Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí křídla můžete v závěrečné fázi potřít medem a posypat sezamovými semínky.
Zdroj: Freepik, timolina

Sezóna grilování je v plném proudu a ve vzduchu už je cítit vůně připravovaného jídla. Co však dělat, když nemáte zahradu, terasu ani balkón? Pomozte si horkovzdušnou fritézou, díky ní vykouzlíte třeba kuřecí křídla tak šťavnatá a křupavá, jako byste je právě sundali z klasického grilu. Navíc to není vůbec složité.

Proč zrovna křídla

Pokud budete vybírat, co si „ugrilovat“ v horkovzdušné fritéze, kuřecí křídla vás zřejmě napadnou mezi prvními. Jsou levná, rychle hotová, plná chuti a těšit se můžete i na křupavou kůži pod níž najdete šťavnaté maso. Na rozdíl od kuřecích prsou nehrozí, že je „usušíte“, což je přesně to, co od letního grilovaného jídla neočekáváme. Navíc křídla ideálně sedí do ruky a nepotřebujete k jejich konzumaci příbor.

Základem úspěchu je marináda

Kouzlo křídel není jen v mase, ale hlavně v tom, čím je obalíte před tepelnou úpravou. Marináda dodá masu chuť, výraznost a navíc ho pomůže zkřehčit. Základem může být olej, citronová šťáva nebo jogurt, všechno, co pomáhá koření dostat se do masa. Mezi klasiku patří medovo-hořčičná marináda, směs sojové omáčky, česneku a zázvoru nebo papriková marináda s uzenou paprikou, česnekem, trochou chilli a lžící octa.

Pokud chcete napodobit chuť grilu, je dobré vsadit na kouřovou složku, kterou dodá uzená paprika, pár kapek tekutého kouře nebo grilovací koření s kouřovým aroma. Vyhněte se ale cukru, ten se v horkovzdušné fritéze snadno pálí. Sladkost volte s mírou a dolaďte ji až ke konci, třeba při finálním potření medem.

Čemu se raději vyhnout

Kuřecí křídla mají ráda jednoduchost. Sůl, pepř, paprika, česnekový prášek, tymián nebo oregano, s touto kombinací koření vykouzlíte chuť, která zaujme každého strávníka. Vyhněte se však nadměrnému množství oleje, v horkovzdušné fritéze se olej neodpařuje jako na grilu, ale může kapat a kouřit, což negativně ovlivní chuť.

Příliš vlhké marinády (například ty s vysokým obsahem jogurtu nebo rajského protlaku) mohou na povrchu křídel vytvářet nechtěnou směs místo křupavé kůrky. Pokud po nich přesto toužíte, zvažte krátké zatáhnutí v lednici nebo závěrečné zvýšení teploty na fritéze, abyste dosáhli křupavosti kůže.

Grilovaná kuřecí křídla z horkovzdušné fritézy

Na přípravu dvou porcí skvělých křidýlek budete potřebovat: 800 g kuřecích křídel, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1/2 lžičky sušené cibule, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1/2 lžičky soli, špetku pepře, špetku chilli nebo chipotle, pár kapek tekutého kouře (není nutné) a med na potření.

Jak na to?

  1. Nejprve si připravte marinádu. V misce smíchej olivový olej, koření (uzená a sladká paprika, česnek, cibule, tymián, sůl, pepř, chilli) a případně pár kapek tekutého kouře.
  2. Křídla osušte papírovou utěrkou, vložte je do mísy a důkladně promíchejte s marinádou. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu v lednici (ideálně přes noc).
  3. Předehřejte horkovzdušnou fritézu na 180 °C. Vložte křídla do koše v jedné vrstvě, bez překrývání.
  4. Pečte 25 minut při 180 °C, poté zvyšte teplotu na 200 °C a dopékejte dalších 5–7 minut, dokud nejsou křídla křupavá a zlatavá. V polovině pečení maso otočte.
  5. Pokud chcete, aby křídla dostala jemný lesk a sladko-pikantní nádech, po dopečení je ještě potřete trochou medu a vraťte do fritézy na poslední 2 minuty (200 °C).

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete křídla připravit v chutné pivní marinádě.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli