Listové saláty sklízejte ráno, aby byly svěží. Uchovávejte je zabalené ve vlhké utěrce v chladničce v přihrádce na zeleninu
8. 7. 2025 Zahrada
Kdy a jak sklízet listové saláty, aby zůstaly svěží? Nejlépe brzy ráno! Poradíme i tipy, jak je uchovat v lednici a jak oživit povadlé listy jednoduchým trikem s vodou.
Listové saláty
Listové saláty patří mezi nejvděčnější plodiny domácí zahrádky – rostou rychle, chutnají skvěle a jsou plné vody, vitaminů a svěží chuti. Jíme je jen tak samotné, dáváme do zeleninových salátů, ale také je třeba konzumujeme jako přílohu. Chceme, aby listy vždy byly hezky pevné, šťavnaté a třeba i křupavé. Právě proto je ale důležité věnovat pozornost správnému času sklizně i způsobu uchování. Jinak salát rychle vadne, ztrácí chuť a lákavý vzhled.
Mohlo by vás zajímat
Kdy nejlépe sklidit listový salát
Ideální dobou pro sklizeň listových salátů je časné ráno, ještě než začne slunce naplno hřát. V noci rostlina nasaje maximum vláhy a ráno jsou její listy nejpevnější, svěží a plné vody. Pokud sklízíme během dne, kdy slunce svítí naplno, salát bývá povadlý a jeho trvanlivost se zkracuje.
Když z nějakého důvodu sklizeň odložíme, je vhodné se do toho pustit alespoň večer po západu slunce, kdy teplota klesne a salát znovu nabere trochu vláhy. Nikdy ho nesklízíme v poledním horku – listy se rychle scvrknou a snadno se zapaří.
Jak salát uchovat, aby zůstal svěží
Čerstvě sklizený salát je nejlepší co nejdříve spotřebovat, ale pokud ho potřebujeme uchovat, dodržujeme několik jednoduchých pravidel:
- Při manipulaci s listy jsme opatrní, protože jsou náchylné na otlak a rychleji se pak kazí.
- Lehce navlhčená bavlněná utěrka nebo papírová kuchyňská utěrka pomůže udržet salát hydratovaný, aniž by se zapařil. Listy do ní volně zabalíme.
- Nejlepší je uložit salát do přihrádky na zeleninu, kde je vyšší vlhkost a nižší teplota. Při správném skladování vydrží salát svěží několik dnů. Denně kontrolujeme stav zeleniny a vlhčíme utěrku.
- Variantou je také to, že celou hlávku můžeme postavit v lednici do sklenice či misky se studenou vodou.
Než salát použijeme, pořádně ho omyjeme a necháme vykapat, třeba pomocí odstředivky.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Co udělat s povadlými listy
Pokud salát přece jen trochu zvadne, pomůže jednoduchý trik – ponoříme ho na několik minut do ledové vody, ideálně s kostkami ledu. Voda listy napne a dodá jim zpět svěží vzhled. Salát pak co nejdříve využijeme.
Náš tip: Listový salát můžete využít třeba i do náplně do tortilly s kuřecím masem. Připravte si ji podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více