Jak udělat šopský salát? Základem je čerstvá šťavnatá zelenina a kvalitní sýr, na dochucení stačí jen pár kapek oleje a octa
10. 7. 2025 Vaření
Jak udělat šopský salát? Přichystejte si osvěžující balkánskou klasiku plnou čerstvé zeleniny a slaného sýra. Co se do něj dává a jak si ho snadno připravit doma a vychutnat třeba s bílým pečivem?
Šopský salát
Šopský salát je ikonické jídlo balkánské kuchyně – jednoduchý, osvěžující a chutný. Pochází z Bulharska, ale v různých podobách je oblíbený po celém Balkáně i ve střední Evropě. Je to ideální letní příloha ke grilovanému masu, lehký oběd do horkých dnů, ale také třeba doplněk k pečivu či slanému koláči.
Co patří do šopského salátu
Salát vznikl v 50. letech 20. století a do 70. let se jeho podoba měnila, šlo třeba o přidání pepře, feferonky, se sýrem, bez sýru. Šopský salát je dnes bulharským národním jídlem.
Základem jsou vždy čerstvá rajčata, salátová okurka a zelená nebo bílá paprika (v originálu bývají pečené). Vše nakrájíme na kostky nebo plátky, záleží na zvyklostech a chuti. Přidáváme cibuli: bílou, červenou či jarní, trochu zakápneme olivovým olejem a někdy i vinným octem nebo citronovou šťávou.
Korunou salátu je však nastrouhaný nebo nadrobený balkánský sýr. V Bulharsku si dávají měkký sýr Sirene z kozího, ovčího nebo kravského mléka, variantou je také feta, (z tepelně neupraveného ovčího a kozího mléka), u nás obvykle používáme právě balkánský sýr. Jakýkoliv z těchto sýrů bývá rozdrobený navrchu a salátu dodává typickou slanost a krémovost.
Mohlo by vás zajímat
Jak se má šopský salát správně dělat
Důležité je hlavně používat vyzrálou a šťavnatou zeleninu, protože šopský salát nestaví na složitém dochucení, ale na kvalitě surovin. Zelenina by měla být čerstvá, dobře vychlazená a nakrájená těsně před podáváním.
Dochucení se drží při zemi – žádná zálivka, jen trocha oleje (Bulhaři používají slunečnicový), případně vinný ocet a sůl podle chuti. A pozor – sýr se nikdy nemíchá dovnitř, ale sype se navrch, kde tvoří kontrastní bílou čepici. I to je součástí vizuální a chuťové identity salátu.
Mohlo by vás zajímat
Čím obměnit šopský salát
Přestože má šopský salát jasně daný základ, existují drobné obměny. Někteří přidávají černé olivy, jiní ho doplní najemno nakrájenou petrželkou nebo mletou sladkou paprikou.
Zdravější nebo lehčí verze vynechávají olej nebo sýr, případně nahrazují balkánský sýr méně tučnou alternativou.
Když mluvíme o balkánské kuchyni, máme často na mysli především tradiční pokrmy zemí bývalé Jugoslávie. K těm je ale třeba přidat i Rumunsko, Řecko nebo Bulharsko. Přestože se od sebe jednotlivé…

Jak připravit šopský salát
Na šopský salát potřebujete: 350 g rajčat, 300 g paprik, 1 okurku, 2 menší cibule, 1 svazek petrželové natě, 80 g balkánského sýru, mletý pepř, vinný ocet, 3-4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.
Jak na to? Očištěné papriky, rajčata a okurku nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do mísy. Cibule nakrájejte na velmi tenká půlkolečka, petrželku nasekejte nadrobno a smíchejte s ostatní nakrájenou zeleninou. Směs osolte a opepřete.
Salát pokapejte olejem, podle chuti okyselte octem a jemně promíchejte.
Šopský salát nakonec posypte strouhaným balkánským sýrem. Podávejte s bílou vekou jako samostatné jídlo.
Náš tip: Připravte si šopský salát podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více