžičky a ve slané vodě ho uvařte do poloměkka. Sceďte a nechte okapat.
Brambory a sýr nastrouhejte najemno, přidejte horké mléko, vejce, utřený česnek, strouhanku, hladkou mouku, kmín, pepř, majoránku a sůl. Vše zamíchejte, mělo by vzniknout těsto malinko hustší jak na bramboráky.
Okapaný květák lehce obalte v mouce, oklepejte a obalte v těstíčku. Smažte v rozehřátém oleji ze všech stran. Usmažený květák odkládejte na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný tuk.
Podávejte ihned po usmažení, je pěkně křupavý a stačí k němu jen salát.
KVĚTÁK je oblíbená zelenina, plná vitamínů a minerálů i jiných prospěšných látek. Jedná se o košťálovou zeleninu, stejně jako brokolice, kedluben, zelí, kapusta hlávková, kapusta růžičková nebo…

Jak připravit česnekový dip
Základní česnekový dip máme hotový během pár minut a vystačíme si s několika surovinami. Obvykle ho připravujeme z bílého jogurtu nebo zakysané smetany, do kterých přidáváme prolisovaný nebo utřený česnek, sůl a případně špetku pepře. Hustotu můžeme upravit lžící majonézy nebo smetanového sýra, díky tomu bude dip bohatší a krémovější.
Zajímavější chuť dip získá přidáním pár kapek citronové šťávy, nasekaných bylinek (například pažitky, petržele nebo tymiánu) nebo špetky uzené papriky. Česnekový dip se hodí nejen ke smaženému květáku, ale i k pečené zelenině, bramborám nebo čerstvému pečivu. Uchováváme ho v lednici a podáváme dobře vychlazený – chutě se krásně rozvinou. Pokud připravujeme dip předem, česnek dávkujeme opatrně, během odležení totiž zesílí.
Náš tip: Přichystat si můžete i květák smažený v troubě podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více