Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Zdroj: Top recepty

Francouzský slaný koláč, quiche, je skvělou variantou rodinného jídla nebo atraktivního pohoštění pro příjemné setkání s přáteli. Nemusí to být pokaždé italská pizza - pro změnu můžeme upéct tento francouzský koláč s chutnou náplní.

Populární a oblíbený koláč

Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na nás, pro kterou se rozhodneme. Mezi nejžádanější patří quiche s brokolicí nebo špenátem. Můžeme je vyzkoušet podle některého z oblíbených receptů našeho receptáře.

Základem je křehké těsto

Nejprve dobře vypracujeme těsto z hladké mouky, másla, trošky soli a vody. Můžeme do něj přidat vejce. Hladké těsto necháme odležet v chladu - alespoň dvě hodiny. Poté ho vyválíme a vložíme do formy. Můžeme použít kulatou koláčovou formu, ale stačí i obyčejný plech
 

Příprava těsta

Těsto několikrát propíchneme vidličkou, aby nevytvářelo vzduchové bubliny a udrželo si pěkný tvar. Můžeme také využít jednoduchý trik, který se hodí, pokud těsto nejprve krátce zapékáme před přidáním náplně - položíme na něj pečící papír nebo alobal, který posypeme suchou luštěninou (slouží jako zátěž).

Čím naplnit slaný koláč

Po krátkém předpečení alobal i luštěninu odstraníme a koláč naplníme. Použít můžeme předem tepelně upravenou zeleninu, kterou ještě zalijeme ochucenou směsí smetany, mléka a vajec. Podle své chuti přidáme i další oblíbené suroviny - např. uzeninu (šunku) a sýr.

Špenát, brokolice nebo houby

Do francouzského koláče se hodí např. špenát, cibule, brokolice, pórek nebo květák. Máme ale i další možnosti - můžeme přidat předem na cibulce osmažené houby (žampiony nebo lesní směs), oblíbené je i stejným způsobem upravené kuřecí masoNaplněný koláč dopečeme.

Francouzský slaný koláč je nejen specialitou pro chvíle pohody, když nikam nespěcháme a můžeme si ho v klidu užít a vychutnat, je praktický i na cesty. Výborně chutná studený, proto si ho můžeme jednoduše zabalit s sebou na výlet či do práce a do školy.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky