Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Legendární americká křidýlka Buffalo wings vznikla z nouze. Dnes má tahle delikatesa svůj vlastní festival!
Zdroj: Freepik, Kamran Aydinov

Na kuřecí křidýlka jsou Američani odborníci. Ať už jsou pečená, smažená či grilovaná, vždy jsou obalená omáčkou a většinou neskutečně pálí. Aspoň v případě Buffalo wings to rozhodně platí.  Nejlepší je si je připravit doma podle amerického receptu.  

Křidýlka k fotbalovému zápasu

Kuřecí křidýlka s omáčkou doplněná nakrájenou zeleninou a dipem jsou ideálním párty jídlem. Jejich variant je spousta, jen málokteré ale pálí tak, jako Buffalo wings. Stačí je jen přiblížit k ústům a už cítíte, jak vás pálí rty. Přesto je toto jídlo v Americe neskutečně populární a většina Američanů ho má spojené se sledováním fotbalových zápasů. Vzhledem k tomu, že u takových událostí se vypije i dost piva, nikomu ta jejich pikantnost ani tolik nevadí.

Specialita, která vznikla z nouze

Stejně jako u mnoha jiných vyhlášených specialit se i se vznikem Buffalo wings pojí zajímavý příběh. I když je teorií více, všechny se shodují v tom, že poprvé byly připraveny v Anchor baru v Buffalu, který je dodnes označován jako domov Buffalo wings. Ta nejznámější historka říká, jak je uvedeno i na stránkách Anchorbar.com, že je poprvé připravila majitelka baru Teressa Mellissimo v roce 1964. Tehdy přišla jednoho večera do baru za jejím synem Dominicem partička kamarádů a Dominic požádal matku, zda by jim nepřipravila něco dobrého. Teresse zbyly v kuchyni kuřecí křídla, z nichž většinu dělávala pouze polévku. Vzala je tedy, osmažila a obalila ve speciální tajné omáčce. Kamarádům křidýlka velmi zachutnala, začali o tom vyprávět ostatním a již brzy se do baru hrnuli hosté, aby tuto dobrotu také ochutnali. Křidýlka se rychle rozšířila do celého světa a spousta restaurací se je snažila vyrobit přesně jak v Buffalu. V roce 1982 vznikl dokonce první řetězec jen na ně zaměřený – Buffalo Wild Wings. Ty pravé originální ale dodnes seženete pouze v Anchor baru, kde pečlivě střeží tajnou recepturu na omáčku a hrdě hlásají, že pouze zde koupíte ta nejlepší křidýlka na světě. Každoročně se v Buffalu dokonce pořádá festival věnovaný pouze křidýlkům - The National Buffalo Chicken Wing Festival.

Tajná originální omáčka

I když podle Anchor baru je ta pravá receptura jen jedna, postupně se vyvinuly další recepty na buffalo wings. Nejde ani tak o návod na přípravu, ten sami na stránkách Anchor baru uvádějí, tajemstvím je recept na omáčku. Tato hodně pálivá a nakyslá omáčka je totiž tím, co dělá tato křidýlka výjimečnými. Pokud byste si chtěli podobnou udělat doma, připravuje se z vinného octa, pálivé omáčky (nejlépe Tabasco nebo Pimento, které jsou samy o sobě trochu nakyslé), případně chilli koření a rozehřátého másla. Na 8 křidýlek vám budou stačit 2 lžíce másla, půl lžičky octa a 2 lžíce chilli omáčky. V Anchor baru prý do omáčky přidávají ještě další tajné ingredience, ale tato varianta je plně dostačující. Případně můžete vyzkoušet i další pálivé omáčky a pokud byste toužili po originálu, i ten si můžete v Anchor baru objednat. Ovšem, je to trochu z ruky. Ispirujte se raději naším receptem!

A tady je ten slíbený návod: máslo se rozpustí v kastrůlku a smíchá s ostatními ingrediencemi. Omytá křidýlka nejprve rozřízněte na kloubu a pak je dobře osušte. Smažte je v dostatečném množství oleje při teplotě 180 °C 10-12 minut nebo pečte v troubě při 220 °C 45 minut. Když jsou již uvnitř měkká a na povrchu krásně křupavá, nechte je okapat. Poté je  vložte do mísy a obalte v připravené omáčce. Podávejte s na hranolky nakrájeným řapíkatým celerem a mrkví a blue cheese dipem, tedy omáčkou z kysané smetany a sýra s modrou plísní.  Omáčka se zeleninou aspoň trochu zjemní vekou pálivost samotných křidýlek.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více